Din Centru de Cardiologie, în secţie a Spitalului Judeţean din Craiova

0
459

Începând de vineri, 11 martie a.c., Centrul de Cardiologie Craiova a trecut, oficial, din subordinea Ministerului Sănătăţii, în cea a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi va funcţiona ca o secţie a acestuia. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Craiova, Cristina Calangiu a comentat efectele comasării singurului centru de profil din regiunea Olteniei cu Spitalul Nr. 1, punctând faptul că, de acum înainte, tot mai mulţi cetăţeni cu afecţiuni cardiovasculare vor fi nevoiţi să se îndrepte către alte unităţi sanitare din ţară, pentru a se trata.

Cristina Calangiu

„Vineri s-a oficializat dispariţia Institutului de Cardiologie Craiova, prin publicarea modificării în Monitorul Oficial al României. Această măsură nu ne-a fost explicată ca să putem înţelege şi noi din ce strategie face parte, cum gândeşte Ministerul Sănătăţii să reformeze acest sistem şi ce aduc în plus aceste desfiinţări. Aş vrea să atrag atenţia asupra faptului că este o situaţie ce poate fi expusă şi ca o intervenţie pozitivă a statului, însă, ea ascunde mari probleme la nivelul muncipiului Craiova”, a declarat Cristina Calangiu.

„În loc să dezvoltăm centrul, îl desfiinţăm”

Fostul manager al Spitalului Judeţean din Craiova a subliniat faptul că gruparea unităţilor sanitare, impusă de Ministerul Sănătăţii şi prezentată în termeni favorabili, va diminua semnificativ potenţialul de acoperire a cerinţelor medico-sanitare pe linie de Cardiologie, venite din partea cetăţenilor din Craiova, dar şi din Oltenia. „De acum, secţia va funcţiona în subordinea Spitalului de Urgenţă într-un mod unitar, un lucru bun pentru bolnavii care nu vor mai avea de aşteptat două, trei zile pentru a primi consultaţii cardiologice, pentru a fi operaţi, iar perioada de spitalizare va fi mai mică. O secţie de cardiologie este indispensabilă funcţionării normale a unităţii, însă ea nu va avea acelaşi buget şi nici acelaşi potenţial cu centrul, titulatură ce reprezenta, de fapt, cadrul legal pentru o cât mai bună tratare a pacienţilor. Evident că institutul avea un buget şi cheltuieli mai mari, dar erau asigurate condiţii de spitalizare şi tratamente al căror nivel calitativ va scădea, în următorii doi trei ani, datorită acestei modificări, care va reduce implicit, prin lege, şi finanţarea. În loc să dezvoltăm centrul, pentru a-i scuti pe oameni de nişte demersuri costisitoare şi de durată, îl desfiinţăm, obligând pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare să plece către alte centre din ţară –Timişoara, Bucureşti, Târgu-Mureş”, a explicat preşedintele PNL Craiova. Aceasta a mai spus că şi înainte, oamenii plecau către alte centre din ţară, deoarece unitatea trebuia să se încadreze într-un plafon limitat şi nu putea interveni în toate cazurile. Acum, însă, numărul celor ce vor alege această cale va creşte. Un alt efect al comasării centrului este, potrivit preşedintelui PNL Craiova, pierderea renumelui în domeniul Cardiologiei, pe care municipiul îl avea la nivel regional. „Acum, el poate fi comparat cu Vâlcea, Târgu-Jiu sau Severin. Nu mai avem nimic în domeniul sanitar, care să ne diferenţieze de aceste reşedinţe”, a precizat Cristina Calangiu.