Pase scurte, pase lungi / Telenovela inaugurării

0
333

Din start trebuie să acceptăm că ar fi fost o emulaţie incredibilă dacă inaugurarea arenei ar fi coincis cu derby-ul dintre Ştiinţa şi FCSB. Fără discuţie, meciul s-ar fi jucat cu „casa închisă”, iar biletele ar fi fost epuizate înaintea week-end-ului. Inaugurare cu fast, cu spectacolele anunţate de municipalitate, cu stadion plin, cu derby de tradiţie, cu două echipe aflate pe podium, la egalitate de puncte, în plasa liderului CFR Cluj. Presiune ar fi fost şi pe alb-albaştri, obligaţi să onoreze prin joc şi rezultat evenimentul, însă şi mai mult i-ar fi apăsat atmosfera pe oaspeţi. Scenariul însă nu s-a putut pune în practică, fiindcă decorul a fost inaccesibil. Până la urmă, Craiova – FCSB se va juca totuşi pe noul stadion, dar în play-off.  Numai că s-a mai ratat un moment prielnic, aşa cum şi în vară oraşul a pierdut meciul istoric cu AC Milan.

Clubul nu poate fi acuzat că nu joacă derby-ul la Craiova, fiindcă nu a depins de el construcţia arenei şi nici măcar procesul de predare al ei. Conducătorii nu pot fi incriminaţi că au profitat, într-o strategie de marketing totuşi pe stil românesc, amânând până în ultima clipă anunţarea locului de disputare, pentru a vinde cât mai multe abonamente. Până la urmă, fanii trebuiau să-şi facă datoria de fani încă dinaintea startului şi să-şi cumpere abonamente, nu să pună condiţii legate de infrastructură sau de rezultatele echipei pentru a fi alături de echipă. Suporterii adevăraţi vin şi pe „Extensiv” şi la Severin, şi în deplasare şi când ninge sau pe caniculă. Ei pot avea pretenţii, iar de reproşurile lor trebuie să se ţină seama. Cei care aşteaptă la cotitură un prilej de a veni la stadion îşi asumă astfel de „riscuri”. Oricum, nu poţi considera „păcăleală” faptul că ţi-ai cumpărat abonament, mai ales că nu a existat un anunţ oficial că meciul cu FCSB va fi primul pe noul stadion.

Ce li se poate imputa oficialilor este însă lipsa de coerenţă în discursul vis a vis de inaugurarea arenei la derby-ul cu FCSB. Marcel Popescu a insistat în fiecare apariţie că inaugurarea este un eveniment separat de meciul în sine, doar pentru a nu oferi presei ocazia unor afişe precum „Steaua inagurează stadionul Craiovei”. A oferit chiar un exemplu: „Dacă se inaugurează un hotel nu înseamnă că aceasta se face cu primul turist cazat”. Numai că, atunci când s-a precizat Severinul ca loc de disputare a derby-ului, site-ul oficial al Universităţii a anunţat „cu un strop de bucurie că nu le vom face onoarea marii inaugurări unor rivali”. Aşadar, oaspeţii nu aveau treabă cu inaugurarea, dar ne bucurăm că nu le-am făcut onoarea de a fi primii adversari pe noua arenă. Logica lasă loc ipocriziei. În plus, ce motiv de mândrie este acela de a nu inaugura arena cu un derby? De ce am avea astfel de complexe, de ce promovăm o astfel de imagine? De ce să nu te mândreşti tocmai în faţa unor rivali cu un astfel de stadion şi cu o astfel de atmosferă?

Până la urmă, stadionul se va inaugura cu Slavia Praga. În acest caz, meciul nu va concura defel fastul inagurării. Dacă era vorba de un amical cu Napoli, Barcelona, Bayern sau o altă echipă celebră sau mai puţin celebră, dar care să fi marcat istoria Ştiinţei puteam vorbi de o completare ideală a evenimentului. Dacă nu s-a putut, atunci trebuia ca premiera să fie la un meci oficial, cu miză, fie el şi cu modesta Juventus Bucureşti. Un meci la care fanii să fi tresărit, un meci care conteze. Trebuia să se aleagă  ori meci de gală, ori meci pe puncte. Slavia Praga este o echipă respectabilă, cu tradiţie în Cehia, dar deloc atractivă ca nume. Fanii vor veni să admire stadionul şi atât, emoţia nu va fi completată de ceea ce se va întâmpla pe teren. În plus, Slavia va veni practic cu echipa a doua, în condiţiile în care are mulţi internaţionali, iar aceştia vor fi la loturi, aşa cum de altfel şi anunţă cehii pe site-ul oficial. Peste ani, puţini vor reţine că primul meci al Universităţii pe noua arenă a fost un amical cu Slavia Praga. Şi probabil nimeni nu va  întreba dacă Ştiinţa a câştigat.