Formarea specialiştilor în domeniul financiar-bancar

0
384

Ieri, la Casa Universitarilor din Craiova, ACZ Consulting a organizat conferinţa de presă prilejuită de inaugurarea Centrului de Pregatire Financiar-Bancară. Mihaela Radu, managerul de proiect, a precizat cu această ocazie că proiectul îşi propune formarea unor specialişti în domeniul financiar-bancar, dar şi susţinerea şi orientarea acestora pe parcursul carierei, prin organizarea de cursuri de specializare autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, recunoscute de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii şi echivalate ca şi cursuri post-universitare de Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti. „Principalele arii de cercetare din domeniul financiar-bancar pe care le vizează activitatea Centrului sunt:  activitatea de operaţiuni bancare, vânzarea de produse financiar-bancare, activitatea de creditare, consultanţă în bancă, managementul  bancar şi managementul riscului de credit”, a mai spus Mihaela Radu, manager de proiect.

Dobândirea unor cunoştinţe utile

Înfiinţarea  Centrului de Pregătire Financiar-Bancară are drept obiective, pe de o parte, sprijinirea absolvenţilor de facultate în cunoaşterea practicii din bănci şi dobândirii unor cunoştinţe utile din acest domeniu complex, iar pe de altă parte, specializarea angajaţilor din bănci sau alte domenii de activitate pentru  diverse  poziţii-cheie, specifice perioadei actuale din sectorul bancar şi, nu în ultimul rând, orientare, consiliere şi planificare în carieră  pentru cursanţi atât înainte, cât şi după terminarea cursurilor de specializare. „Organizarea unor sesiuni de cursuri de specializare în domeniul financiar-bancar autorizate de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, sesiunile de pregătire teoretică, dar şi practică, vor fi susţinute de lectori aflaţi în poziţii de conducere în bănci, cu o experienţă solidă în domeniu”, a subliniat managerul de proiect.

Serviciile de orientare şi consiliere în carieră

Tot la capitolul activităţi ale acestui Centru mai figurează şi serviciile de orientare şi consiliere în carieră în vederea susţinerii evoluţiei profesionale a tinerilor absolvenţi de studii superioare; workshop-uri, seminarii, întâlniri periodice cu cei mai buni specialişti din mediul bancar, în care vor fi abordate teme de actualitate, specifice domeniului financiar-bancar şi, nu în ultimul rând, stagiile de practică în bănci şi alte instituţii financiare, pentru a intra în contact cu realitatea din mediul financiar-bancar.

Pentru cursurile care vor începe luna viitoare, termenul limită de înscriere este 20 noiembrie, iar taxa de înscriere variază între 500 şi 700 de lei, în funcţie de numărul de ore susţinute şi de tipul cursului. La eveniment a participat şi Dumitru Răduţ, director Banca Românească, care a vorbit despre dezvoltarea competenţelor profesionale din perspectiva managementului riscurilor bancare. „Ceea ce vreau să subliniez este faptul că în ultimul timp a crescut acut nevoia de recapitalizare, s-au dezvoltat produsele cu risc mare şi au apărut noi modalităţi de plată. Putem vorbi acum de necesitatea unei solvabilităţi foarte mari, dar şi de o regândire a modelului de business. Ca provocări actuale putem enunţa stabilizarea unei baze solide de riscuri; construirea unei culturi etice, acesta fiind un moment de reeducare. Ar trebui să ne pregătim pentru ceea ce urmează să se întâmple”, a spus Dumitru Răduţ, director Banca Românească.

Desfăşurarea cursurilor:

  • Modulul teoretic – 8 săptămâni
  • Analize şi studii de caz
  • Practica în bănci şi alte instituţii financiare
  • Examenul final – test scris


Principalele arii de formare vizate:

–         activitatea de operaţiuni bancare

–         vânzarea de produse financiar-bancar

–         activitatea de creditare

–         consultanţă în bancă

–         managementul bancar

–         managementul riscului de credit