„Start-up diaspora dedicat românilor rezidenţi în Italia care vor să deschidă o firmă în regiunea Oltenia”

0
531

IPA Craiova este implicată în două proiecte pentru crearea de noi firme, la început de drum, start-up-uri, deschise în Regiunea Oltenia. Gabriel Vlăduţ, preşedintele IPA Craiova, a menţionat că în acest context se asigură, suplimentar faţă de fondurile de dezvoltare, servicii de formare personală, consultanţă, mentorat pentru scrierea planurilor de afaceri.

„Vorbim de finanţare asigurată, pentru planurile de afaceri selectate, mai exact, pentru achiziţie de echipamente, amenajarea spaţiului de lucru şi salarii – cca 37.000 de euro.m Cele două proiecte sunt următoarele “Start-up diaspora dedicat românilor rezidenţi în Italia care vor să deschidă o firmă în regiunea Oltenia” . Pot fi asociaţi cetăţeni români sau italieni şi “Start-up ACCES, pentru persoane care vor să deschidă o firma în regiunea Oltenia”…”, a precizat ing. Gabriel Vlăduţ.

Program de monitorizare a funcţionării şi dezvoltării afacerilor finanţate

În prima categorie avem “Antreprenor în România”, obiectivul acestui proiect constând în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale a 206 persoane din diaspora şi acordarea de suport pentru punerea în practică a ideilor de afaceri, înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi non-agricole, inovative, sustenabile şi inclusiv, în mediul urban din România. Schema de antreprenoriat cuprinde trei etape : Formare antreprenorială; Implementarea planurilor de afaceri finanţate din fondurile FSE şi Program de monitorizare a funcţionării şi dezvoltării afacerilor finanţate. Grupul ţintă este format aşadar din cei 206 cetăţeni români, jumătate fiind femei, iar dintre aceştia 124 de persoane angajate, inclusiv persoane care desfăşoară o afacere în străinătate. 82 de persoane şomere sau inactive. “Cei care doresc să facă parte din acest grup ţintă trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni şi au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban într-una din cele 7 regiuni mai puţin dezvoltate ale României, inclusiv Sud-Vest Oltenia. Nu vor face parte din grupul ţintă tinerii NEETs cu vârsta între 16 – 24 şi pensionarii”, a mai spus reprezentantul Ipa Craiova.

Firmele nou înfiinţate trebuie să creeze 2 locuri de muncă

Gabriel Vlăduţ

Cele 25 de firme câştigătoare vor primi finanţare în valoare totală de 173.667 RON, adică, 37.000 euro, prima tranşă fiind de 75% din suma totală, echivalentul a 28.315 euro, iar tranşa a II-a : 25% din suma totală, adică, 8495 euro, după ce firma beneficiară face dovada veniturilor totale în ultimele 12 luni în valoare minima de 30% din prima tranşă. “Desigur, vorbim şi de obligaţii. Firmele nou înfiinţate trebuie să creeze 2 locuri de muncă şi să asigure angajarea a două persoane timp de minim 30 de luni; să asigure funcţionarea întreprinderii pe o perioadă de minim 18 luni pe perioada implementării proiectului; să asigure perioada de sustenabilitate de minim 12 luni în care va funcţiona firma şi nu în ultimul rând, să respecte obiectivele asumate prin planul de afaceri”, a mai completat Gabriel Vlăduţ.

Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru 500 de persoane

Obiectivul celui de-al doilea proiecte, „Antreprenoriat Consolidat, Competitiv şi Sustenabil în regiunea SV Oltenia – ACCES”, constă în dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru 500 de persoane din Regiunea Sud-Vest Oltenia; stimularea înfiinţării a 60 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană şi crearea a cel puţin 120 de noi locuri de muncă. “Proiectul se adresează persoanelor peste 18 ani şi care au reşedinţa sau domiciliul în Regiunea Olteniei. Grupul-ţintă al proiectului îl constituie 500 de persoane fizice, din care 200 să aibă un loc de muncă, iar 240 să fie persoane inactive. Sunt la mare căutare studenţii. Tot din acest grup ţintă fac parte 60 de şomeri, iar din cele 500 de persoane, 40% trebuie să fie femei”, a mai spus reprezentantul Ipa Craiova. Acest proiect se va derula în cadrul a trei etape. Etapa I, Campanii de informare şi formare antreprenorială. Organizarea unei caravane în Regiunea Sud-Vest Oltenia cu trei evenimente în fiecare judeţ. Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri finanţate din fonduri FSE. Şi Cea de-a III-a Etapă – Program de monitorizare a funcţionării şi dezvoltări afacerilor finanţate. “În cadrul acestei etape vom monitoriza ajutorul de minimis, monitorizarea funcţionării şi dezvoltării afacerilor finanţate şi decontarea cheltuielilor eligibile înregistrate de întreprinderile nou înfiinţate”, a mai spus ing. Gabriel Vlăduţ.