E finala, oltenii invadează Capitala!

0
441

11 finale de Cupa României a jucat Ştiinţa în istoria sa, câştigând 6 dintre ele, ultimul succes datând din 1993, iar ultima finală disputată a fost în 2000

Duminică seara, vitrina cu trofee a Ştiinţei ar putea primi un nou premiu, pe care îl aşteaptă de un sfert de secol. Pare neverosimil, dar o regiune care devorează fotbalul a fost lipsită 25 de ani de un trofeu. Şase Cupe ale României şi patru titluri naţionale are Universitatea Craiova, iar duminică poate obţine cea de-a şaptea Cupă, în finala cu AFC Hermannstadt, programată pe Arena Naţională. Peste 20.000 de olteni sunt aşteptaţi pentru a treia invazie a Capitalei, după cele din 1998 şi 2000, la finalele pierdute cu Rapid şi Dinamo. Până în ultimul act, Ştiinţa le-a eliminat pe Sepsi (2-0), CS Afumaţi (3-2, după prelungiri), Dinamo (1-0) şi FC Botoşani (5-1 şi 1-2). Ultima Cupă a României câştigată de Universitatea Craiova datează din 1993, 2-0 cu Dacia Unirea Brăila, dar bucuria trofeului a fost umbrită atunci de grava accidentare a căpitanului Emil Săndoi, care a suferit dublă fractură de tibie şi peroneu, ratând un transfer în Franţa, la Lyon, dar şi Campionatul Mondial din SUA cu naţionala României. Toate cele 11 finale ale Universităţii s-au disputat în Bucureşti, pe fostul stadion „Republicii”, dispărut între timp, pe fostul „23 August”, „Naţional” sau „Lia Manoliu”, demolat pentru a se construi actuala „Arenă Naţională”, dar şi în Regie, unde Ştiinţa a pierdut finala din 1994, cu Gloria Bistriţa.

Băluţă: „Este visul nostru acest trofeu”

Cel mai bun jucător al Ştiinţei din 2018, Alexandru Mitriţă, spune că nu există o presiune suplimentară din cauză că Universitatea este favorită şi are mulţi fani alături, dimpotrivă: “Sper să avem ocazia să ridicăm trofeul, am câştigat locul 3, acum sper să luăm şi Cupa. Presiune nu cred că o să fie, ne-am obişnuit să avem mulţi fani alături, suntem şi mai motivaţi să facem un meci mare pentru ei, pentru oraş. Va fi o atmosferă de nedescris, sper să le aducem trofeul, să facem istorie. Nu trebuie să plecăm cu gândul că suntem favoriţi, că suntem dinainte câştigători, fiindcă întâlnim o echipă bună, care stă bine pe faza defensivă şi pleacă pe contraatac, trebuie să fim foarte atenţi şi să marcăm când putem” a spus atacatul de 23 de ani.

Colegul său din linia ofensivă, Alex Băluţă, s-a născut chiar în anul ultimului trofeu, 1993. “Este visul nostru, pentru că Ştiinţa nu a mai câştigat un trofeu de 25 de ani, de când m-am născut eu. Nu mai noi ştim cât am muncit şi trebuie să arătăm pe teren că putem să aducem Cupa. Întâlnim o echipă foarte bună, care a promovat în Liga I şi a ajuns şi în finala Cupei României, aşa că trebuie să tratăm foarte serios meciul. Presiunea nu se simte aşa mult, fiindcă ştiu că vom avea mulţi fani alături şi vreau să le aducem Cupa. Mă bucur că vin oferte pentru mulţi dintre noi, dar important este să fim uniţi şi nu vreau să vorbesc despre transferuri, vreau să mă concentrez pe finală, trebuie să muncim ca să ne bucurăm cu fanii. Aş vrea să ne întoarcem acasă cu suporterii dacă vom câştiga Cupa” a declarat decarul Ştiinţei.

Un alt oltean din lot, care a avut un sezon foarte bun, încununat şi de convocarea la lotul naţional, Nicuşor Bancu, a prefaţat astfel finala: “Nu vreau să-mi imaginez ce va fi pe Arena Naţională, o să fie nebunie. Îmi doream această finală de mic copil, aveam numai un an când Craiova a câştigat ultima dată un trofeu. Pentru mulţi dintre noi ar fi primul trofeu. Sper să nu-i dezamăgim pe aceşti olteni minunaţi. Sibiul a demonstrat că este o echipă puternică ajungând în finală, dar sper să nu ne facă şi nouă figura. Toată lumea se aşteaptă să câştigăm, dar nu trebuie să subestimăm adversarul, fiindcă FCSB probabil a făcut acest lucru şi a luat 3 goluri.  În primul rând trebuie să câştigăm trofeul şi apoi să vedem cum vom sărbători. Oricum, eu cu Mitriţă şi Băluţă nu ne întoarcem la Craiova, fiindcă suntem convocaţi la echipa naţională. Am vorbit cu prietenul şi fostul meu coleg Andrei Hergheligiu şi i-am spus că mai are doar câteva zile în care să se bucure”.

