Ropote de aplauze, diplome, trofee şi premii în bani pentru laureaţii celei de-a 24-a ediţii a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”! Înmânate în cadrul galei de aseară, desfăşurată în sala Teatrului Naţional Craiova, acestea au răsplătit calitatea interpretării, valoarea artistică a pieselor, dar şi ţinuta scenică şi autenticitatea costumului popular purtat de concurenţi. Marele Premiu şi Trofeul „Maria Tănase” au ajuns, în acest an, la tânăra Alexandra Chira (19 ani), din localitatea Plopiş, judeţul Sălaj, în prezent studentă în anul al II-lea la facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între premianţi se află unul dintre cei cinci tineri care au reprezentat judeţul Dolj: Alexandru-Ionuţ Lilea, din Băileşti.
A debutat în emisiunea „Tezaur folcloric”…
Câştigătoarea Marelui Premiu şi Trofeului „Maria Tănase”, Alexandra Chira, s-a prezentat în concurs cu bocetul „Ţucu-te, măicuţă dragă” şi piesa de joc „Dragu mi-i la secerat”, ambele din repertoriul personal, mărturisind că emoţiile sale au fost duble, deoarece şi fratele său, Alex-Teofil Chira, a participat la această ediţie a festivalului, însă la Secţiunea solişti instrumentişti (clarinet). Alexandra Chira cântă de la vârsta de 7 ani, moştenind talentul de la tatăl său, care este preot, şi a debutat la doar 8-9 ani, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, realizată atunci de Marioara Murărescu. Atât ea, cât şi fratele său, au primit la Gala Laureaţilor de aseară şi Premiul Radio România.
Un băileştean pe podium!
Premiul I la Secţiunea solişti vocali a fost câştigat de Simona Alexandru, din Teleorman, „o zonă în care cântecul lăutarilor se aude mereu, însoţind toate evenimentele importante ale comunităţii săteşti”, după cum remarca prezentatoarea serii, actriţa Miruna Ionescu. De-acolo, Simona Alexandru a cules cântecele cu care a participat în concurs, mărturisind că în toate apariţiile sale încearcă să păstreze în interpretare stilul autentic al lăutarilor teleormăneni. Premiul al II-lea a revenit unui doljean: Alexandru-Ionuţ Lilea, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie din Craiova şi în anul al III-lea la Şcoala de Arte şi Meserii „Cornetti”. Este din Băileşti şi spune că a moştenit talentul din familie, bunicul său cântând la caval. Alexandru-Ionuţ Lilea este colecţionar de costume populare şi de obiecte tradiţionale vechi. Din cele 80 de costume pe care le deţine, a ales pentru Festivalul-concurs „Maria Tănase” unul din componenţa căruia s-a evidenţiat cojocul de Dăbuleni – „un element vestimentar extrem de valoros, la ora actuală găsindu-se foarte rar”, după cum a mărturisit tânărul.
Primul concurs de muzică populară la care a participat… cu succes!
La Secţiunea solişti instrumentişti, Premiul I a fost câştigat de Iulian Băluţel (vioară), din municipiul Bucureşti. În vârstă de 17 ani, acesta este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” – secţia vioară clasic. Studiază acest instrument de la vârsta de 4 ani, tatăl său, clarinetist, fiind cel care i-a creat ataşamentul faţă de vioară, de tradiţie şi folclorul românesc. Iulian Băluţel spune că printre marii violonişti pe care îi are model se află George Enescu, David Oistrach şi Isack Berlman. Festivalul „Maria Tănase” a fost primul concurs de muzică populară la care tânărul a participat… Cu mare succes, din moment ce a obţinut nu numai Premiul I, ci şi Premiul de popularitate, nominalizat de public şi exprimat pe taloanele completate de spectatori şi depuse în urnele din foaierul Teatrului Naţional Craiova.
***
În urma preselecţiei desfăşurate în zilele de 13 şi 14 noiembrie, în Festivalul-concurs „Maria Tănase” au fost admişi 40 concurenţi – 36 reprezentând 24 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti, iar 4 din afara ţării: unul din Republica Moldova şi trei din Serbia. 13 dintre ei pleacă acasă cu cel puţin un premiu, constând într-un trofeu, o diplomă şi o sumă de bani. Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase” valorează 2.000 de euro brut, iar celelalte distincţii – Premiul I (1.000 euro), Premiul al II-lea (750 euro), Premiul al III-lea (500 euro), patru premii speciale – câte 250 euro fiecare.
Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” s-a desfăşurat în perioada 13-17 noiembrie şi a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.
***
Premiile ediţiei a 24-a a Festivalului „Maria Tănase”:
Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase”: ALEXANDRA CHIRA, solist vocal, Sălaj
Solişti vocali:
Premiul I: SIMONA ALEXANDRU, Teleorman
Premiul al II-lea: ALEXANDRU-IONUŢ LILEA, Dolj
Premiul al III-lea: IONELA-CRISTINA BUGNAR-LACATÎŞ, Bistriţa Năsăud
Solişti instrumentişti:
Premiul I: IULIAN BĂLUŢEL, vioară, municipiul Bucureşti
Premiul al II-lea: SORIN ZIVKU (SORIN JIVCU), clarinet, Serbia
Premiul al III-lea: IONUŢ POPESCU, vioară, Olt
Premii speciale:
- Premiul special pentru tinereţe: ALEXANDRA-YASMINE POLACEK, solist vocal, Gorj
- Premiul special pentru frumuseţea, autenticitatea şi arhaicitatea costumului tradiţional: DENISA IOANA BĂRBAT, solist vocal, Alba
- Premiul special acordat de C.J.C.P.C.T. Dolj pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică: IULIA-ANDREEA MIHAI, solist vocal, Giurgiu
- Premiul de popularitate (nominalizat de public ): IULIAN BĂLUŢEL, solist instrumentist – vioară, municipiul Bucureşti
Alte premii:
- Premiul special acordat de Ansamblul Profesionist „Dor românesc” din Bistriţa: CONSTANTIN-OCTAVIAN ZIDARU, solist instrumentist – trompetă, Mehedinţi
- Premiul Radio România: ALEXANDRA CHIRA, solist vocal, Sălaj
- Premiul Radio România: ALEX-TEOFIL CHIRA, solist instrumentist – clarinet, Sălaj
- Premiul UAIFMR: IONELA-CRISTINA BUGNAR-LACATÎŞ, solist vocal, Bistriţa Năsăud