ANL, o datorie uitată

0
496

Craiovenii care sperau că anul acesta le va aduce un apartament cu chirie, acordat prin ANL, trebuie să-şi ia gândul de la această minune. Autorităţile locale au anunţat că nu vor reface nici în 2011 lista de priorităţi, ceea ce înseamnă că nu va fi repartizată nici o locuinţă.

Ca să se poată repartiza vreo locuinţă, ar trebui ca, mai întâi, pe amplasamentul din zona Potelu să se întâmple ceva. Dincolo de aspectul sălbăticit şi izul de gunoaie care răzbate de peste câmp, nu este nici urmă de şantier. Întrebate dacă lucrurile se vor schimba în această primăvară, nici autorităţile locale nu au dat un răspuns precis. “Nu putem să spunem nici da, nici nu. Deschiderea şantierului la Potelu nu ţine de noi, ci de ANL. Agenţia este cea care este responsabilă cu deschiderea lucrărilor, municipalitatea craioveană fiind doar beneficiarul”, a declarat Iulia Bădicescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Totodată, autorităţile recunosc şi faptul că ANL nu au trimis nici o informare în acest sens către autorităţile din Bănie în care să-şi exprime intenţiile de a începe sau nu lucrările la Potelu.

216 locuinţe, la stadiul de schiţe

Primăria Craiova şi-a propus să construiască, în spatele Parcului Romanescu, încă un lot de 216 locuinţe pentru tineri. Pentru început, urmau să se ridice patru imobile, însumând 128 de apartamente cu două camere, după acelaşi tipar – parter, trei etaje şi subsol. Într-o etapă secundară erau programate să fie ridicate alte trei imobile, care vor oferi 88 de locuinţe pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani. “Primăria Craiova s-a achitat de toate obligaţiile care îi revin în acest proiect. A fost pus la dispoziţia agenţiei terenul pe care vor fi amenajate blocurile, iar la final va asigura de la buget banii necesari pentru introducerea reţelelor de utilităţi,”, a mai spus reprezentantul municipalităţii craiovene. În acest scop, în luna februarie 2009, autorităţile locale a dat în folosinţa ANL un teren de 24.000 de metri pătraţi în spatele parcului.

Lista e veche, dar rămâne deschisă

Pentru că nu au ce să repartizeze, autorităţile nu se grăbesc nici să actualizeze lista de priorităţi, care a rămas încremenită la nivelul anului 2009, când au fost date în folosinţă ultimele locuinţe. “Conform prevederilor legale, lista de priorităţi se întocmeşte sau se reface anual numai în cazul în care în unităţile administrativ-teritoriale urmează să se finalizeze şi să se repartizeze locuinţele. Cum nu au fost nici măcar ridicate, sunt slabe şanse ca locuinţe să fie şi repartizate în acest an. Deci nu va fi refăcută lista”, a mai spus Iulia Bădicescu. Pe lista din 2009, figurau 774 de solicitanţi care îndeplinesc condiţii pentru a primi un apartament ANL. Autorităţile susţin că, în acest moment, numărul este mult mai mare şi asta pentru că,  în ciuda faptului că nu se construieşte nimic, municipalitatea continuă să primească noi dosare.

Opt blocuri, repartizate în 2009

Ultimele blocuri au ajuns în posesia craiovenilor în anul 2009, toate în cartierul Potelu. Într-o primă fază, au fost date în folosinţă trei imobile (R 1, 3, 5), iar în octombrie 2009, alte cinci (R 7, 9, 11, 13, 15). Acestea s-au adăugat celor din anul 2008, când au fost predate la cheie zece blocuri cu 126 de apartamente. “Apartamentele sunt destinate tinerilor care nu au o locuinţă proprietate personală şi care, până în momentul în care primesc cheile, nu au depăşit vârsta de 35 de ani”, a mai spus Iulia Bădicescu. Deşi legea le permite acum să-şi cumpere apartamentele, actualii chiriaşi ANL nu se înghesuie să îşi depună cereri pentru achiziţionarea lor. Din totalul de 445 de locuinţe câte sunt în cartierele Craioviţa Nouă şi Romaneşti, există în prezent 39 de solicitări de cumpărare a locuinţelor din blocul T1.