7 zile de mişcare şi sănătate, la Craiova

0
446

A doua activitate a proiectului  european ”Stai drept!” s-a încheiat, recent, la Craiova. Au participat 15 tineri români şi 15 bulgari.

Timp de 7 zile, 3o de tineri romani si bulgari au participat la o serie de activitati desfasurate in Craiova, avand ca tema viata sanatoasa.

Activitatile de invatare au fost diversificate, prin aplicarea metodelor nonformale in grupuri mici si mari, dar si prin vizite la clinici de specialitate, prin practica personala si prin observare directa si interviu. Dupa prezentari de cunoastere si un rezumat al proiectului si activitatii din Vidin, au fost prezentati expertii din Craiova. Au fost analizate evaluarile realizate de tineri prin fisele de observare, care au stat sta la baza elaborarii ghidului. Pentru documentare, au  vizitat institutii sportive din oras, Muzeul Sportului, Sala Polivalenta si Liceul Petrache Triscu, unde au asistat la antrenamente, la o competitie amicala intre primii jucatori din lume de kendama  si au cunoscut si comunicat cu sportivi importanti locali si nationali – echipa de handbal feminin a Universitatii Craiova, campioana nationala si olimpica la scrima Ana Maria Branza Popescu, fiind un exemplu de viata sanatoasa. Au vizitat scoli si licee, unde au discutat cu elevi, profesori, medici de scoala despre  beneficiile unui program sportiv echilibrat. Au participat la un schimb cultural, vizitand centre culturale din Craiova, dar si la un atelier practic la clinica de recuperare Prokinetic,  identificand, cu specilaisti si pacienti, cauze si efecte ale deficientei de postura. Au participat la o dezbatere cu reprezentanti ai Directiei pentru Sanatate Publica Dolj, ai Inspectoratului Scolar Dolj, organizatii de tineret din Craiova, elaborand propuneri de indrumari pentru tineri si parinti de respectare a orelor de sport din curicula scolara, valabile in ambele tari partenere in proiect, iar indrumati de un cadru didactic, au elaborat ghidul destinat tinerilor si nespecialistilor, planificat diseminarea, inmanat diplomele. In fiecre zi din cele 2 mobilitati tinerii au reflectat la competentele dobandite, pentru elaborarea  Youthpass.

Partenerii au comunicat si colaborat cu actori-cheie din Craiova: Inspectoratul Scolar Dolj, Directia de Sanatate Publica Dolj, scoli si licee, organizatii de tineret interesate de tema proiectului, cabinete de psihoterapie si clinici de recuperare medicala, iar in Vidin cu actorii-cheie omonimi. Fiecare colaborator a fost contactat in prealabil si s -au incheiat contracte de colaborare si s-a stabilit un program al participarii acestuia la mobilitati.

Au participat tineri cu dificultăţi sociale, economice şi geoagrafice

Din grupul roman au facut parte 5 tineri cu oportunitati reduse: 1 eleva la liceu, abandonata de parinti si aflata in asistenta maternala, selectata cu sprijinul DJASPC Dolj, – dificultati sociale si economice; o tanara de 17 ani, eleva in Craiova, din mediul rural, locuieste la camin,are 2 frati,  a fost abandonata de tata din copilarie, mama fiind singura care aduce venituri familiei, dificultati geografice, sociale, economice;  un tanar cu ambii parinti someri, obstacole sociale si economice; o eleva cu parintii plecati la munca in strainatate, crescuta de sora mamei, divortata, dificultati sociale, economice; o tanara cu afectiuni medicale severe la nivelul coloanei vertebrale. Prin includerea acestor tineri, echipa de proiect a indeplinit un obiectiv important al Programului Erasmus+, acela al echitatii si incluziunii.

In grupul bulgar, cei 5 tineri cu oportunitati reduse au fost: un tanar elev din mediul rural cu rezultate foarte bune la scoala, dificultati economice, sociale si geografice;  o tanara din rural, cu parinti alcoolici, care traiesc din ajutor social – economice, geografice si sociale; o tanara cu 3 frati, din mediul rural, cu un singur venit in familie, al tatalui, agricultor – economice si geografice; un tanar din rural, ai carui parinti au plecat de cand era mic la munca in Spania si care a ramas in grija bunicilor, pensionari – dificultati economice, geografice si sociale; 1 tanara din rural, cu mama plecata in strainatate sa munceasca si care a ramas, alaturi de alti doi frati, in grija tatalui.

Echipele de selectie au asigurat nediscriminarea de gen si varsta, astfel incat au participat un numar aproximativ egal de fete si baieti, in timp ce segmnetul preponderent de varsta a fost cel de 13-18 ani.

Toti participantii au beneficiat de informare cu privire la deficientele de postura, cauza, efecte si modalitatile de a preveni/ameliora  problemele de sanatate cauzate de adoptarea unei posturi inadecvate la scoala sau acasa, de exercitii aplicate, de notiuni detaliate de viata sanatoasa, dar si de lucru intr-un mediu care permite includerea tuturor, depasirea intolerantei si discriminarii, dezvoltarea personala, cresterea increderii in propria persoana, participarea tinerilor intr-un proiect care a beneficiat de consultanta expertilor, cresterea numarului tinerilor afectati care vor beneficia de un diagnostic corect si de un tratament de specialitate.