Se solicită reînfiinţarea întreprinderilor din penitenciare

0
374

O problemă care preocupă în egală măsură organizaţiile sindicale şi reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este necesitatea suplimentării veniturilor sistemului penitenciar. În acest sens oportunitatea reînfiinţării întreprinderilor penitenciare a fost discutată cu prim-ministrul României, Mihai Tudose, acesta arătându-se extrem de interesat de un astfel de proiect.

Săptămâna aceasta a avut loc o întâlnire de lucru între preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) şi prim-ministrul României, Mihai Tudose, pe tema implementării unor soluţii concrete pentru problemele din penitenciare. Prin problemele discutate s-a numărat şi revitalizarea industriei penitenciare.

La o primă estimare, un număr de 20-25 de întreprinderi înfiinţate în penitenciare pornind de la capacităţile existente ar putea da de lucru unui număr de 6.000-8.000 de deţinuţi în condiţii de siguranţă şi cu utilizarea unui număr de personal de supraveghere sensibil redus faţă de punctele de lucru exterioare.

Se doreşte şi eliminarea deficitului de personal

Totodată, la întâlnirea cu prim-ministrul Mihai Tudose sindicaliştii au discutat punctele rămase în divergenţă la proiectul privind Statutul poliţistului de penitenciare, acesta urmând a fi solicitat spre aprobare în şedinţa de Guvern împreună cu Memorandumul privind suplimentarea cu 1.000 de funcţii a ştatelor penitenciarelor, în perioada imediat următoare.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, de aprobarea acestor acte normative depinde dezvoltarea unui sistem de carieră motivant pentru poliţiştii de penitenciare, eliminarea deficitului de personal (sunt peste 700.000 de ore suplimentare) şi echilibrarea organigramelor penitenciarelor raportat la volumul misiunilor operative dar şi la numărul de deţinuţi gestionat.

Un alt punct în cadrul discuţiilor purtate între sindicalişti şi premierul României a fost cel legat de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. „Am convenit că FSANP va transmite Guvernului o solicitare detaliată referitoare la un plan multi-anual privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dar şi o listă cu achiziţiile necesare pentru dotarea corespunzătoare a personalului din penitenciare. Până în prezent, lucrări serioase de modernizare în penitenciare nu au fost demarate, iar nivelul şi calitatea mijloacelor de intervenţie şi protecţie personală nu răspund nevoilor operative şi, atunci când există, sunt uzate fizic şi moral”, au precizat sindicaliştii.

Dezbatere şi pe tema pensiilor militare

FSANP a prezentat prim-ministrului Mihai Tudose şi o serie de probleme punctuale în legătură cu noua lege cadru a salarizării şi cu recent aprobatele modificări la legea pensiilor. În discuţie sunt prevederile referitoare la acordarea unor sporuri precum cel de 100% pentru lucrul în zilele de sâmbătă şi duminică sau sărbători legale care ar fi practic anulat prin utilizarea unui plafon general de 30% pentru sporuri.

«În legatură cu pensiile „militare” am solicitat aplicarea unei măsuri de tranziţie care să corecteze eventuala discriminare a angajaţilor din penitenciare în funcţie de momentul solicitării ieşirii la pensie. Problema urmează a fi discutată în detaliu cu prilejul dezbaterilor mai largi din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, împreună cu sistemul de actualizare a acestui tip de pensii», au mai afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.