Doljul, ocolit de pesta porcină…producţii record la grâu şi orz

1
580

Reprezentanţii instituţiilor doljene din domeniul agricol au organizat ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele înregistrate  anul trecut şi în prima jumătate a anului curent. Anul 2017 a fost considerat unul de succes pentru agricultura românească. Au fost aplicate peste 1058 de acte normative; Programul “Tomate”  a avut rezultate remarcabile, iar anul acesta s-a pontat cea mai mare producţie pe hectar la grâu şi orz – 4870 kg, respectiv 5204 kg.  Judeţul Dolj apare în toate statisticile în primele trei judeţe. Indicatori lăudabili şi la APIA Dolj, 37.347 cereri unice de plată, însumând o suprafaţă solicitată la plată de 418.822 de hectare. Totodată, au crescut şi numărul marilor fermieri, de la 780 în 2017, la 811 în 2018, suprafaţa totală solicitată la plată de către marii fermieri fiind de 266.833 hectare.

Adrian Popadirectorul Direcţiei Agricole Dolj a precizat ieri, în deschiderea conferinţei, că Ministerul Agriculturii şi-a îndeplinit toate proiectele vizate în programul de guvernare. “Au fost emise peste 1058 de acte normative; s-au acordat la timp subvenţiile propuse şi programate pe 4 ani de acum înainte; s-au făcut investiţii în infrastructura de irigaţii prin Planul Naţional de Irigaţii. Au fost îndeplinite toate obiectivele de îmbunătăţire funciare finanţate din bugetul statului. Programele anti-grindină şi de stimularea precipitaţiilor au fost de asemenea implementate. Noi, în Dolj, avem cinci centre anti-grindină şi de stimularea precipitaţiilor. Garaţiile de stat la credite pentru stimularea producţiei vegetale şi zootehnice au fost acordate rapid şi fără prea multă birocraţie. S-a înregistrat în perioada asta şi o creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene, s-au făcut la timp plăţile din fondul european agricol pentru dezvoltarea rurală, iar programul de sprjinire a produselor deficitate s-a aplicat corect. Aici aş aminti Programul “Tomate”. Doljul este cotat ca al doilea din ţară, ca valoarea, ca realizări, dar şi din punct de vedere al cantităţii. Reorganizarea unităţilor de cercetare. Foarte importante pentru acest domeniu. Si un alt lucru foarte important este încurajarea agriculturii ecologice. Mai avem şi programele de încurajare şi dezvoltare a raselor de porci autohtoni. ”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Dolj.

După grâu şi orz, producţii record şi la floarea soarelui şi porumb

În judeţul Dolj am terminat recoltarea cerealelor, iar producţiile la hectar şi pe plan naţional şi pe plan local, sunt producţii record.  De producţiile de grâu şi de orz  chiar poţi vorbi, sunt cifre cu care te poţi mândri. Doljul a realizat 4980 de kg la grâu, 5030 de kg la orz. Noi vă spunem acum ce am primit ca raportare, după părerea mea, producţia este mult mai mare, cel puţin aşa se vede din teren, lucru care se va reflecta ca preţ la tot ceea ce înseamnă produse alimentare. La nivel naţional, producţia de grâu este de 4870 kg iar cea de orz este de 5204 kg. Date deosebit de importante pentru întreaga economie românească. Suntem în plin proces de recoltare la floarea sorelui şi porumb, iar producţiile vor fi de asemenea de record, pentru judeţul nostru. Ar trebui să conştientizăm şi să îndemnăm consumatorul să fie din ce în ce mai pretenţios pentru că asta ridică ştacheta şi la calitate şi la producţie.

Sprijin financiar pentru fermieri

Sorin Răducan, directorul executiv al APIA Dolj a prezentat rezultatele înregistrate în anul agricol 2017 – 2018, obiectivele realizate şi ceea ce mai este de îndeplinit până la finele acestui an. Centrul Judeţean Dolj a desfăşurat în perioada 19 februarie – 16 mai 2018 Campania de informarea a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată, aferentă anului 2018, sub sloganul : “Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată şi în 2018!”. “La nivelul judeţului Dolj am derulat activităţi specifice precum organizarea sesiunilor de informare la nivelul fiecărui UAT din judeţ (în cadrul sesiunilor au fost informaţi potenţialii beneficiari cu privire la perioada în care se poate depune Cererea unică de plată, prezentarea formularului tip al cererii unice de plată şi modalităţile de completare a acestuia, criteriile de eligibilitate, condiţiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a beneficia de sprijinul financiar, pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată)…”, a subliniat Sorin Răducan.

