Este un nume în folclorul românesc, îndrăgit pentru cântecele sale din zona Ardealului, cu care mereu ridică sălile în picioare. Puțini știu însă că, în egală măsură, iubește și muzica clasică, fiind absolvent al cursurilor de canto clasic ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Muzică din Oradea. De-a lungul carierei sale a simțit uneori regretul că nu a descoperit mai mult muzica clasică… Așa că nu a stat deloc pe gânduri când a primit invitația Operei Române Craiova de a face parte din distribuția spectacolului „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, și a interpreta rolul Don Basilio.
Drept urmare, publicul îl poate vedea astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Cercului Militar, într-o reprezentație sub conducerea muzicală a maestrului Codruț Bîrsan (SUA). „Am crezut că venind aici, la Craiova, vor fi oameni interesați, care nu neapărat cunosc muzica clasică, dar care vor să vadă cum mă descurc într-un rol de muzică clasică. Pentru mine nu este o provocare, este o bucurie și o împlinire să cânt la Craiova într-un rol de operă”, ne-a declarat Dinu Iancu Sălăjanu, care apare într-un spectacol de acest gen după aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, artistul spune că nu are emoții, ba chiar își propune să revină pe alte scene din țară într-o asemenea ipostază, pentru a promova muzica clasică.
Dinu Iancu Sălăjanu va evolua alături de Orchestra Operei Române Craiova (concert maestru: Dan Bozgan) și corul de bărbați al instituției (maestru de cor: Lelia Candoi), precum și de îndrăgiți artiști: Ștefan Ignat – București (Figaro), Valeria Tornatore – Italia (Rosina), Florin Ormenișan (Contele Almaviva), Ioan Cherata (Bartolo), Noemi Modra (Marcellina- Berta), Romulus Nicolae Cucu (Fiorello), Dragoș Drăniceanu (Ofițerul), Daniel Cornescu (Ambrogio) și Mihai Ciortan (Notarul), acompaniați la clavecin de Corina Stănescu. Opera bufă „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, a avut premiera la Craiova în toamna anului 2012, în regia Arabelei Tănase, cu o scenografie creată de Răsvan Drăgănescu.
Ați petrecut „Crăciunul la Operă” în 21 decembrie 2017 și pare-se că v-a plăcut dacă ați hotărât să reveniți pe scena Operei Române Craiova…
Pentru mine, Craiova întotdeauna a însemnat un loc de spiritualitate, un loc de cultură. Pentru că foarte mulți oameni de valoare ai culturii românești au plecat de aici. Așa că a fost ca o stachetă ridicată pentru mine a veni în Craiova. Am fost anul trecut, la deschiderea Târgului de Crăciun, unde au venit poate cinci-șase mii de oameni, am relaționat foarte frumos cu dumnealor, mi-au îmbrățișat melodiile și am colindat frumos împreună. Pe urmă m-am întors la Balul Operei, invitat de managerul Antoniu Zamfir. Mi-a plăcut foarte mult… Și, iată, am revenit astăzi pentru că voi juca un rol pe care eu îl iubesc, de această dată din operă, Don Basilio din „Bărbierul din Sevilla”. Cu atât mai mult mă bucur cu cât este o distribuție extraordinară la acest spectacol și este și un dirijor care s-a realizat în Statele Unite ale Americii, dar a revenit acasă. Deci, pentru mine e o bucurie și o onoare să cânt aici.
Sunteți atât de cunoscut și îndrăgit ca interpret de muzică populară încât lumea va avea o reală surpriză să vă descopere într-un rol de operă! Cum s-a întâmplat?
Eu am terminat Facultatea de Muzică. Pasiunea mea este muzica clasică. Vedeți dvs., există și destin, există soarta pe care încercăm noi să o îmbunătățim cumva și mai există viața socială pe care o trăim. Eu nu regret că sunt în muzica populară, mă bucur că am ajuns unde am ajuns și că nu fac de râs această muzică a noastră, a tuturor. Dar trebuie să îi cinstim și pe cei care fac școală, să îi respectăm și să devină exemple. Muzica clasică e o muzică cultă, pe care trebuie să o îmbrățișăm cu toții și să ne cunoaștem valorile și din acest domeniu. Cu atât mai mult am crezut că venind aici, la Craiova, vor fi oameni interesați, care nu neapărat cunosc muzica clasică, dar care vor să vadă cum mă descurc într-un rol de muzică clasică. Pentru mine nu este o provocare, este o bucurie și o împlinire să cânt la Craiova într-un rol de operă.
Sunteți pentru prima dată, în ultimii ani, într-o asemenea ipostază?
