Cum vrea Primăria Craiova să-și scoată banii investiți la Parcul Romanescu / UE, banii și oltenii

1
353

Primăria Craiova va rambursa Uniunii Europene întreaga sumă, partea de fonduri europene, pe care a investit-o în reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Autoritățile se vor împrumuta la trezorezia statului pentru a returna acești bani, dar fondurile europene, care li se vor întoarce pe un proiect nou, vor fi mai mari.

Deși pare un subiect de film din seria celor cu ardelenii, regizate de Dan Pița, scenariul descrie, de fapt, procedura de „proiecte retrospective”, lansată de Ministerul Dezvoltării și la care autoritățile craiovene spun că nu vor ezită să acheseze, din moment ce se îndeplinesc toate condițiile prevăzute de ghiduri. Mihail Genoiu a explicat că, de fapt, înscrierea Craiovei în această procedură a fost posibilă tocmai datorită podului suspendat, care a rămas nemodernizat și pe care municipalitatea a decis să îl reabiliteze separat. „Pentru că se făcuse intervenții asupra lui într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, podul nu a putut să fie prins în proiectul inițial, dar asta ne ajută foarte mult acum. Făcând acum acest nou proiect pentru pod – și suntem în fază avansată – se consideră că proiectul cel mare nu este închis, ci că se va închide odată cu podul”, a explicat Genoiu.

„Sunt niște proceduri la care puțină lume se încumetă”

Potrivit primarului, Primăria Craiova trebuie să ramburseze mai întâi Uniunii Europene toate fondurile obținute anterior pentru acest proiect. Cum este vorba de o sumă mare, autoritățile spun că vor apela la trezoreria statului, de unde vor lua cu împrumut această sumă. „Suntem în discuții cu trezorezia statului care dă împrumuturi cu dobândă subvenționată în astfel de situații”, a explicat primarul cum se derulează mai departe mecanismul. În continuare, Primăria Craiova va scrie un proiect nou, dar care să conțină exact aceleași lucrări. Pe baza acestuia, autoritățile spun că UE va face un nou decont, care va acoperind inclusiv partea de cofinanțare și chiar valoarea lucrărilor la pod. „Vom lua întreaga sumă, inclusiv partea pe care am cofinanțat-o noi, inclusiv valoarea podului. La asta se lucrează acum”, a declarat edilul. „Sunt niște proceduri la care puțină lume se încumetă, dar noi ne băgăm. Este și o provocare să-ți demonstrezi că poți să răzbești un sistem mai complicat”, a completat Genoiu.

Licitația anulată din motive tehnice

Tot ieri, primarul Craiovei a anunțat și că licitația pentru reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” a fost reluată, pe motiv că firmele interesate nu au știut cum să-și depune ofertele pe site-ul de licitații în sistem electronic. „Sunt dificultăți întrucât sistemul de ofertare pe SEAP s-a modificat. Au încercat să depună oferte câteva firme, dar s-au împotmolit tehnic, în așa fel încât a trebuie să reluăm licitația”, a precizat edilul Craiovei. Mai trebuie să treacă, așadar, încă două săptămâni, până pe 23 mai, când autoritățile locale pot să deschidă, în sfârșit, ofertele firmelor care se vor arăta interesate de lucrarea de reabilitare a podului suspendat din Parcul Romanescu, lucrare cotată la valoarea de 1 milion de euro.

1 COMENTARIU

  1. adica tot cu jonglerii, tot ca si pana acuma, care nu duc la niciun lucru bun sau vreo realizare de durata. mereu sedinte, tot hotarari istorico-salvatoare, da’ nimic concret sau trainic …

Comments are closed.