Destinul medicului Dragan Sejnjanovic, uşor picant ca meniul de la „Balkan Express”

0
6443

Dragan Sejnjanovic este un medic oftalmolog, născut în Serbia,  dar de origine română şi stabilit cu mulţi ani în urmă, la Craiova. Povestea sa sună interesant, iar destinul l-a plimbat de pe un mal al Dunării pe celălalt. A copilărit la Kladovo, acolo îşi are şi familia şi tot acolo a învăţat să vorbească româneşte, de la bunica sa,  bătrâna înţeleaptă a satului, care de-a lungul anilor a ştiut să convieţuiască alături de poporul sârb. Mulţi îl cunosc ca medic, dar şi mai mulţi îl cunosc drept sufletul brand-ul Balkan Express”. Aşa se numeşte restaurantul – tip autoservire, deschis recent în Piaţa 1 Mai, care combină bucătăria sârbească cu cea românească. Pleşcaviţa stă lângă sărmăluţele cu mămăliguţă, iar ciorba de peşte după tradiţionala reţetă sârbească stă alături de ciorbiţa de burtă cu smântână şi ardei iute, făcută după o metodă pur românească.

A venit la Craiova prin 1999 hotărât să devină un medic recunoscut şi a terminat studiile în 2005, apoi a urmat şi rezidenţiatul şi totul a fost cu noroc, deoarece, în perioada studiilor şi-a cunoscut şi iubirea, cea care urma ceva mai târziu să-i devină şi soţie. Este vorba de Zaklina, de asemenea absolventă a Facultăţii de Medicină din Craiova, cu aceeaşi specializare – oftalmologie. „Şi soţia este tot din Serbia, la 20 de kilometri de unde locuiesc eu, dar aşa este viaţa, nu ne-am cunoscut acolo, ci aici, la facultate. Eu aş fi putut să mă întorc în Serbia, dar soţia m-a legat de Craiova…apoi au venit şi copiii şi tot aşa. Am ajuns astăzi să mă simt oltean şi nu mai pot părăsi aceste meleaguri…”, a explicat Dragan Sejnjanovic, puternic emoţionat.

Monopol în lumea medicală românească

Românul timocean profesează într-o clinică privată din Craiova, la “Buna Vestire” şi mai are un cabinet oftalmologic în cartierul Craioviţa Nouă. Este extrem de istovitoare munca, dar plăcută, plină de satisfacţii. Dragan, cum îi spun prietenii, este pasionat de medicină şi vorbeşte cu mult patos despre ceea ce a însemnat pentru el anii de studenţie. Acum, este un medic responsabil, care are o viziune clară asupra unui sistem medical competitiv şi european.  „Am constat că în ultima perioadă de timp, medicii în România sunt mult mai bine plătiţi. Aici este o filosofie puţin diferită. Întâi se pun banii şi apoi condiţiile din spitale. Adică, banii par a fi mai importanţi. Problema, cred eu, e alta în România. Chiar dacă eşti ambiţios şi vrei să te dezvolţi, aici e foarte greu. Eu am vrut să mă duc la Spitalul Băileşti, ca să operez acolo, dar nu au existat fonduri decât pentru două aparate second hand, iar legea nu permite achiziţionarea de aparatură second hand, aşa că s-a cumpărat unul singur şi nu s-a făcut decât o singură angajare, acela, desigur, nu am fost eu. Există şi un egoism în rândul medicilor, cei cu un nume în lumea medicală nu te lasă să te afirmi şi tu, e un fel de monopol pe care-l deţin unii medici…”, a încercat să explice medicul specialist Dragan Sejnjanovic.

„Sistemul medical din Serbia seamănă cu sistemul din România de dinainte de 1989”

În Serbia există şi cabinete private, dar şi o medicină de stat. Diferenţa este că, în ţara vecină, la spitalele şi clinicile de stat, totul se decontează pe bază de contribuţie la sistemul asigurilor de stat, iar la clinicile private, se taie factura. „Aici e diferit, poţi şi în domeniul privat să decontezi prin CAS. Sistemul din Serbia seamănă foarte mult cu sistemul medical din România de dinainte de 1989. Ai terminat Medicina, faci stagiatura şi dacă spitalul respectiv are nevoie de un medic radiolog, atunci scoate postul respectiv la concurs şi poţi să concurezi. Nu este ca aici…unde dai rezidenţiatul şi apoi optezi pentru o specializare.Sistemul medical actual din România pare mult mai flexibil. Asemănarea este că şi în Serbia concursurile pentru ocuparea posturilor se “aranjează” ca şi aici în România, de aceea şi restaurantului i-am pus numele Balkan…adică, cu toţii suntem balcanici…”, a mai spus medicul Dragan.

