Meciul de la Cluj ar putea fi abordat de craioveni precum cel cu Viitorul, de acum un an, ţinând cont că urmează apoi returul semifinalei Cupei României, dar şi derby-ul cu FCSB
Obiectivele Craiovei în acest final de campionat ar fi: accederea în finala Cupei României (care ar fi echivalentă cu calificarea în cupele europene) şi apoi câştigarea acesteia, ocuparea locului 3, precum şi câştigarea derby-ului cu FCSB. La ce program are Astra (cu Viitorul, CFR şi FCSB), este greu de crezut că echipa lui Mulţescu va reuşi să depăşească Universitatea, aşa încât rivala la ultimul loc pe podium a alb-albaştrilor rămâne Viitorul. Craiova trebuie să câştige două meciuri pentru a fi sigură de locul 3, iar cele care ar trebui adjudecate sunt cele cu FCSB şi Iaşi. Dacă îşi cunoaşte interesul, Mangia trebuie să menajeze la Cluj jucătorii importanţi, pe cei la limită cu cartonaşele sau pe cei cu probleme medicale, meciul din Gruia nefiind atât de important. În primul rând pentru că urmează returul semifinalei de Cupă şi oricât de mare ar părea avantajul luat în tur, nu trebuie asumate riscuri, mai ales că Universitatea a pierdut până acum toate meciurile jucate la Botoşani. Apoi, Craiova ar fi interesată ca echipa din Gruia să rămână în cărţi pentru locul 1, atât prin prisma rivalităţii alb-albaştrilor cu FCSB, dar şi pentru ca titlul să nu fie tranşat până în ultima etapă, când FCSB şi CFR vor întâlni contracandidatele Universităţii la locul 3: Viitorul şi Astra. Pentru Ştiinţa nu ar fi nicio tragedie să piardă la Cluj. Ba chiar un eventual succes al Craiovei în Gruia ar oferi ocazia echipei lui Gigi Becali să sărbătorească titlul chiar pe „Ion Oblemenco”, în cazul unei victorii în Bănie, iar aceasta nu este deloc imposibilă, ţinând cont de tradiţia total defavorabilă alb-albaştrilor în derby-urile cu FCSB. Aşadar, pentru disputa din Ardeal, Craiova ar trebui să adopte o strategie asemănătoare celei de la meciul cu Viitorul, de anul trecut. Ar fi ciudat ca Mangia să utilizeze cea mai bună echipă la Cluj şi practic să se autosaboteze, ţinând cont de obiectivele rămase în acest final de campionat. Practic, meciul din Gruia reprezintă cea mai bună ocazie pentru antrenorul italian de a testa jucători care au jucat mai puţin sau chiar unii care s-au remarcat la echipa a doua, precum Baicu, Mihăilă, Borţa sau Dică. Un prim 11 al Ştiinţei la Cluj ar putea fi: Dică – Popov, C. Ion (Puţaru), Briceag – Borţa, Andre Santos, Bic (Rossi), Trocan (Juncu) – Mihăilă, Baicu, Bărbuţ.
Alb-albaştrii sub lupă
Calancea – Marea problemă din acest sezon a Craiovei, acutizată pe final, au fost portarii. Calancea a făcut un sezon mizerabil, cu gafe repetate, iar cu Viitorul nici măcar nu a mai surprins pe mulţi eroarea sa, care a costat echipa două puncte şi poate chiar locul 3. Tânărul Popescu nu reprezintă nici el o soluţie, iar Mitrovic nu va mai juca până la finalul stagiunii. Grea alegere pentru Mangia: să meargă pe mâna unui portar aflat într-o formă execrabilă şi cu moralul la pământ sau pe un goal-keeper tânăr, fără experienţă, care are mari probleme de plasament. Ar mai fi varianta Dică, acesta având prestaţii destul de bune în ultima vreme la echipa a doua, dar probabil nu este luat în calcul.
