Craiova: Terapie cu ajutorul câinilor

1
499

La Craiova a fost lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, un nou program educaţional, unic în România, care îşi propune implementarea terapiei cu animale în rândul preşcolarilor. Proiectul, intitulat „Copilul şi câinele”, este organizat de Grădiniţa nr. 53 din Craiova, în parteneriat cu Asociaţia Centrul Naţional de Educare Canină şi Asociaţia Bubbles Art.

Folosită deja cu succes în multe din ţările europene, terapia cu animale este printre puţinele care au dat rezultate într-un procent de peste 80%.

Proiectul presupune două etape –„Terapia de grup şi terapia individuală cu ajutorul câinelui” şi „Micul salvator” –, urmând să se desfăşoare pe o perioadă de 16 luni. Iniţiatorii programului susţin că terapia cu animale are numeroase beneficii, ajutându-i pe cei mici să interacţioneze şi să se integreze cu mai multă uşurinţă într-un grup, să fie responsabili şi să empatizeze cu semenii lor. De asemenea, copiii vor învăţa cum să reacţioneze în caz de calamităţi sau alt tip de accidente şi cum poate fi de ajutor câinele în astfel de situaţii. De altfel, organizatorii speră ca în viitorul apropiat utilizarea educaţiei alternative preşcolare să fie implementată la nivel naţional.

23 de copii sunt incluşi în program

Grupul-ţintă este format din 23 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani de la Grădiniţa nr. 53 din Craiova. Zece exemplare canine din rase diferite vor fi colegii celor mici în lunile care urmează. Proiectul, deocamdată unul pilot, se bazează pe voluntariat şi se va desfăşura în afara orelor incluse în programa grădiniţei. „Acumulând o experienţă de peste 8 ani în programe educaţionale care au implicat copii şi câini – proiecte destinate copiilor cu dizabilităţi, copiilor şcolari şi tinerilor, consider că a venit momentul să implementăm, la nivel naţional, şi un proiect de terapie cu câini pentru preşcolari. Evantaiul de rase canine utilizate aici cuprinde exemplare de Labrador, Golden Retriever, Ciobănesc German, Cocker Spaniol, Saint Bernard. Toţi au un bogat palmares expoziţional şi competiţional canin sau provin din canise cu experienţă în lucrul cu oamenii spre educarea şi integrarea socială pe diferite nivele şi specialităţi”, a precizat Liviu Ionescu, preşedinte al Asociaţiei Centrul Naţional de Educare Canină.

Proiectul a fost primit cu entuziasm de copii şi părinţi, deopotrivă

Deşi terapia cu animale nu este folosită în ţara noastră, atât copiii, cât şi adulţii implicaţi în proiect s-au dovedit foarte interesaţi. Părinţii au fost informaţi despre activităţile incluse în programul „Câinele şi copilul” în cadrul unor întâlniri premergătoare lansării oficiale. „Prezentarea unui asemenea tip de proiect în România şi în special în Craiova a avut un impact puternic şi pozitiv în faţa părinţilor, a cadrelor didactice, Inspectoratului Şcolar Dolj şi a autorităţilor locale. Am avut bucuria şi plăcerea să constat că toate cele 13 colege ale mele sunt implicate activ, receptive şi încrezătoare în acest proiect, cu atât mai mult cu cât activităţile se vor desfăşura în timpul lor liber, proiectul fiind bazat 100% pe voluntariat. Este ceva nou atât pentru noi, cât şi pentru copii şi ne asumăm responsabilitatea de a învăţa împreună cât mai multe despre terapia cu animale”, a declarat Irina Maria Alexandru, directoare a Grădiniţei nr. 53 din Craiova.

Întâlnirile celor mici cu cele zece exemplare canine vor fi fotografiate de un specialist, imaginile fiind folosite în expoziţii tematice. „Bucuria, dorinţa, emoţia şi entuziasmul de a lucra cu câinele, zâmbetul şi chiar lacrimile copiilor sunt doar câteva dintre reacţiile pe care echipa Bubbles Art doreşte să le surprindă prin realizarea de fotografii profesionale la fiecare şedinţă de terapie. Aceste fotografii vor fi folosite în expoziţii în cadrul grădiniţei, pentru a documenta şi populariza impactul şi rezultatele fiecărei etape a proiectului. În paralel cu fotografiile artistice se vor face şi fotografii tehnice, care servesc ca studiu de caz din punct de vedere chinotehnic şi psihopedagogic”, a menţionat Corina Şuţă, reprezentant al Asociaţiei Bubbles Art.

1 COMENTARIU

  1. O initiativa laudabila, insa trebuie stiut ca terapia cu animale se practica in tara noastra, dar nu la un nivel atat de raspandit ca in afara.
    De asemenea, programul din Craiova este un program educational, nu trebuie confundat cu terapia cu animale (care are scopuri curative, fie medicale, fie in plan psihologic)
    Ar fi frumos sa vedem si cativa catei fara rasa inclusi in acest program 🙂

Comments are closed.