„Bunica a învăţat limba sârbă în acelaşi timp cu noi”

Întrebat de ce a ales totuşi UMF din Craiova şi nu a optat pentru Medicina din Belgrad, românul din Kladova a spus că majoritatea tinerilor din Timoc preferă Craiova pentru că este foarte aproape. “Până la Belgrad aveam vreo 300 de km, până la Craiova, cam 200. Dar şi o serie de beneficii, cum ar fi căminul gratuit, chiar burse de studii, la Belgrad nu e nimic gratis. Costurile sunt clar mai mari dacă vrei să studiezi la Belgrad. Aici am avut şi avantajul că ştiam româneşte, din familie. La şcoală eu şi sora mea vorbeam sârbeşte, ca să nu avem probleme. Iar bunica la rândul ei a învăţat limba sârbă în acelaşi timp cu noi. Acolo s-a creat un automatism. Ţi se vorbeşte în română, tu înţelegi şi răspunzi în sârbă. Şi acum cine vorbeşte în română la şcoală, mă refer la copii…are probleme, primesc note mici şi nu mai poţi să aplici pentru bursă. De asta a pierdut mult teren şi limba română în Serbia, pentru că de frică îţi înveţi copiii de mici să vorbească sărbeşte, ca să nu fie obstrucţionaţi la şcoală…”, a subliniat  medicul Sejnjanovic.

„Românii şi sârbii mănâncă multă carne pe grătar…”

Ideea restaurantului cu specific balcanic i-a venit încă de pe timpul când studia la Universitate. Dragan s-a gândit că pe de o parte, personalul medical ar putea să fie client fidel, pe de altă parte,   cei care-i însoţesc pe bolnavi sau îi vizitează şi de ce nu, chiar bolnavii, în condiţiile în care s-ar găsi şi un meniu special pentru cei cu diverse afecţiuni. Dar colegii arabi i-au luat-o înainte şi au deschis ei diverse fast-food-uri. S-au schimbat şi primarii, spune românul întreprinzător şi aşa a trecut timpul. „Am pierdut oportunitate, după oportunitate. Dar nu m-am lăsat pentru că ne leagă prea multe lucruri…gândire balcanică, mâncare balcanică şi atunci am decis că se poate. În Serbia ca şi în România se mănâncă multă carne pe grătar, multe meniuri şi la Balkan Express sunt pe bază de carne, iar zona pe Dunăre dă posibilitatea unor feluri diferite pe bază de peşte. Reţeta de ciorbă de peşte am venit cu ea de acasă, din Serbia. În Serbia sunt zone unde mâncarea este mereu picantă, iar ardeiul iute nu lipseşte de pe masă.”, a povestit Dragan.

Un bucătar din Serbia… supriza din vara acestui an

“Balkan Express” se doreşte a fi un local unde cu bani puţini să mănânci ca la mama acasă, dar şi să socializezi, să poţi să legi prietenii şi să organizezi diverse mese festive, evenimente caritabile, etc. Şi ca să fie totul ca la carte, Dragan Sejnjanovic s-a gândit să aducă special un bucătar profesionist din Serbia care să se ocupe de meniurile sârbeşti şi să-şi pună amprenta personală. „Am actele deja făcute ca să-l aduc din Serbia. Este un bucătar cu mare experienţă, recunoscut pe malul celălalt al Dunării. Dar aştept să se pună şi puţin afacerea pe roate, când văd că începe să meargă treaba, că devenim cunoscuţi, pentru că e suficient să se mănânce o singură dată, pentru că după, clienţii noştri se întorc. Imediat cum prind puţin avânt am şi adus bucătarul din Serbia. În meniurile noastre se simte şi influenţa turcească, de fapt, tochiturile sunt cam de acolo, noi doar le-am mai îmbunătăţit şi am adăugat ceva codimente în plus. Meniurile sârbeşti şi mă refer aici strict la pleşcaviţa sunt căutate şi de români, mai mult de aceia care au mers în Serbia, au servit acolo şi le-a plăcut foarte mult, Alţii compară şi spun că ei au mâmcat alt tip de pleşcaviţa, dar şi în Serbia, modalitatea dea  face pleşcaviţa diferă de la o zonă la alta….”, a mai completat Dragan.