Aparatură medicală sub cheie, din cauza lipsei de specialişti

0
411

De mai bine de un an conducerea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova caută cu disperare un medic specialist pentru a pune în funcţiune la parametrii maximi secţia de Anestezie Terapie Intensivă. În mai multe rânduri, postul a fost scos la concurs, însă, nu s-a prezentat nimeni, chiar dacă secţia a fost amenajată la standarde internaţionale, iar dotările sunt de ultimă generaţie. Drept urmare, cel puţin pentru moment, multe din aparatele medicale sunt ţinute sub cheie, fără a fi folosite.

În secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului „Victor Babeş” ar trebui să ajungă pacienţii cu boli infecţioase grave – comele hepatice, meningoencefalitele acute de natură infecţioasă, tuberculoza în faze avansate – în general boli contagioase, care ar reprezenta un pericol în plus pentru pacienţii internaţi într-o secţie de reanimare obişnuită. De aici a pornit şi ideea amenajării, în urmă cu mai mulţi ani, a unor secţii de Antestezie Terapie Intensivă în cadrul spitalelor cu profil de boli infecţioase din ţară, printre care şi cel din Craiova..

Se caută un specialist în Anestezie Terapie Intensivă

Anul trecut, Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, a oferit unităţii sanitare craiovene aparatură medicală ultramodernă pentru a dota viitoarea secţie de Anestezie Terapie Intensivă a spitalului. Au fost cumpărate cu această ocazie ecografe şi aparate de radiologie portabile, congelator la -80 de grade Celsius, unde sunt depozitate probele bolnavilor, ventilatoare, electrocardiografe, fibroscoape sau oftalmoscoape.

Cu toate că secţia este aproape gata amenajată multe din aceste aparate nu au fost folosite până acum pentru simplu fapt că spitalului îi lipseşte un medic de terapie intensivă. Aşa se face că, deocamdată, aici sunt trataţi doar bolnavi care nu se află în stare foarte gravă. Pentru cazurile extreme, care necesită intubaţie şi alte proceduri specifice medicii spun că nu pot acţiona deocamdată pentru că nu au competenţele necesare. Prin urmare aceştia sunt transferaţi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Craiova sau la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. „O secţie de ATI în cadrul unui spital de boli infecţioase are o particularitate, şi anume transmisibilitatea afecţiunilor. Ideea a fost aceea că dacă ducem cazurile grave pe o secţie de reanimare dintr-un spital care nu are profilul de infecţioase lucrurile se pot complica. Boala se poate transmite foarte uşor pe calea aerului. Şi, atunci, a rezultat acest proiect – o secţie de ATI în cadrul clinicii de boli infecţioase pentru a izola bolnavii cu afecţiuni infecţioase transmisibile şi cu aspecte grave de patologie. Acesta este cadrul în care s-a lansat acest proiect. Am fost surprinşi de faptul că, în ciuda aparaturii performate, nu vrea niciun medic de terapie intensivă să vină”, a declarat conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova.

Medicii pleacă în străinătate

Marea problemă pentru managerul spitalului este aceea că, deşi a organizat de mai multe ori concurs pentru ocuparea acestui post, nu s-a prezentat nimeni. De altfel, reprezentanţii unităţii sanitare acuză o problemă întâlnită în tot mai multe spitale din ţară. Deficitul de cadre medicale se resimte din ce în ce mai puternic pe fondul migrării specialiştilor români către spitalele din străinătate pentru salarii şi condiţii de muncă mai bune. „Am scos postul la concurs pentru medic specialist iniţial crezând că tinerii sunt mai interesaţi, însă, n-a venit nimeni. Apoi am încercat pentru medic primar. Nici aşa nu am reuşit. A mai rămas o singură variantă. Aceea să apelăm la un rezident de anul V. Ne dă voie legea să facem asta. Am găsit o rezidentă care este de acord să vină, dar, din păcate, abia în luna iunie a.c. intră în anul V. Aşadar, avem aparatura, dar nu avem medici anestezişti. E o problemă la nivel naţional. Medicii tineri pleacă pentru că salariile sunt mici şi atunci apare tentaţia de a merge acolo unde condiţiile sunt pe măsura aşteptărilor”, a mai spus managerul de la Boli Infecţioase.