Am mai cântat arii de operă. Ca rol într-un spectacol este pentru a doua oară. Am mai cântat în urmă cu 20 și ceva de ani, la Cluj-Napoca…
Cum de v-a convins Opera Română Craiova să reveniți, după atâta timp, într-un astfel de rol?
De vreo trei ani lucrurile au căpătat o față frumoasă aici, la Craiova. Și asta nu o spun ca să flatez pe cineva. Dar trebuie să recunoaștem oamenii care știu să muncească bine. Eu îl apreciez pe domnul Antoniu Zamfir, am auzit de Opera craioveană că renaște, că aici sunt oameni profesioniști care încearcă să construiască ceva frumos. Și atunci am decis să vin.
E dificilă trecerea de la muzică populară la cea clasică pentru un artist ca dvs.?
Odată ce ai fost la școală și ai învățat să cânți operă și nu ai trecut ca gâsca prin apă, înseamnă că ți-a rămas ceva în suflet. Eu nu m-am dus la Conservator ca să am o diplomă, nu îmi folosește la nimic diploma. M-am dus să învăț să cânt. Am avut norocul să am parte de un profesor extraordinar, Mugur Bogdan. Din păcate nu mai este printre noi… A fost un cântăreț mare al Clujului, un bariton care a jucat 86 de roluri principale, a cântat în teatre mari din această lume. Mi-a insuflat dragostea și respectul pentru muzica clasică. Deci, pentru mine e o bucurie să revin. Și de aceea spun că nu e dificil, pentru că niciodată nu a dispărut din mine plăcerea de a cânta și muzică clasică. Am mai cântat arii de operă, am exersat și singur… Nu înseamnă că sunt cel mai mare cântăreț de muzică clasică, dar dacă veți veni la spectacol vă promit că nu o să regretați și că nu o să spuneți: „Ăsta este din altă lume!”. Pentru că, dacă nu aș fi simțit că pot să fac față în acest spectacol, nu m-aș fi băgat, pe românește!
Sunteți spectator de operă?
Da, mă duc destul de des la Opera din Cluj. Am fost la Opera din București la spectacole, am fost chiar la Wiener Staatsoper. De câte ori am ocazia și timpul, mă duc, pentru că îmi place.
Veniți în fața unui public iubitor și cunoscător al genului și aveți parteneri de scenă artiști importanți. Nu vă încearcă emoțiile la gândul acesta?
Nu am emoții. Și vă și spun de ce: pentru că sunt profesionist și înainte să vin aici mi-am învățat rolul. Nu am venit să mă fac de râs sau alții să mă accepte doar pentru că sunt un nume în muzica populară. Am venit să fac parte din acest spectacol și să fiu unul dintre cei mai buni!
Să fie acesta doar începutul? Credeți că în viitor o să mai abordați astfel de roluri?
Să spun ceva, din profesia noastră: un bas este bas după 40 și ceva de ani, pentru că atunci ți se așează vocea. Am simțit pe pielea mea. Și de aceea și rolurile în operă pentru bași au fost scrise pentru oameni mai în vârstă. Atunci ești cu vocea matură. Cu siguranță că voi mai juca și am în plan să mă duc în multe instituții din România să cânt muzică clasică. Nu pentru a face bani, ci pentru a promova acest gen. Eu cred că din aceste ape tulburi ale României vom ieși doar prin spiritualitate și cultură… Voi face ce depinde de mine să promovez cultura autentică. Și în spectacolele de muzică populară, ca și în alte locuri, sunt foarte mulți neaveniți, care sunt vedete fără valoare. Și ar trebui ca cei care într-adevăr au valoare să trudească să se impună.
Când veți reveni în Craiova, ca solist de muzică populară? Este Anul Centenarului Marii Uniri, iar dvs. aveți în repertoriu nu puține cântece patriotice…
Am pregătit un spectacol care se intitulează „Nu uita că ești român”, care prezintă cultura populară din România, anumite evenimente în proză și în poezie, care s-au întâmplat în acel an frumos, 1918. Și, dacă factorii locali de aici vor aprecia oferta mea, probabil că voi reveni cu acest spectacol și la Craiova. Pentru mine, după cum v-am spus, Craiova reprezintă o stachetă. Orașul a renăscut de câțiva ani, se întâmplă lucruri foarte frumoase aici și trebuie să ne bucurăm de realizările unor comunități.
Vă mulțumesc și vă doresc mult succes, și ca solist de operă, și ca interpret de muzică populară!
Mulțumesc! Important este să slujim muzica și să ne bucurăm de darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu! Să facem bine ceea ce facem și să credem în ceea ce facem! Și atunci cei care vor fi în fața noastră vor avea bucurie…