Muzeul Olteniei deschide Salonul Național de Restaurare

0
442

Laboratorul de Restaurare și Conservare din cadrul Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează, în perioada 19-21 septembrie 2018, a XIV-a ediție a Salonului Național de Restaurare – cea mai mare și complexă reprezentare de acest gen din țară. Deschiderea oficială va avea loc mâine, 19 septembrie, ora 11.00, la Secția de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14).

Expoziția temporară deschisă cu acest prilej va reuni peste 100 de piese aparținând patrimoniului cultural național, ce provin din colecțiile, depozitele și expozițiile a 27 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară. „Așa cum este obișnuit, publicul craiovean va putea admira obiecte de patrimoniu de o valoare deosebită – din ceramică, porțelan, metal, lemn, dar şi picturi, textile, cărţi vechi şi diverse documente aparținând patrimoniului cultural național, circuitul expozițional fiind gândit astfel încât să reprezinte o incursiune valorică în vastul patrimoniu cultural naţional. Piesele figurează în expoziție alături de o bogată documentație fotografică și de informații legate de procesul de restaurare”, se precizează într-un comunicat de presă al muzeului.

În cadrul Salonului Naţional de Restaurare va avea loc și o masă rotundă pe tema analizării legăturii indisolubile dintre investigație și intervenție în domeniul restaurării și conservării. Vor fi prezentate studii de caz pe toate tipurile de suport utilizând aparatura ultramodernă deținută de Laboratorul de Restaurare și Conservare al Muzeului Olteniei. Ca şi în anii trecuţi, în cadrul „Galei Restaurării Românești”, cei mai buni specialişti vor primi plachete în semn de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând a fi jurizate de specialişti în domeniul restaurării.