Pacienţii cu TBC se tem că vor rămâne fără tratament. MS anunţă dublarea bugetului

0
412

În 2018, bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei  ar urma să se dubleze.  Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că vor fi alocate peste 41 milioane de lei în vederea asigurării accesului la diagnostic şi tratament corect pentru toţi pacienţii afectaţi de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă. Precizarea vine după ce 42 de organizaţii non-guvernamentale au avertizat că bolnavii cu TBC riscă să rămână de anul viitor fără bani de tratament.

În prezent, sunt disponibile, în lista de medicamente compensate 100%, care se acordă bolnavilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, un număr de 21 denumiri comune internaţionale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog-rezistentă.

Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanţare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite. Pentru aceste medicamente, la cererea Ministerului Sănătăţii, Agenţia Naţională de Medicamente şi Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).

Până la finalizarea achiziţiei centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie,  fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate achiziţiona medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

15.000 persoane din grupurile la risc vor beneficia de testare rapidă

În vederea asigurării accesului la diagnostic şi tratament corect pentru toţi pacienţii TB inclusiv TB MDR/XDR, în absenţa finanţării externe, Ministerul Sănătăţii a anunţat o serie măsuri: testarea rapidă pentru TB a unui număr de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum şi asigurarea tratamentului şi a suportului psihologic şi social pentru un număr de 600 bolnavi TB MDR/XDR în cadrul unui proiect cu finanaţare norvegiană al cărui buget este de 10 milioane de euro instruirea unui număr de 1.320 medici pneumologi şi asistente medicale din reţeaua de pneumoftiziologie, precum şi medici de medicină de familie în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale – „Îmbunătăţirea capacităţii tehnice a profesioniştilor în identificarea, diagnosticul şi tratamentul TB şi a bolilor pulmonare” în valoare de 3 milioane Euro; depistarea activă a TB şi TB latentă prin screening-ul unui număr de 75.000 persoane din grupurile la risc (persoane fără adăpost, consumatori droguri injectabile, persoane aflate în detenţie, populaţia din mediul rural cu acces scăzut la servicii de sănătate), furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport şi subvenţii pentru creşterea aderenţei la tratament pentru 15.000 pacienţi în cadrul altui proiect finanţat din fonduri structurale în valoare de 15.000.000 Euro; accesarea unui grant de tranziţie din partea Fondului Global de luptă împotriva HIV/SIDA, TB şi Malariei pentru a înlesni preluarea şi implementarea în cadrul Programului Naţional a intervenţiilor şi serviciilor finanţate până în prezent de Fondul Global.

România, cea mai mare incidenţă a tuberculozei în Europa

Luna trecută, 42 de organizaţii non-guvernamentale, române şi străine i-au scris Ministrului Sănătăţii şi premierului Mihai Tudose şi i-au avertizat că bolnavii de tuberculoză vor rămâne din 2018 fără bani pentru tratament. O parte dintre organizaţii au asigurat până acum parte din suportul material pentru pacienţi şi i-au ajutat să se vindece.

România este ţara europeană cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, de 6 ori peste media Uniunii Europene. În anual 2016, 21.167 bolnavi de tuberculoză trăiau în România. Anual 17 mii de români fac această boală, iar 3 dintre ei îşi pierd viaţa în fiecare zi. Lipsa medicamentelor ar duce cu siguranţă la creşterea acestui număr.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România ar trebui diagnosticate anual 800-1000 de cazuri noi de TBC rezistentă la tratament. Lipsa echipamentelor şi consumabilelor necesare unui diagnostic corespunzător duce la depistarea a doar 500 – 600 de cazuri anual. Anual sunt depistate peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament.