Activităţi creativ-educative pentru tineri finalizate cu Certificate Youthpass

0
389

Document de recunoaştere a activităţilor de formare şi mai ales a competenţelor obţinute în cadrul proiectului „EU artist: Puppets play and story days”, Certificatele Youthpass au ajuns la 15 tineri din comuna doljeană Giurgiţa şi la alţi 15 bulgari, din Vidin şi împrejurimi. Festivităţile de acordare, în România şi Bulgaria, s-au desfăşurat spre final de proiect, prilej cu care în cele două localităţi au avut loc şi activităţi de diseminare, precum şi miniexpoziţii cu măşti din Commedia dell’arte, pe care tinerii le-au realizat în cadrul unor ateliere coordonate de actriţa Geo Dinescu.

Activităţile în care cei 30 de tineri s-au implicat – de la ateliere de tehnici şi metode de actorie şi altele în care au creat măşti din Commedia dell’arte, până la vizionarea unui spectacol de teatru, vizite la obiective cultural-turistice şi numeroase jocuri, toate în spiritul educaţiei nonformale – se derulează pe parcursul unui an, între 1 decembrie 2016 şi 30 noiembrie 2017, în cadrul proiectului „EU artist: Puppets play and story days”. Finanţat prin programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport Erasmus+ (Acţiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scop educaţional), acesta este implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova, în parteneriat cu Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin. Scopul este conştientizarea şi promovarea valorilor diversităţii culturale şi dezvoltarea abilităţilor de participare eficientă la actul creativ în rândul tinerilor din categorii defavorizate, prin apel la teatru şi la alte forme de artă, ca mijloace de exprimare şi de comunicare.

Parte din obiective au fost urmărite la Calafat, în perioada 4-13 aprilie 2017, iar celelalte au fost atinse prin programul de activităţi desfăşurat la Vidin, între 22 şi 31 iulie a.c. „Cei 30 de tineri români şi bulgari au fost conştientizaţi în cadrul întâlnirilor de pregătire în avans, ca şi în timpul mobilităţilor la Calafat şi Vidin, asupra faptului că Certificatul Youhpass presupune recunoaşterea propriei lor participări directe şi active în cadrul proiectului, a experienţei lor de mobilitate, punând accent pe abilitatea lor de a învăţa din această experienţă interculturală şi de a se dezvolta personal. Totodată, au fost conştientizaţi asupra faptului că Certificatul Youthpass demonstrează angajamentul şi participarea activă într-un context european şi poate deveni o parte importantă din portofoliul unui tânăr, cu atât mai mult pentru cei care nu şi-au încheiat educaţia formală”, a declarat Claudia Vaicăr, vicepreşedinte al Asociaţiei „EU vreau”.

Festivitatea de acordare a Certificatelor Youthpass a avut loc pe data de 14 octombrie la Giurgiţa, iar la Vidin, în Bulgaria, pe 18 noiembrie, fiind prilej de reîntâlnire a tinerilor participanţi la proiect cu Geo Dinescu – actriţă la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova şi la Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” din Bucureşti, formator în cadrul proiectului – şi a organizării unor miniexpoziţii cu măşti din Commedia dell’arte realizate la atelierele de creaţie. Certificatul Youthpass va putea fi folosit de tineri în administrarea parcursului de formare individuală, asigurând o mai mare vizibilitate rezultatelor învăţării nonformale şi facilitând accesul lor pe piaţa muncii (pentru a-şi mări şansele de angajare) si/sau la diferite forme de învăţare permanentă.