Milano, la vizita Ştiinţei

0
464

Gloriile Craiovei Maxima le-au fost alături juveţilor pe San Siro, stadionul unde Ştiinţa s-a întors după 37 de ani

principalaPreziua partidei AC Milan – Universitatea Craiova începe cu fanii Ştiinţei cântând în avionul spre Italia şi în aeroportul din Bergamo, în prima lor deplasare „oficială cu Universitatea în afara graniţelor. Interesul pentru meci este demonstrat la Milano de cele peste 60.000 de bilete vândute, deşi nimeni nu are emoţii pentru calificarea „diavolilor”, ci pentru întâlnirea cu noile figuri din lot, atrase cu sute de milioane de euro. În Milano răzbate la tot pasul şi rivalitatea dintre Milan şi Inter. Magazinele oficiale nu sunt departe unele de celelalte în Milano. Concurenţa din oraş se simte şi în domeniul marketingului. Fiecare club încearcă să-şi atragă fani şi prin produsele promoţionale, aşa cum încearcă să-şi apropie şi piaţa asiatică sau cea din SUA. Preţurile nu sunt deloc mici. Un tricou de joc al „diavolilor” costă 120 de euro, iar cele afişate cu preponderenţă sunt ale noilor achiziţii, Bonucci şi Biglia, dar şi al lui Donnarumma. Un simplu breloc costă 12 euro, iar fularele şi eşarfele sunt de la 10 la 50 de euro. Şi totuşi, se vând în draci, fiindcă tot suntem pe tărâmul celor porecliţi astfel. Fostele glorii, Baresi, Maldini sau Savicevic sunt şi ele „exploatate” la „oficial store”. O bătrânică îi ia la rost pe suporterii Craiovei care se fotografiază cu fularul alb-albastru al Ştiinţei în magazin, crezând că sunt rivalii de la Inter. Înţelege rapid că este vorba de fanii următorului adversar al rossonerilor, dar îi „ameninţă” că vor fi înfrânţi.

colaj 4Dincolo, la Inter, preţurile sunt ceva mai mici, parcă pentru a releva că nerazurrii sunt mai puţin prezenţi în mercato decât duşmanii. Icardi este contestat de ultraşi, dar echipamentul său tronează în vitrina magazinului oficial, fiind cel mai bine vândut. Vânzătorii înţeleg şi ei că au de a face cu adversarii Milanului şi le urează baftă în disputa din Europa League. Dau impresia că ştiu că Internazionale a jucat cu Ştiinţa în urmă cu 37 de ani şi se mândresc cu eliminarea Craiovei Maxima, prin dubla lui Altobelli. Atunci, Interul s-a împiedicat doar de Real Madrid. La ieşirea din magazin, un alt interist arată cu degentul mijlociu când pronunţă numele lui Milan, Steaua, Dinamo, Rapid şi…FC Naţional, şi ne arată „ok” când spune Universitatea Craiova.

Şi în presă se manifestă rivalitatea din vechiul Mediolanum. Gazzetta dello Sport nu dă mare atenţie meciului cu Universitatea Craiova, cu numai o zi înaintea disputei de pe San Siro. Doar o părere a lui Dan Petrescu, antrenorul de la CFR Cluj, care spune că oltenii nu au şanse cu Milan, este strecurată în paginile cotidianului roz. Pe prima pagină se lansează provocarea către cititori: „Cine e mai puternică?”, fiind prezentate în detaliu loturile, achiziţiile şi atuurile celor două mari echipe din Milano.

„Maximii”, alături de Băluţă şi compania

colaj 2Capitala modei este invadată de turişti şi sufocată de…căldură. Sunt 35 de grade la primele ore ale dimineţii şi se sare de 44 de grade la prânz. Preţurile sunt mari la orice, fie că e vorba de băuturi răcoritoare sau de luxoasele magazine din preajma Domului. Spre seară este programată conferinţa de presă şi antrenamentul oficial ale Universităţii Craiova. Pe San Siro este liniştea dinaintea furtunii, ţinând cont că se anunţă peste 60.000 de suporteri la ora meciului. Fanii olteni nu se anunţă nici pe departe la fel de mulţi cât se preconiza la punerea în vânzare a biletelor. Unii dintre ei, veniţi şi la antrenamentul oficial, pun acest „absenteism” pe seama faptului că în Italia a început perioada concediilor, iar mulţi români sunt deja în drum spre casă. San Siro este grandios, chiar dacă nu este nici pe departe un stadion nou. Devis Mangia nu este la prima prezenţă acolo şi vrea să le confere încredere juveţilor de la discursul premergător jocului. „Vrem să jucăm mai bine ca la Severin”, anunţă tehnicianul italian, care acum 6 ani pierdea cu Palermo în faţa unui Milan deţinător de scudetto, cu Ibrahimovic, Nesta, Seedorf, Robinho sau Thiago Silva în teren. Nu cred că s-ar supăra nici acum pe un astfel de rezultat, deşi spune „diavolii” nu sunt la acelaşi nivel ca atunci, în ciuda investiţiilor enorme din  vara aceasta.

colaj 1Ies pe teren jucătorii Ştiinţei la antrenamentul oficial. Este inumană temperatura, chiar dacă este 7 jumătate seara. Unii dintre alb-albaştrii parcă ezită să calce apăsat pe gazonul întărit cu fibre sintetice pentru a rezista mediului de pe San Siro, parcă încearcă să nu-l deranjeze cumva, mai ales că arată impecabil. Este evident că pe olteni îi apasă presiunea disputei, chiar dacă mai sunt cam 24 de ore până când Niang şi restul „diavolilor” le vor sta în faţă. Căpitanul Băluţă este mai relaxat, mai hotărât, la fel şi unii dintre străini, în frunte cu Zlatinski. Mihai Bobonete încearcă să destindă atmosfera din tribună. Intră în stadion şi un sextet de glorii ale Ştiinţei, compus din: Lung, Ungureanu, Donose, Ţicleanu, Cârţu şi Săndoi. Primii cinci au jucat acum 37 de ani pe legendara arenă în acel 0-2 cu Inter Milano, despre care subiectivii fani olteni spun că a fost „un pic furăciune”. Chiar dacă şi pe „maximi” îi cuprinde nostalgia, încearcă să le transmită discipolilor un dram de încredere. „Ne-au dat sfaturi, dar tot numai de noi depinde totul joi seara” spunea Bancu la conferinţa de presă, recunoscând că şi pentru el emoţiile sunt foarte mari. „Sorinaccio” îl tachinează pe Ţicleanu: „Parcă e altceva aici faţă de Bustuchin!”. „Cine e Bustuchin?” întreabă „Chiose”, nedumerit de „înţepătura” colegului de echipă, cu atingere la noua echipă înfiinţată de Mititelu. Personajul care, din fericire, nu are cum să aibă nimic în comun cu revenirea Ştiinţei în Europa. Seara se lasă şi pe Giuseppe Meazza, arena în care soarele oricum răzbate cu greu, dar care este atât fierbinte la propriu, aşa cum avea să fie şi la figurat, la returul dintre Milan şi Ştiinţa.