Holocaustul, comemorat şi în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj

0
741

Prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din luna mai 2004, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a fost instituită, pentru 9 octombrie, „Ziua Holocaustului în România”. Potrivit actului normativ, în ţara noastră au fost organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, prin contribuţia autorităţilor publice locale. În judeţul Dolj, s-au desfăşurat astfel de activităţi de comemorare, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin reprezentanţii săi, au fost prezenţi la astfel de activităţi. Evenimentele acelor ani rămân ca o pată neagră în istorie, iar comemorarea lor face parte din recunoştinţa noastră pentru cei care au fost victime nevinovate ale unui regim dictatorial şi sângeros.

Potrivit site-ului oficial al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, www.inshr-ew.ro, la 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate, către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina. «În data de 9 octombrie 2017, au avut loc mai multe manifestări prilejuite de comemorarea „Zilei Holocaustului”, în majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj.

Traian Dorobanţu

Astfel, la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă”, din comuna Călăraşi, s-a desfăşurat o dezbatere, pe baza referatelor întocmite de elevi, pe această temă, şi a fost vizionat filmul documentar „Holocaustul uitat”. De asemenea, cadrele didactice de la  Liceul „Charles Laugier” din Craiova au organizat o vizită, pentru elevi, la Sinagoga din Craiova, iar la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi s-a desfăşurat o masă rotundă, ce a constat în prezentări ale profesorilor şi elevilor privind Holocaustul, în timp ce la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova s-a organizat o expoziţie de fotografie şi vizionarea filmului „Lista lui Schindler”», a precizat prof. Traian Dorobanţu, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Întregul judeţ, parte la comemorare

Activităţi pentru comemorarea Holocaustului au avut loc în întreg teritoriul: Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, Liceul Tehnologic „Constantin Nicolaescu Plopşor” din Pleniţa, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Brăescu” din Calafat, Şcoala Gimnazială „Henri Coandă” din comuna Perişor, Şcoala Gimnazială din comuna Valea Stanciului, Liceul Teoretic „Independenţa” din municipiul Calafat, Şcoala Gimnazială din comuna Mârşani, Şcoala Gimnazială din comuna Sadova, Şcoala Gimnazială din comuna Ostroveni, Şcolile Gimnaziale din comunele Dobreşti, Teslui, Drăgoteşti, Colegiul de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova, Şcolile Gimnaziale din Breasta, Ţuglui, Terpeziţa, Rojişte, Colegiul „Ştefan Odobleja” şi cele trei mari unităţi de învăţământ – Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

Am luat legătura cu doi dintre reprezentanţii unităţilor de învăţământ care au făcut parte din program. „La noi, s-a realizat o dezbatere în urma vizionării unui film documentar şi a website-ului Yad Vashem. Ne-am dorit, şi cred că am reuşit, să-i responsabilizăm pe tineri, astfel încât să nu mai avem parte de astfel de orori. Vom continua cu programe în această direcţie”, a menţionat prof.  Irina Vînturişi, director adjunct al Liceului „Henri Coandă” din Craiova, La rândul său, prof.  Claudiu Gavrilă, manager al Liceului Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, a spus: „Avem o istorie de care trebuie să ţinem seama, pentru a nu mai fi posibile astfel de tragedii. De aceea, le-am prezentat tinerilor ororile trecutului, în speranţa că acestea nu mai pot avea loc, iar sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a fost total. Trebuie să înţelegem că numai prin toleranţă putem merge mai departe”.