Dimitrov – Nu are rival pe post, după ce Martic s-a accidentat, iar Briceag a avut o prestaţie groaznică la Giurgiu. Bulgarul a evoluat bine cu Viitorul, a oferit o centrare perfectă pentru Bancu, dar finalizarea n-a fost pe măsură. Dimitrov s-a achitat bine şi de sarcinile defensive, l-a anihiliat pe Ianis.
Screciu – Schimbarea sa pe final trebuie să se fi produs din cauză că a acuzat vreo accidentare sau pe fondul oboselii, fiindcă până atunci avusese o evoluţie excelentă. Se află într-o formă foarte bună, are evoluţii mult mai bune ca Răzvan Popa, iar ieşirile sale din apărare cu mingea la picior îl recomandă pentru a mai fi încercat şi la mijloc, fiindcă în defensivă se cam iroseşte.
Gardoş – Din păcate, pentru el sezonul a luat sfârşit şi nici finalul carierei nu sună prea bine, ţinând de problemele de sănătate pe care le are. Se explică acum şi decizia lui Mangia de a-l menaja la Giurgiu.
Tiago Ferreira – A avut mari probleme cu Ganea, l-a pierdut de mai multe ori. Hagi a simţit bine acea zonă, trimiţându-l acolo pe cel care a marcat de două ori. Portughezului nu i-au mai reuşit nici pasele în bandă, având rateuri.
Bancu – După Băluţă şi Mitriţă, a fost cel mai bun alb-albastru. A apărut permanent în jumătatea adversă, inclusiv la primele două goluri, a mai avut şi o ocazie bună, dar la centrarea lui Dimitrov a confirmat că nu prea stăpâneşte tehnica lovirii mingii cu capul, fiindcă a mai avut astfel de şanse în acest sezon.
Mateiu – N-a mai fost la fel de vivace ca în alte meciuri, el şi Zlatinski au avut probleme serioase cu Vână şi Cicâldău. Paradoxal, a fost mai activ pe final, când a şi avut acea ocazie, în ultimul minut, însă şutul său a fost pradă uşoară pentru Cojocaru.
Zlatinski – Din păcate, pentru el ultimul sezon la Craiova nu este unul prea bun. Un meci destul de discret al bulgarului.
Gustavo – Chiar dacă a fost schimbat după o oră de joc, nu se poate spune că a făcut un meci slab. A jucat mult pentru colegi, a făcut şi faza defensivă, chiar dacă Mitriţă şi Băluţă i-au reproşat în câteva rânduri alegerile făcute.
Mitriţă – E o încântare să-l vezi pe teren. A încheiat cu mult calm excelenta fază construită de Gustavo, Bancu şi Băluţă, la primul gol. A mai avut şi alte acţiuni periculoase. Este golgheterul play-off-ului, cu 5 goluri, şi principalul atu al Craiovei în acest final de sezon. Ar face bine să se calmeze, fiindcă a erupt o dată la adresa arbitrului şi, dacă nu-l stăpânea Gustavo, putea fi chiar eliminat.
Băluţă – Două goluri şi o pasă de gol, plus alte două faze în care a tras periculos îl fac jucătorul meciului, alături de Ganea, care a bifat tot două goluri şi un assist. Păcat de reluarea ulterioară ratării lui Burlacu, dacă era mai calm, putea realiza al doilea hat-trick al carierei.
Kelic – A intrat destul de bine, nu s-a cunoscut absenţa lui Gardoş.
Burlacu – A avut o ocazie uriaşă de a aduce victoria, dar a tras în portar. A fost încercat vârf împins şi chiar i s-ar potrivi acest rol, având şi un fizic pe măsură. Se aşteaptă mult mai mult de la el, mai ales că se vehiculează interesul FCSB pentru un transfer. De data aceasta a vrut mult, s-a implicat în joc, dar nu a reuşit mare lucru.
Popov – A intrat bine pe final, determinat, s-a implicat în joc, chiar dacă a jucat puţin. E îmbucurătoare evoluţia lui, ţinând cont că Gardoş, Popa şi Martic sunt accidentaţi.