Primăria Craiova a găsit o soluţie pentru SC Termo

0
481

Pe modelul fuziunii dintre RADET şi ELCEN, care s-a realizat la Bucureşti, şi autorităţile locale încearcă să creeze o societate comună din care să facă parte SC Termo Craiova şi Complexul Energetic Oltenia. Reprezentanţii municipalităţii susţin că, în noua formulă, craiovenii ar fi avantajaţi întrucât ar beneficia de investiţii în reţelele de distribuţie cu fonduri europene, investiţii pe care, în condiţiile actuale, nu le poate face nimeni, fiind extraordinar de mari pentru oricare dintre părţi.

termoAsocierea dintre SC Termo şi Complexul Energetic Oltenia este cerută intens de autorităţile din Bănie, care văd noua societate ca singura soluţie pentru rentabilizarea distribuţiei de energie termică în Craiova. Primarul Mihail Genoiu a dat de înţeles că s-au făcut paşi importanţi în această direcţie şi că negocierile cu cei de la CEO se află în desfăşurare, aceştia din urmă luând, de această dată, în considerare acest scenariu. „Suntem într-o fază destul de avansată cu CEO vizavi de crearea unei societăţi comune. Este o idee pe care o susţin de ani de zile şi merg pe această variantă în continuare, mai ales că, la ora aceasta, se pare că, la Bucureşti, RADET şi ELCEN reprezintă o societate comună”, a explicat primarul Craiovei.

Se solicită sprijin şi de la Guvern

Autorităţile locale sunt decise să solicite sprijinul Guvernului, în speţă Ministerul Energiei, în vederea găsirii unei variante de lucru. Formula găsită de municipalitatea craioveană este fuziunea prin absorbţie a RADET-ului – distribuitorul de energie termică al capitalei, şi ELCEN – furnizorul de energie, care s-a perfectat în primăvara acestui an, tot după un scandal pornit din cauza datoriilor. „Se pare că s-a înţeles, din toate punctele de vedere, că acesta este viitorul şi încercăm să avem o discuţie şi la nivel de Guvern cu mai multe ministere implicate, de a lua o decizie finală privind viitorul acestei termoficări. Oricum, va fi vorba de o transformare pe termen lung, adică o transformare a acestei activităţi de distribuţie şi de producţie a energiei termice într-o afacere rentabilă, o afacere care să nu mai producă pierderi, disconfort – evident, exceptând situaţiile deosebite”, a explicat edilul-şef al Craiovei.

O societate cu doi parteneri egali

termo 1Propunerea concretă pe care autorităţile locale au transmis-o către CEO este de a intra într-o noua societate cu procente egale, de 50%, cu avantaje reciproce. Craiovenii ar avea de câştigat enorm, spun autorităţile, întrucât se pot accesa fonduri europene şi reabilita întreaga reţea de distribuţie. În felul acesta, nu ar mai fi pierderi pe reţea, iar preţul de facturare al gigacaloriei pentru populaţie ar scădea. În plus, se va veni la pachet şi cu varianta de contorizare individuală a abonaţilor, astfel că familiile care plătesc facturile la zi nu vor mai suferi de pe urma rău-platnicilor care vor fi debranşaţi mai uşor, direct de la uşa apartamentului. Autorităţile spun că oferta este bună şi pentru CEO, care, în felul acesta, ar avea producţia asigurată pentru centrala CET 2.

O soluţie salvatoare şi pentru CET II

Tot legat de centrala CET 2 – prin care CEO distribuie municipiului Craiova gigacaloria cu care se prepară apa caldă şi se căldura în apartamente – autorităţile spun că asocierea ar fi o soluţie optimă întrucât ea nu poate funcţiona altfel decât într-o conexiune cu sistemul de distribuţie craiovean. „Este concepută ca o centrală electrică, ci ca o centrală pe co-generare, pe energie electrică şi termică. Ea nu poate funcţiona de sine stătător ca furnizor de energie electrică pentru că nu este rentabil. Şi atunci singura ei viaţă este legată de această Termoficare Craiova. Deci trebuie să înţeleagă şi CEO şi CET 2 şi termoficarea că numai împreună pot să depăşească acest nivel. Altfel, există varianta II în care toată lumea se debranşează, putem şi noi să găsim soluţii pentru a subvenţiona centralele termice de apartament, aşa cum s-au găsit în alte oraşe”, declara, luna trecută, primarul Craiovei.

Interes crescut din partea CEO

termo 2Ca şi până acum, reprezentanţii Primăriei dau garanţii că reprezentanţii CEO sunt mai cooperanţi decât prima dată, dorindu-şi această formulă de lucru. „Când s-a vorbit prima dată de această asociere, s-a renunţat pentru că colegiul director al CEO traversa o perioadă destul de urâtă, cu pierderi foarte mari şi unul din acţionari, Fondul Proprietatea, nu a fost de acord. Ei au considerat că, pe lângă pierderile pe care le acumulau cei de la complex, această asociere le-ar fi adus în continuare pierderi mari. Dar acum este lobby-ul pe care cei de la CEO îl fac la Fondul Proprietatea pentru a obţine acest acord. Şi noi putem să intervenim şi să facem diligenţe pentru a se obţine această variantă, care să fie agreată şi de Ministerul Economiei”, a precizat edilul Craiovei, Mihail Genoiu.