Folk la ceas de seară, în Parcul „Nicolae Romanescu”

0
631

Toată floarea cea vestită a folkului românesc își dă întâlnire cu publicul, zilele acestea, la Craiova, unde se desfășoară cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional  „Adrian Păunescu”. Evenimentul a început chiar la data la care poetul ar fi împlinit 75 de ani, 20 iulie 2018, și continuă în acest weekend, când craiovenii sunt invitați la spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra”, găzduit de Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, și la un Medalion Eugen Doga” – compozitor, pianist și dirijor recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice. Festivalul  Internațional  „Adrian Păunescu” este organizat de Filarmonica „Oltenia” în parteneriat cu Fundația Culturală „Iubirea”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova.

O stare de spirit, un amestec între muzică, poezie și mesaj – astfel ar defini folkul protagoniștii și iubitorii genului, mai tineri, dar mai ales de-o vârstă, care au crescut cu Cenaclul Flacăra, fenomenul cultural al României anilor ’70-’80. De câțiva ani, și Craiova s-a alăturat orașelor care dau amploare evenimentelor folk, organizând Festivalul  „Adrian Păunescu”. A VI-a ediție are loc în perioada 20-22 iulie 2018 și reunește unele dintre cele mai cunoscute nume ale genului.

Ieri, în prima zi a festivalului, la 75 de ani de la naşterea poetului Adrian Păunescu, au urcat pe scena Filarmonicii „Oltenia” Nicu Alifantis şi invitaţii săi, Mihai Neniţă, Răzvan Mirică şi Lyuben Gordievski, alături de Orchestrei Simfonice şi Coralei Academice ale instituției, sub bagheta îndrăgitului muzician Virgil Popescu.

Spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra”, de astăzi, 21 iulie 2018, ora 19.00, aduce la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” nume rezonante ale folk-ului: Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Magda Puskas, Vali Moldovan, Mădălina Amon şi Generația Folk din Craiova, Walter Ghicolescu, Vanghele Gogu, George Nicolescu, Cristian Buică, Andrei Păunescu şi trupa „Totuși”. Evenimentul are o încărcătură emoţională specială, pentru că în 2018 se împlinesc 45 de ani de la iniţierea fenomenului Cenaclul Flacăra. Accesul publicului este liber.

Festivalul Internaţional „Adrian Păunescu” se va încheia duminică, 22 iulie, cu un „Medalion Eugen Doga”, care va avea loc la Filarmonica „Oltenia”, începând cu ora 19.00. În interpretarea Orchestrei Simfonice şi Coralei  Academice, conduse de dirijorul Alexandru Iosub, publicul va avea ocazia să asculte şi lucrări muzicale pe versuri semnate de Mihai Eminescu şi Adrian Păunescu. În România comunistă, numele lui Eugen Doga – compozitor, pianist și dirijor – a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele „Lăutarii” și „Șatra”, regizate de Emil Loteanu, însă creațiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație „Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo. Intrarea la concertul „Medalion Eugen Doga” este liberă, pe bază de invitație.