În misiune de suflet: Jandarmii craioveni “donează viaţă”

0
884

Jandarmii din cadrul celor două unităţi din Craiova, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova au demarat, ieri, campania “Jandarmeria donează viaţă pentru România”. Conştienţi că fiecare picătură de sânge contează şi poate salva viaţa unei persoane, chiar dacă este vorba despre un necunoscut, mai bine de 70 de jandarmi, în frunte cu şefii celor două unităţi, au donat ieri sânge. Este doar începutul, pentru că activităţile continuă pe parcursul întregii săptămâni.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, la sediul comun al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile (GJMb) Craiova, comandanţii celor două unităţi, împreună cu directorul Centrului Regional de Tranfuzii Sanguine Craiova, dr. Sevastiana Bran, au lansat campania “Jandarmeria donează viaţă pentru România”. Este vorba despre o acţiune organizată la nivelul întregii ţări, prin care jandarmii care vor şi cărora sănătatea le permite sunt invitaţi să doneze sânge. De foarte multe ori apelurile lansate de reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Saguine Craiova au rămas fără ecou în rândul unei mari părţi a populaţiei, deşi medicii anunţau că este criză de sânge. Viaţa unui om aflat pe masa de operaţie, într-un spital, depinde, de foarte multe ori, de o transfuzie de sânge. Ori, dacă acesta nu există, persoana respectivă nu mai are nici o şansă. Singurul mod prin care pot exista rezerve de sânge pentru cei care au nevoie este ca oamenii să doneze. Tocmai de aceea a şi fost iniţiată această campanie la nivelul Jandarmeriei Române. Nimeni nu-i obligă pe jandarmi să doneze sânge, mai ales că unii dintre ei fac asta de foarte mult timp. Acum li s-a creat doar cadrul necesar pentru a face acest lucru la ei în unitate, o echipă de la Centrul de Transfuzii deplasându-se aici, cu toată aparatura necesară. “Sângele este singurul medicament vital, care nu poate fi cumpărat. Tocmai de aceea vreau să le mulţumesc jandarmilor în numele meu, al colectivului Centrului de Transfuzii şi al beneficiarilor, al persoanelor cărora le poate salva viaţa. Suntem pentru prima dată la sediul jandarmilor, însă ei ştiu unde este sediul nostru, pentru că unii dintre ei sunt donatori vechi”, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzii Craiova.

Comandantul GJMb Craiova, general de brigadă Constantin Ion, a precizat că “jandarmii unităţii noastre nu sunt la prima acţiune de acest gen şi mulţi dintre ei au carnete de donatori. Vrem să vă asigurăm că şi pe viitor vom organiza asemenea campanii pentru cei care au nevoie de sânge”.

Colonelul Constantin Florea, inspector-şef al IJJ Dolj, a ţinut să sublinieze că jandarmii doljeni sunt alături de semenii lor indiferent de situaţiile în care aceştia au nevoie. “Fiecare dintre noi ne confruntăm cu diverse situaţii şi uneori avem nevoie de ajutorul semenilor. Atunci când este nevoie, jandarmii sunt alături de semenii lor. Pentru că este nevoie de sânge în spitale, de astăzi (n.r.- ieri), până la sfârşitul săptămânii, peste 200 de jandarmi vor dona sânge”.

Din diverse motive, unii pentru că s-au confruntat ei sau prietenii lor cu o situaţie nefericită şi au avut nevoie, la un moment dat, de sânge, alţii pentru că au vrut să simtă că şi-au făcut datoria, mai bine de 70 de jandarmi au aşteptat cuminţi, în faţa sălii de sport a unităţii, să le vină rândul să doneze sânge. Şi ca să dea un exemplu, şefii celor două unităţi s-au aflat printre ei, astfel că, la finalul activităţilor s-au strâns peste 70 de unităţi de sânge, o unitate având 400 ml.

***

“Cred că sentimentul solidarităţii umane trebuie să ne anime pe toţi şi trebuie să îi ajutăm pe cei care au nevoie cu tot ceea ce putem. Mi s-a întâmplat şi mie să am nevoie de ajutorul altora aşa că ştiu cum este, şi tocmai de aceea sunt aici, acum”, a spus col. Constantin Florea, din patul în care l-au pus cadrele medicale pentru a-i recolta sânge.

***

“Orice picătură de sânge contează pentru cineva. Este o realitate de care ne lovim uneori şi mă bucur că astăzi putem face şi noi ceva. Am prieteni care au fost în situaţia de a depinde de sânge şi ştiu cât este de greu să aştepţi să afli dacă există rezerve. Încercăm acum, prin acţiunea noastră, să oferim o şansă, dar şi un exemplu, pentru că este nevoie de sânge în spitale”, ne-a explicat col. Marin Boată, adjunct al comandantului GJMb Craiova, în timp ce strâgea din pumn, la indicaţiile unei asistente.