Povestea, fiindcă de-acum chiar de aşa ceva este vorba, a avut happy-end, de care nu am ştiut până ieri. În noaptea de 21 spre 22 aprilie a.c., una de referinţă în istoria consacratei podgorii „Domeniul Coroanei” din Segarcea, se anunţase, prin prognoza meteo, una de coşmar. Aşa cum am scris la vremea respectivă. Temperatura urma să scadă, în zorii zile de 22 aprilie a.c., sub zero grade Celsius, ceea ce provoca vătămarea lăstarilor de viţă-de-vie, care aveau să poate inflorescenţe. Adică rodul. Aceasta este exprimarea tehnologică. Oricât ar părea de surprinzător, posibilităţile actuale de luptă cu natura, adică accidentele climatice tardive de primăvară – devastatoare –, sunt limitate. Pretutindeni. După cum vom arăta. Ordinul de front, pe întinsa podgorie „Domeniul Coroanei”, a sunat clar: nu trebuie scăzut temperatura sub minus 0,1 grade C – minus 0,2 grade C. Pare straniu. Ireal. Şi totuşi, la lumina farurilor de tractor, prin fumigaţia consistentă, realizată prin focurile de resturi vegetale, s-a forţat, în câmp deschis, pe o întindere de 300 ha, geneza unor procese radiative, mai exact imposibilitatea instalării îngheţului, în buza dimineţii, când după apariţia soarelui, poate chiar concomitent, riscul ca roua să fie transformată în gheaţă, era maxim. Focuri aprinse şi întreţinute îndelung, amplasate în unghiuri diferite ale plantanţiei, de o anumită intensitate, pentru a crea masa necesară de fum, au salvat via. „Oastea” lui Mihai Anghel, formată din mecanizatori, angajaţi, chiar şi rromi din zona limitrofă, a trudit toată noaptea, putând respira liniştită abia în zorii zilei. Învinsese… natura. Pe moment. Întâmplarea este adevărată. A urmat un ciclu de vegetaţie vegheat cu maximă atenţie, de specialiştii plantaţiei. Şi… rezultatul: cea mai frumoasă producţie de struguri din ultimii 10 ani! Izbânda – eclatantă – ne-a fost confirmată, ieri, de însuşi Mihai Anghel. Vinurile albe, noi, s-au limpezit deja, vinurile roşii sunt încă în fermentaţie, potrivit tehnologiei. Săptămâna viitoare, „Domeniul Coroanei” va fi prezent la un mare târg de vinuri din Hong Kong, cu mostre din vinurile albe, roze şi roşii. Aureolate cu premii internaţionale. Potrivit datelor, anunţate de Organizaţia Internaţională a Vinului (OIV), cu sediul la Paris, România înregistrează, în condiţiile unei scăderi sensibile a producţiei europene – victimă colaterală a dereglării climatice –, o lejeră creştere, după câţiva ani de recolte slabe, permiţând depăşirea nivelului său din 2013, atingând acum cifra de 5,3 milioane hectolitri. În rest, pe continent, producţia lui 2017 „istoriceşte slabă”, înregistrează datorită condiţiilor climatice căderi în Italia (39,3 milioane hectolitri – minus 23%), Franţa (36,7 milioane hectolitri – minus 19%), Spania (33,5 milioane hectolitri – minus 15%), Germania (8 milioane hectolitri – minus 10%). Precizările aparţin Organizaţiei Internaţionale a Vinului. Italia rămâne primul producător al Europei, devansând Franţa şi Spania. Portugalia – 6,6 milioane hectolitri, România – 5,3 milioane hectolitri, Austria – 2,3 milioane hectolitri, Bulgaria – 1,4 milioane hectolitri, completează clasamentul ad-hoc. În America de Sud, continent ale cărui vinuri au intrat pe piaţa europeană, se înregistrează o tendinţă de creştere, după anul precedent extrem de calic: Argentina, al şaselea producător mondial, afişează un salt de 25%, atingând o producţie de 11 milioane hectolitri, Brazilia, locul 14, afectată de condiţiile climatice, anul trecut, ca şi Argentina, recuperează cu 3,4 milioane hectolitri, faţă de 1,3 milioane hectolitri, în anul anterior. Chile, al şaptelea producător mondial, după ce a produs circa 11,4 milioane hectolitri anul trecut, nu a oferit deocamdată cifrele pentru anul în curs. Să revenim: pe piaţa vinurilor selecte din Europa începe să conteze şi România, prin actorii săi, consacraţi. Şi unul dintre aceştia este „Domeniul Coroanei”, unde vinurile acestui an au buchetul lor specific, dar şi povestea lor, despre care pomeneam la început. Ar merita şi ea premiată.