În judeţul Dolj, planul de siguranţă la unităţile şcolare este în parametrii normali

0
1295

Menţinerea ordinii publice şi îmbunătăţirea climatului de siguranţă, prevenirea victimizării minorilor, a delicvenţei juvenile în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2007,  modificată şi completată prin legea nr.29 din 2 martie 2010, privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.  Sunt cazuri care, vorbind de judeţul nostru, au fost puse în discuţie la ultima şedinţă a Colegiului Prefectoral Dolj, de către comisar şef Cristian Ciocoiu, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeului Dolj, cu perioadă de referinţă la trimestrul al doilea din 2017.

            paza scoala Pentru realizarea acestui obiectiv, activităţile specifice au fost planificate şi desfăşurate în conformitate cu prevederile  Planului Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj, în anul şcolar 2016/2017, prin actul nr. 170941/05.09.2016, aprobat de Prefectul judeţului Dolj, prin care se stipulează „Sistemul Cadru de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şi Planurile Locale Comune de Acţiune”  ale poliţiilor municipale şi orăşeneşti şi secţiilor de poliţie urbană/rurală, fiind implicate în în executarea măsurilor stabilite mai multe instituţii: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj (IPJ), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj (IJJ), Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova (GJ Mb) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (ISJ).

Patrule pentru siguranţă

În vederea menţinerii ordinii publice, din totalul unităţilor de învăţământ, 556 au fost repartizate, pentru menţinerea ordinii publice, structurilor teritoriale ale IPJ Dolj (142 în mediul „urban” şi 414 în „rural” ), 26 jandarmilor şi zece „Poliţiei locale”, în Craiova. „Au fost constituite, cu caracter permanent, 27 de patrule, care au acţionat pe timpul procesului de învăţământ, zilnic, cu următoarea componenţă: 24 de patrule mixte în Craiova (şase dintre ele avînd în componenţă şi jandarmi de la IJJ Dolj, zece independente de la GJMb şi acelaşi număr de la Poliţia Locală din Craiova). De asemenea, trei patrule independente din cadrul IJJ Dolj au fost la şase unităţi de învăţământ din Calafat, Filiaşi şi Segarcea . În trimestrul al II-lea din acest an, la cele 592 de unităţi de învăţământ (178 din „urban”), au fost organizate şi s-au executat în sistem integrat 117 acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, dintre acestea 33 fiind pentru prevenirea şi combaterea absenteismului, 38 pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere”, a precizat comisar şef  Cristian Ciocoiu , adjunct al şefului IPJ Dolj.

Verificări şi controale cu rezultate

ciocoiu
Cristian Ciocoiu

Verificările şi controalele nu s-au lăsat fără efecte, cu ocazia acţiunilor desfăşurate fiind depistaţi 68 de elevi absentând de la cursuri şi s-au aplicat 84 de sancţiuni contravenţionale. În perioada amintită, poliţiştii şi jandarmii au participat la 222 de şedinţe cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, fiind desfăşurate şi 228 de activităţi în cadrul orelor de curs. În acelaşi timp, au fost continuate activităţile în cadrul Programului de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor (prioritate naţională) şi în cele şapte proiecte de siguranţă de tip „Security Marketing” , în zona unităţilor de învăţământ. Tot în această perioadă, au fost desfăşurate 86 de activităţi în programe/proiecte/campanii de prevenire, cu implicarea a 84 de parteneri, având 12.271 de beneficiari, activităţi evidenţiate prin 25 de articole în „presa scrisă”, 71 la „radio” şi 47 de producţii la posturile locale de televiziune. mPoliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere şi dirijare a traficului rutier în zona unităţilor de învăţământ, pentru asigurarea fluenţei circulaţiei, în special pe raza municipiului Craiova, pe timpul intrării şi ieşirii la/ de la cursuri, au mai fost aspectele prezentate de adjunctul şefului IPJ Dolj.

Aproape 80%, gradul de asigurare

Sunt numai câteva dintre aspectele puse în discuţii, dar totalul este destul de mare şi numai amintim decât cîteva dintre acestea, citându-l, din nou, pe Cristian Ciocoiu: „Având în vedere atribuţiile în domeniul siguranţei rutiere, au fost puse în aplicare protocoale de colaborare întocmite , la începutul anului, cu Consiliul Judeţean Dolj, ISJ Dolj, ISCTR – Filiala Dolj, Registrul Auto Român – Filiala Dolj, Secţia Dolj a SC „Drumuri Naţionale”, etc. În ceea ce priveşte infracţionalitatea şcolară, au fost sesizate zece cazuri, doar unul singul fiind în afara instituţiei. Pentru siguranţă, s-au demarat mai multe acţiuni, pe bază de securitate având un procentaj de 78,2 la gradul de asigurare, la unităţile şcolare: şapte cu pază umană, 187 cu sisteme de supravghere audio şi video, 269 cu sistem mixt . Un număr de 128 de instuţii de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de niciun de sistem de pază centralizat şi modernizat. Am mai constatat că 11 unităţi şcolare nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor, nouă sunt în mediul rural, iar 26 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, dintre care două se regăsesc la oraş, restul fiind la ţară. Drept concluzii merg pe  alte aspecte: acţiunile desfăşurate şi rezultatele obţinute au condus la creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi a personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. În trimestrul al II-lea din 2017,  nu au fost înregistrate evenimente deosebite, cu impact media. Se menţin unele riscuri, care pot afecta gradul de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic în şi pe lângă şcoli”.