Sărbătoare, la mijloc de Brumar, pentru Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova: instituţia împlineşte 103 ani de existenţă. „Actul de naştere” este datat „15 noiembrie 1908, ora 5,45 după amiazi”, când s-a întrunit în şedinţă Consiliul Primăriei Craiova – avându-l ca prim-gospodar pe C. M. Ciocazan, unul dintre cei mai apreciaţi primari şi oameni politici ai acelor timpuri, şi s-a aprobat Regulamentul Fundaţiei „Aman”, „compusă din trei secţiuni: o bibliotecă, o pinacotecă şi un muzeu, toate reunite în casele proprii ale răposaţilor soţi Aman amenajate înadins pentru aceasta”.
«Pentru cultura poporului din oraşul meu natal Craiova, îi leg biblioteca mea, precum şi toată colecţia mea de tablouri originale ale familiei mele, obiecte de artă şi toate mobilele. Cu asta să se înfiinţeze o bibliotecă liberă tuturor şi un muzeu pentru răspândirea cultului de folos în sine…Voiesc ca în casele mele din acest oraş, cu tot locul şi dependinţele lor din „Kogălniceanu”, Primăria Craiova să înfiinţeze şi să întreţină pentru totdeauna o bibliotecă şi un muzeu cu o galerie de tablouri…», stă menţionat în testamentul lui Alexandru Aman (din 14 septembrie 1884) şi în cel al soţiei sale, Aristia Aman (14 mai 1901).
Zestrea bibliotecii a sporit, după cum atestă documentele vremii, prin achiziţii şi donaţii datorate legăturii cu o serie de instituţii culturale, ştiinţifice sau persoane particulare iubitoare de carte. Prima instituţie care a contribuit la îmbogăţirea colecţiilor Bibliotecii „Aman” a fost Academia Română, donatoare a unor valoroase lucrări ale istoricilor şi filologilor români. În prezent, Biblioteca Judeţeană Dolj dispune de un numeros şi valoros fond: 600.000 de publicaţii, colecţii enciclopedice reprezentative de cărţi, periodice, documente grafice şi audio-vizuale, purtătoare de informaţii, româneşti şi străine.
Pentru că biblioteca a fost şi continuă să fie cea mai importantă sursă de formare şi informare, sunteţi aşteptaţi să îi treceţi pragul celei din Craiova cu atât mai mult în aceste zile de sărbătoare. Secţiile de împrumut pentru adulţi şi copii şi sălile de lectură sunt deschise zilnic, de luni până vineri, între orele 8.15 şi 18.45. De asemenea, puteţi vizita Casa Memorială „Elena Farago”, aflată în aceeaşi curte cu sediul bibliotecii, pe strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 9, şi deschisă între orele 8.00 şi 16.00.