A fost şi rămâne primul oraş dintr-o ţară care nu devenise încă membră a Uniunii Europene când a reuşit, în 2004, cu sprijinul Luxemburgului, să obţină statutul de Capitală Culturală Europeană. Are un teatru naţional aflat în subordinea Primăriei şi nu a Ministerului Culturii, cu 16 spectacole montate anual şi 103 în repertoriu, şi cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa. Mai mult, alocă anual pentru cultură cât niciunde: 12% din buget!
Este vorba, desigur, despre Sibiu, oraş a cărui performanţă culturală a fost prezentată, ieri, la Craiova, de însuşi managerul şi actorul Constantin Chiriac – un om tenace, cu mintea brici, gândind în proiecte pe termen lung şi cerând imperativ dezvoltarea de politici culturale la nivel naţional. Invitat la Întâlnirile „SpectActor” ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, domnia sa şi-a declarat aprecierea pentru această instituţie şi pentru Festivalul Internaţional Shakespeare organizat aici. În mod deosebit, pentru actorul Ilie Gheorghe, şi datorită căruia „Faust” s-a jucat la Sibiu numai cu casa închisă şi a fost mereu un triumf peste hotare. „Îi mulţumesc pentru cei 10 ani fabuloşi în care a fost uluitor în acest spectacol!”, a adăugat invitatul. Constantin Chiriac a afirmat că susţine o colaborare cu Craiova şi teatrul de aici dacă termenii ei vor fi stabiliţi din timp, având în vedere că Sibiul cultural şi-a planificat deja proiectele pe următorii ani.
Constantin Chiriac şi-a exprimat convingerea că oraşul Craiova avea şanse la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 dacă intra în etapa a doua a selecţiei. „Dacă se reuşea, cu garanţii guvernamentale, ca acest oraş să organizeze, timp de un an, o expoziţie Constantin Brâncuşi, cu cele mai importante lucrări de la Paris şi New York, am fi avut aici 4-5 milioane de turişti care veneau să o vadă. Ar fi fost un câştig uriaş pentru România! Bineînţeles, pentru Craiova ar fi fost extraordinar”, a mai spus Chiriac.
În prezent, Constantin Chiriac este preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi actor. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri şi a susţinut recitaluri în peste 50 de ţări.