37.347 cereri unice de plată

Respectând reglementările europene pentru accesarea plăţilor directe de către fermieri în perioada 2015 – 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Dolj a organizat, în perioada 1 martie– 15 mai 2018, Campania de depunere a Cererilor unicede plată. “Cererile s-au depus la Centtrul judeţen APIA în cazul fermierilor care au solicitat o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care au solicitat o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Au fost depuse 37.347 cereri unice de plată, însumând o suprafaţă solicitată la plată de 418.822 ha.  Deşi numărul de fermieri ce au depus cerere unică de plată în Campania 2018,  a scăzut raportat la numărul de fermieri ce au depus cerere în Campania 2017, cu 748 cereri (1,8%) suprafaţa solicitaţa la plată a crescut cu 22.481 ha. Totodată subliniem faptul că la nivelul Centrului Judeţean Dolj numărul marilor fermieri (fermieri care exploatează suprafeţe mai mari de 50 ha) a crescut  de la 780 fermieri ce au depus cerere în Campania 2017,  la 811  fermieri deponenţi în Campania 2018…”, a mai spus directorul executive al APIA Dolj.

Un semnal de la graniţa cu Bulgaria

Andrei Butaru, directorul  DSVSA Dolj a spus că până în acest moment, judeţul Dolj a fost ferit de pesta porcină africană, dar s-au semnalat focare de pestă ovină în Bulgaria, care a fost transmisă din Turcia, în urma tranzitării teritoriului bulgăresc a animalelor infectate cu acest virus, care nu se transmite la om, dar care are grad de mortalitate de 60 – 70 la sută, mai mic comparativ cu pesta porcină, care are un grad de mortalitate de 100%. “În Dolj nu evoluează pesta porcină africană. Dar avem o nouă provocare vizavi de pesta care evoluează în Bulgaria. Deocamdată s-a semnat prezenţa ei în partea  sud – est a Bulgariei , iar provenienţa este din Turcia, o ţară non-UE care are cu totul alte reguli, în ceea ce priveşte circulaţia animalelor”, a subliniat Andrei Butari.

Există un risc dar nu pentru om, ci doar un risc economic

Directorul DSVSA Dolj a mai spus că angajaţii de la Direcţia Sanitar-Veterinară sunt în gardă şi s-a luat deja legătura cu cei de la punctele de frontieră. “Sperăm să nu introducem boala cu unii crescători care vor să-şi aducă rase de ovine şi caprine din Bulgaria. Dacă toţi ar respecta regulile, ar fi exclusă introducerea bolilor, deoarece orice animal pe teritoriul UE trebuie să circule însoţit de nişte documente care atestă faptul că animalul este sănătos. Numai că, din păcate, oamenii eludează aceste lucruri. În ceea ce priveşte pesta porcină africană noi verificăm în continuare. Am avut discuţii cu conducerea AJVPS de la nivel judeţean, cu domnul profesor Ştefan, toţi înţeleg fenomenul, controlăm tot, mă refer la porcii mistreţi care se împuşcă la ora actuală. Deja Guvernul a luat hotărârea de a mări recolta numărului de mistreţi pe anul acesta şi atunci trebuie să controlăm absolut. Pe toate probele pe care le avem până acum nu avem nici pestă porcină clasică şi nici pestă porcină africană. Sperăm în continuare să ne păstrăm în felul acesta. Există un risc dar nu pentru om, ci doar un risc economic”

La conferinţa de presă au mai participat şi Oana Maria,  directorul Oficiului Fitosanitar Dolj; Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean  pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ( OJFIR) Dolj şi dr.ing. Muller  Marilena –Ofelia – directorul executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Dolj. Fiecare în parte şi-a prezentat proiectele realizate sau aflate în derulare, provocările din domeniile respective şi ce urmează a se face în direcţia păstrării unui standard ridicat.

1 COMENTARIU

Comments are closed.