Cătălin Bălescu expune la Muzeul de Artă Craiova

0
435

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 31 mai 2018, ora 18.00, la deschiderea oficială a expoziției artistului Cătălin Bălescu, „Manierismul ca stare”, și lansarea catalogului care documentează acest proiect. Expoziția cuprinde lucrări de pictură, desen și obiect din ultima perioadă de creație a artistului, alături de un eșantion de lucrări reprezentative pentru perioadele anterioare și  care reflectă o anumită constantă expresivă ce îi traversează opera. La vernisaj vor lua cuvântul prof univ. dr. Cristian Robert Velescu, Emilian Ștefârță – managerul Muzeului de Artă Craiova, Mihaela Velea – șef Serviciu Muzeul de Artă Craiova. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 iunie – 20 iulie 2018, de marți până duminică, inclusiv, între orele 10.00-17.00. Accesul publicului este liber în prima zi de marți a fiecărei luni.

Cătălin Bălescu este profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură,  unde, din anul 2012, deține funcția de rector. În anul 2017 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A deschis expoziții personale la  Muzeul de Artă Timișoara (2016), Galeria Apollo, București (2006, 1997),  Galeria Simeza, București (2003, 2000, 1994).

Are participări la numeroase expoziții de grup și la expoziții internaționale, precum Memory and Dream– 6th, International Biennale Beijing, China (2015); Galeria Fundației Maimeri, Milano (2014); Trienala internațională de desen și gravură – ediția a III-a, Bangkok, Thailanda (2012); Bienala Internațională de desen și gravură, Taipei, Taiwan (2001); Yungersted & Brostrom Gallery – Copenhaga, Danemarca (2000); Bienala Internațională de Artă, Sharjah – Emiratele Arabe Unite (1997); Centrul Cultural Român – Viena, Budapesta, Veneția (1995); Festivalul Internațional de Pictură – Cagnes sur Mer, Franța (1995); Expoziție Itinerantă; ISELP, Bruxelles, Galeria Botanique Bruxelles, Biblioteca Română, Paris (1990); A 4-a Ediție a Festivalului Internațional de Miniatură, Galeria Del Bello, Toronto (1989).

Expoziția „Manierismul ca stare”, care se va deschide la Muzeul de Artă din Craiova, „reflectă cercetările lui Cătălin Bălescu și direcția stilistică în care autorul a evoluat, firesc, fără un program prestabilit. Considerând manierismul, prin opțiunea pentru citatul cultural, prin abordarea fragmentară a unor forme cu un conținut definit în alte epoci și în alt context, drept o constantă a secolului XX, Cătălin Bălescu afirmă că  tot ceea ce s-a structurat și este definit ca postmodernism, nu este, în esență, decât o nouă formă de manifestare ciclică a manierismului”, precizează reprezentanții instituției.

 

Prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, Universitatea Națională de Arte București: «Cătălin Bălescu pare să fi intuit că lucrările sale se vor așeza firesc în decorul eclectic al palatului craiovean, în care stilurile par să se amestece într-o împletire difuză de clasicism netemperat și neobaroc, tipică de altfel pentru arhitectura târzie practicată de arhitectul casei regale. Firescul evocat mai sus ne trimite însă la o altă dimensiune, mai profundă, care ține de raportul ambiguu al lui Cătălin Bălescu cu modernitatea însăși. El este modern într-un mod mai subtil, ascuns sub stratul baroc al studiilor pentru manierism. Am convingerea că „suflul baroc”- pe care îl evocam scriind despre expoziția din 2016 de la muzeul de artă din Timișoara – animă cu adevărat tablourile realizate după 2010. Continui să cred, de asemenea, că exercițiile sale picturale, mărginite la tabloul de șevalet, reiau metodic formule iluzioniste ale picturii monumentale baroce practicate în veacul al 17-lea. Regăsesc  aceeași virtuozitate picturală întrupată în „carnea” profundă a picturii, distinctă de stratul superficial al suprafeței pictate».