Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a vizitat, ieri, oraşul Craiova. Înaltul diplomat a venit însoţit de o delegaţie din care au făcut parte directorul executiv al Camerei de comerţ şi industrie româno-germane (AHK România), Sebastian Metz, şi ataşatul pe probleme economice al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, principala temă a discuţiilor purtate fiind posibilităţile de investiţii pe care le oferă Craiova. Ambasadorul Cord Meier-Klodt a afirmat, cu această ocazie, că regiunea are un potenţial mare – despre care investitorii nemţi au auzit şi sunt „conştienţi” – şi a cerut mai multe lămuriri vizavi de infrastructura de transport şi de forţa de muncă, două elemente care au fost prezentate drept condiţiile pe care patronii firmelor le cer înainte de a porni o investiţie.
După o primă vizită la Colegiului Naţional „Elena Cuza”, oaspeţii germani au fost primiţi de oficialii oraşului şi ai judeţului. Discuţiile au fost găzduite în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Dolj, delegaţia Ambasadei Germaniei fiind întâmpinată de către preşedintele instituţiei, Ion Prioteasa, subprefectul de Dolj, Cristian Șovăilă, şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu. De la bun început, ambasadorul Cord Meier-Klodt, care înţelege şi vorbeşte bine limba română, s-a arătat încântat de primirea „călduroasă”, după cum a catalogat-o, şi a promis că va reveni, din moment ce primul contact cu oficialităţile de aici a fost creat.
”Firmele germane, puternice şi serioase, să investească în Dolj!”
Principala temă care a fost atinsă în cadrul întâlnirii a fost cea economică. Oficialii oraşului şi ai judeţului au prezentat posibilităţile de afaceri pe care le are regiunea noastră, iar oaspeţii germani au evidenţiat, în mod clar, condiţiile pe care investitorii din Germania se aşteaptă să le găsească la Craiova. „Ne-am întâlnit astăzi cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Germaniei, însoţit de o delegaţie foarte importantă. Este pentru prima dată când domnia sa este prezent aici, la Craiova. I-am prezentat judeţul Dolj şi punctele-tari ale acestei zone. Am lansat şi o invitaţie către firmele germane, care sunt puternice şi serioase, să vină să investească în judeţul Dolj”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în scurta conferinţă de presă de după încheierea discuţiilor oficiale.
Facilităţi pentru afaceri în cel de-al doilea parc industrial
Preşedintele CJ Dolj a detaliat faptul că, în cadrul acestei întâlniri, s-a vorbit, în special, despre agricultura şi industria judeţului. Autorităţile au fost lansat, totodată, o invitaţie către firmele germane să aleagă Craiova ca loc pentru dezvoltarea afacerilor lor. „Ne-a făcut plăcere să prezentăm faptul că firmele germane care investesc în Dolj sunt pe primele poziţii, uneori chiar pe locul întâi. Însă este loc de mai bine, aceasta a fost concluzia. În parcul industrial este loc liber, cu forţă de muncă calificată şi capacităţi de producţie, cu terenuri care nu sunt aşa de scumpe. Firmele pot să vină, deci, să investească în România, cu atât mai mult că a fost prezent şi directorul Camerei de Comerţ româno-germane şi ataşatul economic al acestei ambasade. Delegaţia a fost foarte puternică şi a avut exact rezultatele pe care ni le-am dorit”, a concluzionat preşedintele Ion Prioteasa.
”Recunoaştem foarte clar potenţialul mare al regiunii”
Ambasadorul german, Cord Meier-Klodt, a declarat că obiectivul vizitei a fost de a cunoaşte mai bine şi în mod direct regiunea, apoi de a expune aşteptările pe care investitorii germani le au de la această zonă. „Obiectivul nostru este destul de simplu: recunoaştem foarte clar potenţialul mare din regiune şi suntem aici pentru a identifica oportunităţile şi de a şti mai bine cum putem sprijini în acest sens. Companiile germane sunt deja bine reprezentate în regiune, oferă locuri de muncă pentru câteva sute de angajaţi, o veste foarte bună. Și am înţeles că se pot baza pe o infrastructură foarte solidă, şi în domeniul industriei, şi în cel al educaţiei”, a afirmat Excelebţa Sa, ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt.
”Suntem gata să continuăm!”
Înaltul diplomat german a punctat, totdată, principalele două condiţii pe care le iau în considerare investitorii nemţi atunci când prospectează terenul pentru deschiderea de noi afaceri. Aşteptărilelor lor se referă la infrastructura de transport – care trebuie să existe şi să se prezinte în condiţii bune, şi la forţa de muncă – care trebuie să se găsească pe piaţă şi să fie calificată. Pentru craioveni, acest lucru se traduce în locuri de muncă create. „Aş putea să vă numesc care sunt condiţiile cele mai importante pentru dezvoltarea cooperării. În primul rând, forţa de muncă calificată. Și Craiova are o universitate, are acest climat, deci eu consider ca un plus foarte mare. Apoi este infrastructură de transport, într-un sens foarte concret. De la sine înţeles, o altă condiţie este şi contactul direct între noi şi autorităţile din regiune, care va ajuta foarte mult”, a explicat ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt. „Sunt extrem de mulţumit că am stabilit acest contact şi suntem gata să continuăm. Noi avem o mică zicală în limba germană: binele se exprimă nu prin vorbe, ci prin fapte. Deci, vom lucra împreună”, a conchis, pe un ton optimist, înaltul diplomat german.