Hermannstadt a surclasat FCSB în sferturi

Adversara alb-albaştrilor, AFC Hermannstadt, este înfiinţată în 2015 şi are trei promovări succesive, fiind acum prima echipă de eşalon secund care ajunge în finala Cupei după 36 de ani, ultima performeră de acest gen fiind FC Baia Mare. Echipa sibiană, care a promovat deja în primul eşalon, a trecut pe rând de Industria Galda (3-1), FC Voluntari (1-0), deţinătoarea trofeului, Juventus Colentina (2-0), FCSB (3-0) şi Gaz Metan Mediaş (1-0 şi 3-2). Şocul competiţiei a fost acel 3-0 administrat de sibieni vicecampioanei, FCSB. De altfel, antrenorul Alexandru Pelici a eliminat FCSB din Cupa României şi anul trecut, cu CS Mioveni. În lotul echipei de pe Cibin se află mulţi jucători care au evoluat în Liga I, doi dintre ei trecând şi pe la Universitatea Craiova: Hergheligiu şi Surugiu. De asemenea, Sabin Lupu este un oltean de 25 de ani din Fratoştiţa, lansat în Bănie. Portarul Toma Niga este împrumutat de FCSB la Hermannstadt, iar rezerva lui, Căbuz, este internaţional under 21 şi provine de la Viitorul. Fundaşul dreapta, Alex Coman, este crescut la Rapid şi a mai evoluat la Petrolul, FC Braşov şi FC Voluntari. Veteranii Dâlbea şi Tătar au jucat şi pentru ultima echipă a Sibiului în Liga I, Voinţa. Cei doi, alături de Stoica şi Pârvulescu au evoluat şi la Vâlcea, având multe meciuri împreună. De altfel omogenitatea este principalul atu al ardelenilor, care au o medie de vârstă destul de ridicată, în jurul a 30 de ani. Aşadar, experienţa nu le lipseşte rivalilor Craiovei din finală. Mijlocaşii Danci şi Curtean s-au consacrat la Mediaş, pentru ultimul FC Timişoara plătind nu mai puţin de 1,5 milioane de euro în urmă cu zece ani. Golgheterul echipei este Bogdan Rusu, cu 18 goluri în Liga a II-a şi 3 în Cupa României, un atacant de 28 de ani care a mai trecut pe la: Farul, Astra, Bacău, Braşov şi Suceava. Ştefan Blănaru este un jucător de 29 de ani adus de la ASU Poli. Sibienii primesc foarte greu gol. Astfel, ei au încasat doar 12 goluri în 36 de meciuri în Liga a II-a, în timp ce în Cupa României au primit un gol în primul meci, de la Industria Galda, şi două goluri în ultimul meci, returul semifinalei cu Gaz Metan Mediaş.

Universitatea a avut probleme în singurul meci din actualul sezon contra unei divizionare secunde, câştigând abia în prleungiri, scor 3-2, meciul din optimi, de la Ploieşti, cu CS Afumaţi. Dacă Hermannstadt se va afla duminică la primul meci din istoria sa pe Arena Naţională, Ştiinţa nu a câştigat până acum nicio partidă disputată acolo, având 4 înfrângeri şi două remize. Ieri după-amiază, galeria Ştiinţei a fost prezentă la ultimul antrenament al alb-albaştrilor înainte de plecarea spre Bucureşti, încurajându-i pe aceştia.

 

Finalele Cupei României câştigate de Universitatea Craiova

1993, Universitatea – Dacia Unirea Brăila 2-0 (Craioveanu, Vasc)

1991, Universitatea – FCM Bacău 2-1 (Neagoe, Zanfir / Jercălău)

1983, Universitatea – Poli Timişoara 2-1 (Cămătaru 2 / Rotariu)

1981, Universitatea – Poli Timişoara 6-0 (Balaci 2, Crişan, Cârţu, Donose, Negrilă)

1978, Universitatea – Olimpia Satu Mare 3-1 (Cârţu, Cămătaru, Marcu / Helvei)

1977, Universitatea – Steaua 2-1 (Balaci, Cârţu / Fl. Marin)

 

 

Finalele Cupei României pierdute de Universitatea Craiova

2000, Dinamo – Universitatea 2-0 (Hâldan, M. Niculae)

1998, Rapid – Universitatea 1-0 (Marinescu)

1994, Gloria Bistriţa – Universitatea 1-0 (Ilea)

1984, Steaua – Universitatea 2-1 (Lăcătuş, Piţurcă / Cârţu)

1975, Rapid – Universitatea 2-1 (Manea 2 / Oblemenco)