Sindicatele din Industria Alimentară avertizează: Deprecierea leului şi creşterea costurilor vor scumpi alimentele cu 6-8%

0
411

Creşterea tuturor elementelor de cost la nivelul producţiei şi deprecierea leului vor determina scumpiri cu 6-8% la alimentele de bază, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară – FSIA. „S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele şi celelalte utilităţi. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie, dar au o influenţă. S-a mai scumpit, însă, şi transportul, fiind majorate preţurile la carburanţi, odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft, şi să ştiţi că 6% nu e deloc puţin”, a spus Dragoş Frumosu.

Liderul sindical a mai arătat că „70% din carnea folosită ca materie primă vine din import, la fel şi 20% din laptele folosit ca materie primă sau 5% din produsele de panificaţie-patiserie, care vin congelate. În aceste condiţii, deprecierea leului se va vedea în preţurile de la raft”. Dragoş Frumosu estimează că majorările de preţuri la alimente se vor manifesta începând din luna martie, pentru că „până atunci mai sunt încă stocuri şi consumul e mai mic”.

Preşedintele FSIA a mai spus că producătorii de alimente nu vor putea absorbi aceste creşteri de costuri, astfel încât să atenueze scumpirile, majoritatea fiind la limita supravieţuirii. „Pentru a evita scumpirile, firmele mici – cum sunt cele de patiserie sau carmangerie – ar trebui să se închidă efectiv, iar firmele mari, care lucrează pe schimburi, să renunţe la producţia de pe un schimb”.

În fine, liderul sindical a mai arătat că „taxele de raft pe care le percep marii retaileri adaugă 25-30% la preţul cu care produsele ies de pe poarta fabricilor”.