Grupare de opt persoane la judecată pentru fraude cu fonduri europene de peste 2,5 milioane lei

0
1088

Curtea de Apel Craiova a decis, ieri, că poate începe procesul grupării formate din administratori de firme și angajați ai acestora, trimiși în judecată în luna mai a anului trecut de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru fraude cu fonduri europene. Cei opt, folosindu-se de tranzacţii fictive între firmele ce le aparţineau sau pe care le controlau, şi de documente false, au obţinut peste 2,5 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării. Dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj.

Reamintim că, pe 17 mai, anul trecut, se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care opt persoane, administratori de firme şi angajaţi ai acestora, au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Serviciul Teritorial Craiova pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre Daniel Cojocăreanu, Virgil Petrescu, Marius Dorin Munteanu, Vasile Cioroiu, Virgil Sorin Popan, Gheorghe Radu Dorobanţu, Liviu Bogdan Stoica şi Florin Grădinaru. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2008, în contextul implementării a patru proiecte finanţate din fonduri europene, inculpatul Cojocăreanu Daniel a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi inculpaţii Grădinaru Florin, Stoica Liviu Bogdan şi Petrescu Virgil, angajaţi la societăţile administrate de primul, grup al cărui unic scop a fost dobândirea în mod nelegal a fondurilor nerambursabile. Concret, aceştia, beneficiind şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, au depus la autoritatea contractantă mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în urma cărora au primit fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.557.080 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal. Anterior, în acelaşi context, prin tranzacţii succesive între societăţi comerciale interpuse, proceduri de achiziţii derulate doar scriptic, inculpaţii au urmărit creşterea artificială a valorii utilajelor achiziţionate (marea majoritate fiind second-hand şi erau deţinute de societăţi din cadrul grupului de firme controlat de aceeaşi persoană, respectiv Cojocăreanu Daniel). În cursul anului 2011, inculpatul Grădinaru Florin, în calitate de administrator în drept al unei societăţi comerciale (controlată de către inculpatul Cojocăreanu Daniel), a depus la Autoritatea contractantă o cerere de rambursare, în scopul achiziţionării unui imobil, a terenului aferent şi a unor echipamente, document care nu a fost avizat, întrucât existau suspiciuni că înscrisurile depuse sunt inexacte sau că au fost falsificate”, după au anunțat reprezentanții DNA Craiova.

Dosarul a fost analizat în camera preliminară, iar pe 12 octombrie anul trecut instanța a dispus începerea procesului. O parte dintre inculpați au fost nemulțumiți și au contestat hotărârea Tribunalului, însă ieri, 23 februarie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a respins contestațiile: „Respinge contestaţiile formulate de inculpaţii Cojocăreanu Daniel, Munteanu Marius Dorin şi Cioroiu Vasile, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu”, se arată în încheierea de ședință a instanței. Urmează acum stabilirea primului termen de judecată.