Primăria Călărași construiește un depozit pentru legume și fructe

0
4324

Un vis mai vechi al agricultorilor din localitatea Călărași se va împlini în această vară, când va fi gata depozitul de legume și fructe, cu temperatură controlată. Construcția va permite păstrarea produselor pentru o perioadă mai îndelungată de timp, fără ca acestea să se altereze. Totodată, un investitor privat este interesat să amenajeze și o mini-fabrică de conserve, care va procesa o parte din producția adusă în depozit. Principalul motor al agriculturii din zonă, una foarte productivă, tinde să devină cooperativa Horticola Călărași, care zilele acestea urmează să semneze cel de-al doilea mare contract de livrare a pepenilor și cartofilor cu un lanț de supermarketuri.

Vergică Șovăilă

De mai mulți ani, agricultorii din Călărași, dar și autoritățile locale își doreau să aibă un spațiu amenajat corespunzător în care să poată depozita, pentru câteva zile sau săptămâni, tonele de produse, în special lubeniță, pe care o produc nisipurile de acolo. În repetate rânduri, s-au făcut solicotări la ministerul Agriculturii, către președinție și alte instituții ale statului, dar, din păcate, demersurile au fără ecou. Anul acesta, însă, Primăria și Consiliul Local Călărași au hotărât să includă în planurile de investiții pentru acest an și mult doritul depozit cu temperatură controlată. O sumă de 600.000 de lei a fost alocată din bugetul local pentru a ridica acest obiectiv. ”Este cea mai importantă investiție a noastră din acest an. Depozitul se va întinde pe o suprafață de 3,5 hectare, pe un teren de la marginea localității, și va avea o capacitate de înmagazinare pentru 200-250 de tone de legume și fructe. Va fi dotat și cu o basculă de 50 de tone pentru cântărirea mărfii și, cel mai important, va avea temperatură controlată”, a precizat primarul localității Călărași, Vergică Șovăilă.

Fabrică pentru conserve din legume și fructe

În imediata apropiere, va funcționa și o fabrică de conserve din legume și fructe, în care vor lucra aproximativ 60 de persoane. Potrivit primarului Vergică Șovăilă, aceasta va prelua o parte din recoltele localnicilor și va fi dezvoltată de la zero de un investitor privat. Se rezolvă astfel una din  problemele majore ale agricultorilor din zonă, care s-au plâns în dese rânduri de lipsa oportunităților de desfacere, în condițiile în care producțiile au fost și anul trecut destul de mari. ”De multe ori, s-a întâmplat ca agricultorii noștri să muncească și să investească bani, iar rezultatele au fost pe măsura eforturilor, adică au scos producții foarte bune. Însă, când a fost vorba să valorifice recolta, au constatat că nu au unde să facă acest lucru sau trebuie să meargă în alte zone îndepărtate ale țării, suportând niște cheltuieli suplimentare. Prezența unei infrastructuri de acest tip îi ajută foarte mult pe oameni, fiindcă marfa nu li se mai strică pe câmp”, este convins primarul din Călărași.

80 de agricultori s-au înscris în Horticola Călărași

Pași importanți s-au făcut și prin înființarea unei cooperative agricole, Horticola Călărași, prima de acest gen după Revoluție, care se sprijină, deja, pe 80 de agricultori. Aceștia dețin împreună o suprafață de 134 de hectare de teren, pe care sunt cultivate diverse legume, pepeni, cartofi și varză. S-au încheiat contracte de livrare a produselor, în special pepeni și cartofi timpurii, cu două mari lanțuri de supermarketuri din București, care deja au întocmit graficele de predare a mărfii cu cooperativa.

Gelu Firan, din satul Sărata, a luat startul în cultivarea cartofului extra-timpuriu, deocamdată în spații protejate, chiar de la începutul acestei luni. Mai precis, pe 2 februarie, cultivatorul a intrat cu o echipă formată din opt persoane în cele 8 solarii pe care și le-a amenajat în decursul celor câțiva ani de când se ocupă de agricultură. I-a trebuit o săptămână ca să planteze o suprafață de 90 de ari, despărțiți în două loturi. Acum, are grijă ca temperatura din interiorul spațiilor acoperite cu folie să nu coboare foarte mult, astfel încât tuberculii de cartofi să poată să încolțească. Ieri, chiar ne-a arătat că plantele de cartof deja înmuguriseră, , la nici un centimetru  sub pământul fărâmicios. ”Mi-am propus să încep recoltarea cartofilor pe data de 20 aprilie, mai devreme decât anul trecut, când am cules în prima zi a lunii mai. Cartofii sunt prima cultură pe care o muncim în aceste solarii, urmează apoi pepenii galbeni, iar toamna plantăm varză. O mare parte din profit, am ales să îl investim în aceste spații, crescând de la un an la altul suprafețele cultivate”, ne-a explicat agricultorul Gelu Firan.

Cadastru gratuit, executat pentru 2.200 de gospodării

Anul trecut, Primăria Călărași a reușit finalizarea rețelei de alimentare cu apă în satele Călărași și Sărata. Totodată, a fost încheiată și prima etapă a rețelei de canalizare Călărași, lucrarea întinzându-se pe 19,1 kilometri. S-au executat gratuit branșamente și racorduri: 554 de branșamente la rețeaua publică de alimentare cu apă și un număr de 556 racorduri la rețeaua publică de canalizare. Tot anul trecut, s-au realizat lucrări topografice de înregistrare sistematică în sistemul național de cadastru și carte funciară pentru terenurile din extravilanul comunei. Până în prezent, s-au efectuat documentații pentru 2.200 de gospodării. Tot din bugetul local, au fost amenajate trotuarele și parcările, s-au pus la punct podețele și rigolele și a fost recondiționat monumentul dedicat ostașilor căzuți în Primul Război Mondial.

O listă de investiții generoasă

Săptămâna trecută, a fost dezbătut și aprobat bugetul comunei Călărași pentru anul 2018. Pe lângă amenajarea depozitului de legume și fructe, se vor investi bani și în multe alte obiective. La Școala generală nr. 1, se vor amenaja grupuri sanitare moderne, investiția fiind realizată cu fonduri din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), în valoare de 385.188 de lei, dintre care 65.000 de lei vin din bugetul local. Reparații se vor realiza și la sediul Poliției Locale, în valoare de 100.000 de lei. Apoi, pentru prevenirea eficientă a inundațiilor în zona transfrontalieră România – Bulgaria, se vor investi 470.000 de euro, dintre care 399.500 de euro (85%) din Fondul European de Dezvoltare Regională, 61.100 de euro (13%) de la bugetul de stat și 9.400 de euro (2%) de la bugetul local. Autoritățile au trecut pe lista obiectivelor de investiții și amenajarea de la Vadu Bercii, care costă 50.000 de lei, Balta Nisipeanu – 30.000 de lei și amenajarea bazelor sportive la școli – 100.000 de lei. Pentru amenajarea trotuarelor sunt alocați 350.000 de lei, iar pentru modernizarea străzilor – 50.000 de lei. Pe lista de investiții se mai regăsesc achiziționarea de utilaje agricole, amenajarea părculețelor și a cișmelelor, dar și modernizarea iluminatului public.

RADU ILICEANU și LAURA MOŢÎRLICHE