„Pot altfel!”, un nou concurs pentru combaterea consumului de droguri, în Dolj

0
1555

A debutat cea de-a XV-a ediţie a concursului naţional „Mesajul meu antidrog”,  dedicat prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar, prin care tinerii îşi pot exprima, prin diferite forme de comunicare, forma lor de protest împotriva consumului de substanţe halucinogene. Au fost făcute atât cunoscute atât regulamentul de desfăşurare, cât şi calendarul competiţiei. Tema din acest an şcolar este „Pot altfel!”, cuprinsă pe trei secţiuni: film de scurt metraj, Spot antidrog; eseu literar; arte vizuale.

În anul 2003, a debutat acest concurs, organizat de Agenţia Naţională Antidrog, prin centrele zonale din ţară, în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene. «Acest proiect – „Mesajul meu antidrog” – este unul dintre cele de succes în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor din ciclurile gimnazial, respectiv liceal. Reprezintă un concurs naţional, în cadrul căruia tinerii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinea lor în legătură cu consumul de droguri. Pentru acest an de învăţământ, tema este „Pot altfel!”, desfăşurată pe trei secţiuni, iar partenerii noştri s-au implicat total în susţinere şi nu putem decât să le mulţumim», a precizat subcomisar  Florin Nicolăiţă, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, structură a Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova, coordonator fiind subcomisar Geta Florescu. La „film de scurt metraj”, „spot antidrog” nu pot participa decât liceeni, pe când la celelalte secţiuni îşi pot depune creaţiile şi cei din gimnaziu. Obiectivul general constă în dezvoltarea unor aptitudini şi practici de viaţă sănătoasă, pentru un număr de 3.000 de elevi din Dolj, care fac parte din evaluare.

Un calendar stabilit

Activităţile din proiect, care are finalitate în anul 2018, deja au început, până la sfârşitul acestui an fiind obligatorii promovarea şi semnarea proiectului de către parteneri; postarea programului pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj; promovarea concursului în rândul elevilor şi cadrelor didactice, cele din urmă fiind beneficiare indirecte ale acestui program.

„Celelalte ediţii s-au bucurat de succes şi suntem convinşi că şi cea din acest an va fi la fel. Am transmis în teritoriu toate datele şi aşteptăm cât mai mulţi participanţi. Etapa judeţeană va începe pe 8 ianuarie 2018 şi se va încheia pe 13 aprilie, perioadă în care vor avea loc înscrierea elevilor, depunerea lucrărilor şi stabilirea şi convocarea comisiilor de jurizare, iar între 16-20 aprilie se va desfăşura evaluarea. La nivel naţional, creaţiile elevilor vor fi finalizate în intervalul 15 mai – 5 iunie 2018.Trebuie să amintesc că fiecare elev se poate înscrie doar cu o singură lucrare în cadrul fiecărei secţiuni, iar fişele de înscriere şi proiectele nu se transmit prin e-mail, ci trebuie depuse la sediul CPECA, pe strada „Amaradia” nr. 93 – 95, camera 115, la subcomisar Geta Florescu sau şi la alte persoane (cam. 113 – 117)”, a menţionat prof. Simona Chiriţă, inspector pentru activităţi extraşcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar judeţean Dolj.