“Craiovenii merită să ştie concret pentru ce au votat, care sunt proiectele luate în seamă cu seriozitate”

0
368

În ultimii ani au existat numeroase ieşiri publice în care primari pesedişti ai Craiovei, inclusiv Mihail Genoiu, au jonglat cu informaţii false şi promisiuni neonorate în privinţa reabilitării Colegiului Naţional Carol I. Deşi nu este prima dată când îmi fac cunoscută opinia pe această temă, continui să fiu uimit de indolenţa actualei administraţii locale care doreşte să câştige încrederea cetăţenilor pe cale verbală, nu pe calea faptelor. Această stare de latenţă profesională în care „străluceşte” primarul Craiovei se reflectă în toate proiectele abandonate sau, mai grav, neîncepute. Colegiul Naţional Carol I este al doilea ca vechime din ţară, o bijuterie arhitecturală în incinta căreia s-au cultivat personalităţi, o unitate de învăţământ care s-a impus prin respect şi performanţă şi care merita acelaşi respect din partea unor autorităţi care îşi justifică indicii de competenţă la împărţit zvonuri, nu prin investiţii în educaţie.

Colegiul care are în primul rând valoare sentimentală pentru toate generaţiile care au l-au absolvit este astăzi o ruină în stare de prăbuşire, un pericol public pentru trecători, un edificiu care la primul cutremur va deveni o grămadă de moloz, o clădire de care craiovenii sunt sfătuiţi să se ferească. Minciuna recentă cum că Primaria Craiovei a alocat bani pentru consolidarea colegiului, „avansurile” făcute craiovenilor în campanie pe baza reparării acestui monument şi lipsa oricărei intenţii de a mişca un deget pentru elevi şi profesori este oglindită în imaginea de zi cu zi a clădirii din care mai zboară o cărămidă.

Craiova are un primar care iese în public cu mantia lui Superman doar pentru a face inspecţia bulinelor roşii de pe instituţii precum Colegiul Carol, un loc unde antrenarea inteligenţei tinerilor poate deveni un real pericol pentru primari „impuşi” ca acesta. În septembrie 2014, cealaltă componentă a duetului nociv, Olguţa Vasilescu, îi liniştea pe olteni cum că are o veste bună şi că „ în sfârşit, colegiul va întra în reabilitare”. În septembrie 2017, licitaţia pentru acest proiect a fost anulată, iar starea de incertitudine încă tronează, întrucât, clădirea pentru care chipurile s-au făcut demersuri e tot o ruină din ce în ce mai degradată.

Craiovenii merită să ştie concret pentru ce au votat, care sunt proiectele luate în seamă cu seriozitate  şi care este capacitatea acestei administraţii cu efect de nurofen care doar calmează, dar nu acţionează benefic pe termen lung. Pentru că înainte de a fi senator, sunt un cetăţean ca oricare altul, cu obligaţii, dar şi cu drepturi depline care-şi doreşte transparenţă şi răspunsuri clare, i-am trimis domnului primar o cerere în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a afla, pe cale oficială şi absolut legală, dincolo de căile mediatice, situaţia detaliată a cheltuielilor alocate de către Primăria Municipiului Craiova, din 2011 până în prezent, pentru reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I. Dincolo de promisiuni, trebuie să ştim dacă în mod real, autorităţile au investit vreun leu în acest interval sau dacă s-au încurcat în intenţii pe hârtii. În condiţiile unei incoerenţe instituţionale prelungite, am solicitat să mi se comunice data concretă a demarării lucrărilor de reparare a Colegiului Naţional Carol I şi oricât de banal ar putea părea acest demers, eu îi încurajez pe toţi craiovenii să se folosească de acest drept şi să-i solicite primarului dacă nu „explicaţii”, măcar răspunsuri ferme, de interes public, obligat fiind  să le ofere în termenii legali de timp, stipulaţi în lege. După incidentul în care tavanul unei clase a cedat în timpul cursurilor, Primăria trebuia să dea dovadă de mobilizare, de interes pentru protejarea vieţii şi integrităţii celor care îşi desfăşoară activitatea în colegiu şi să facă toate eforturile necesare pentru ca instituţia să redevină una sigură. Cred că este necesar ca absolut toţi craiovenii care sunt legaţi într-un fel sau altul de Colegiul Carol să-l ajute pe domnul Genoiu să înţeleagă că acest proiect este o urgenţă şi să îl determine să facă un salt major de la vorbe la acţiune. Deşi ales de o mică parte a Craiovei, acest oraş ar merita să aibă un primar solid, nu asemănător unei clădiri cu vulnerabilitate ridicată.

Senator Mario Ovidiu Oprea, Preşedinte PNL Craiova