178.500 de lei pentru Festivalul Internaţional „Adrian Păunescu”

0
474

Primăria Craiova alocă suma de 178.500 lei, de la bugetul local, în vederea organizării Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”, aflat la ediţia a V-a, în perioada 1-3 decembrie, de către Fundaţia Culturală „Iubirea”. Propunerea de finanţare a evenimentului se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal, de joi.

Festivalul Internaţional „Adrian Păunescu” se află deja la cea de-a V-a ediţie la Craiova. Autorităţile locale susţin că, prin organizarea lui, se urmăreşte continuarea unei tradiţii începute în anul 2013, aici, în Bănie, localitatea de care se leagă o parte importantă a vieţii, educaţiei, activităţii şi implicării publice ale poetului Adrian Păunescu. „Acest eveniment cultural şi civic de excepţie va reuni poezia, muzica, dialogul, dezbaterile ştiinţifice, chestiuni fundamentale în care Adrian Păunescu a crezut cu toată fiinţa sa: valoarea, atitudinea, concordia, civilizaţia, performanţa, cultura prin adăugire, identitatea naţională şi tendinţa către universalitate”, se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre privind alocarea banilor pentru organizarea evenimentului.

Autorităţile suportă cheltuielile de organizare

În calitate de co-organizator, Primăria Craiova le propune consilierilor municipali să aloce suma de 178.500 lei, de la bugetul local, pentru organizarea manifestărilor. Potrivit municipalităţii, aceşti bani acoperă cheltuieli de cazare, transport şi onorarii pentru invitaţi, pentru organizarea spectacolelor şi simpozioanelor, lansări de carte, premii, diplome, flori, chirie săli, concepţie, înregistrare, prezentarea festivalului. De asemenea, municipalitatea craioveană pune la dispoziţie şi spaţiul de desfăşurare a evenimentului din data de 1 decembrie, cu titlu gratuit, respectiv Piaţa „Mihai Viteazu” din Craiova.

Beneficii de imagine pentru municipiul Craiova

În opinia autorităţilor locale, participarea la acest eveniment aduce un dublu beneficiu, atât pentru locuitorii oraşului, care vor avea posibilitatea ca timp de trei zile să ia parte, în mod gratuit, la un act cultural de o înaltă ţinută, dar şi beneficii de imagine pentru oraşul Craiova. „Această tradiţie are ca scop dezvoltarea unor momente de artă consacrate şi cerute de publicul larg, precum şi sprijinirea adevăratelor valori, mai puţin cunoscute, din oraşul Craiova. Festivalul va reuni atât personalităţi consacrate ale vieţii publice din spaţiul etnic şi cultural românesc, precum Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Nicu Alifantis, Cristofor Aldea-Teodorovici etc., dar şi noi talente şi valori, urmărindu-se în acest fel şi sprijinirea generaţiei tinere”, susţin reprezentanţii municipalităţii.

Remember Cenaclul Flacăra, în Piaţa „Mihai Viteazul”

În cele trei zile de festival, vor fi readuse în atenţie operele şi ideile relevante marca „Adrian Păunescu”, mai cu seamă cele care au legătura cu oraşul Craiova, precum imnul “Cântec pentru Oltenia“, poezia şi cântecul “Craiova, my love“, poemul şi cântecul “Stelele Sudului“, poeziile “Scrisoare către Ilie Balaci“, “Toamna la Craiova“, “Imn pentru Dăbuleni“, „Balada pentru Amza Pellea“, “Dinspre Dunăre încoace“.

Festivalul se va deschide la Muzeul de Artă, apoi, în fiecare seară, vor avea loc spectacole de muzică şi poezie. Pe data de 1 decembrie, în prima zi, este programat spectacolul în aer liber “Remember Cenaclul Flacăra – In memoriam Adrian Păunescu“, care va fi găzduit de Piaţa „Mihai Viteazu”. Pe scenă vor urca Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Emeric Imre, Magda Puskas, Vali Moldovan, Mădălina Amon şi Generaţia Folk din Craiova, George Nicolescu, Andrei Păunescu şi trupa „Totuşi”, Vasile Mardare, Cristian Buică, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi. A doua zi, pe scena Filarmonicii Oltenia, vor fi un recital de poezie al marelui actor Dorel Vişan şi un concert extraordinar Cristofor Aldea Teodorovici. Festivalul se va încheia a treia zi cu un concurs de poezie şi recitalul Nicu Alifantis, cu trupa sa.