Consultaţii stomatologice gratuite la Filiaşi şi Băileşti

0
420

La sfârşitul acestei săptămâni, elevii din Filiaşi şi Băileşti vor beneficia de consultaţii stomatologice gratuite, în cadrul unui program derulat de Colgate, în colaborare cu Crucea Roşie.

medical dentist procedure of teeth polishing

Sâmbătă, 18 noiembrie, caravana va ajunge la Şcoala Gimnazială din Filiaşi, iar duminică, 19 noiembrie, la Liceul „Mihai Viteazu” din Băileşti.

Programul “Zâmbete Colgate”, realizat cu sprijinul filialelor de Cruce Roşie din ţară, se desfăşoară în 20 de oraşe mici din 10 judeţe din România, în perioada 7 octombrie – 17 decembrie, şi continuă misiunea Colgate de educare cu privire la importanţa vizitelor periodice la medicul dentist şi a igienei orale zilnice, de la vârste fragede.

În paralel, Colgate desfăşoară Programul Colgate Bright Smiles, Bright Futures, care a ajuns la cea de-a 25-a ediţie de la implementare. Colgate a livrat cu succes mesaje educaţionale pentru mai mult de 5.900.000 de elevi, număr care va creşte în acest an cu 200.000 de elevi din şcoli din toată ţara, din zona urbană şi cea rurală. Începând cu anul 2015, programul se derulează în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.

Majoritatea românilor se confruntă cu probleme dentare

O bună igienă orală presupune schimbarea periuţei de dinţi la trei luni, aşa cum recomandă medicii dentişti, însă în România media schimbării periuţei de dinţi este îngrijorătoare, respectiv o dată la 1,3 ani.

Cele mai recente studii arată că, în prezent, peste 80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. Majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic. Astfel, peste 45% din respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de două ori pe zi, deşi un procent de 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţă şi seară.

În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate. Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.

Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenţia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operaţiune de curăţare a dintelui la bază, şi de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentişti în oferta lor gratuită.

Cea mai bună reţetă pentru dinţi sănătoşi este o dietă echilibrată şi sănătoasă. Este importantă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, dar este de evitat expunerea îndelungată a dinţilor la substanţele acide pentru a preveni eroziunea acidă. Consumul de alcool şi fumatul pot cauza probleme grave de sănătate orală.

72% din pacienţii cabinetelor stomatologice au carii

Cert este că numai 3,5% din populaţia României prezintă toate cele şapte aspecte ale sănătăţii dinţilor: respiraţie proaspătă, gingii sănătoase, fără tartru, fără carii, fără placă bacteriană, fără carii de colet şi fără pete. De asemenea, statisticile medicale arată că 72,1% din români au carii dentare, 40,6% tartru, 52% placă dentară, 44,9% nu au o respiraţie proaspătă, 26,1% au pete pe dinţi, 20,9% prezintă carii de colet şi 39,7% nu au gingiile sănătoase.

În ceea ce priveşte diferenţele de comportament între restul europenilor şi români la capitolul vizită la medicul dentist, cifrele vorbesc de la sine. Cei mai mulţi dintre occidentali merg la stomatolog pentru control de rutină sau tratament de curăţare. În România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%).