Presa italiană: „Atenţie la români, pentru că ştiu fotbal!”

0
644

Prestigiosul cotidian Corriere della Sera analizează în amănunt adversara „Diavolului” milanez, Universitatea Craiova

craiovaPresa din Italia a analizat în detaliu adversara lui AC Milan la debutul european. Milan revine după 4 ani în cupele continentale, în timp ce Ştiinţa se întoarce după 17 ani de absenţă în competiţiile europene. Prestigiosul cotidian Corriere della Sera dedică un spaţiu important partidei de la Severin, insistând pe istoria clubului din Bănie, pe confruntările directe ale acesteia cu formaţiile din “Cizmă”, dar şi pe legăturile actuale ale Ştiinţei cu Italia, respectiv antrenorul Devis Mangia şi Fausto Rossi, fostul vicecampion european cu azzurrinii. Deşi admit că diferenţa de valoare este evidentă între cele două loturi, mai ales după campania de transferuri recentă, jurnaliştii italieni spun că Milan trebuie să fie pregătită de un meci dificil, fiindcă „în România se joacă fotbal”. Cei de la Corriere della Sera consideră că actuala CS Universitatea Craiova este echipa „refondată” după falimentul FCU Craiova, pe modelul italian al echipelor SSC Napoli şi AC Fiorentina, care au purtat nume diferite la revenirea în fotbal după cataclismele suferite, iar apoi au ajuns din nou în elita fotbalului italian şi european.

Despre fotbalul românesc:

“Atenţie la români, pentru că ştiu fotbal. Când se gândesc la echipe din România, fanii rossoneri se raportează la celebra finală de Cupa Campionilor câştigată cu 4-0 în mai 1989, dar “blazonul nu-ţi câştigă meciuri”. Se pune şi problema valorii, iar în spaţiul în care romanii regăseau vechea provincie Dacia fotbalul rămâne un element important, deşi bugetele sunt mult mai mici decât în campioantele puternice ale Europei. Aşa că “noul Milan”, dacă vrea să treacă de Universitatea Craiova în acest al treilea tur preliminar trebuie să intre în formă cât mai repede. Pentru că, dacă răsfoim cărţile de fotbal, descoperim că “Studenţii” nu sunt novici în a elimina formaţiile italiene care i-au tratat de sus. Vorbim despre vechea Fiorentina (club refondat, ca şi Universitatea Craiova), care a fost eliminată de două ori în 10 ani de echipa din Craiova. Erau însă alte vremuri şi alt fotbal, acum diferenţa de valoare dintre cele două echipe care se confruntă în Europa League este indiscutabilă, mai ales în condiţiile costisitoarei campanii de transferuri declanşată de Mirabelli şi Fassone. Pot fi însă probleme provocate de faptul că acesta este primul meci oficial pentru Milan, care vine puţin obosită după cele 20 de zile de pregătire şi cu jucătorii cei noi încă neintegraţi pe deplin în sistemul de joc”.

Despre istoria Ştiinţei:

“Numele oficial al echipei este Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Echipa a fost refonadă, după ce fosta societate, FC Universitatea Craiova, a intrat în faliment. Jucătorii echipei sunt alintaţi “Leii din Bănie”. Clubul a fost înfiinţat în 1948 şi este unul dintre cele mai importante din România, câştigând 4 titluri şi 6 cupe naţionale. La nivel internaţional, studenţii au fost eliminaţi în sezonul 1981 în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni de Bayern Munchen, iar în anul următor, după ce au eliminat echipe galonate, au fost la un pas de finala Cupei UEFA, fiind scoşi din competiţie de  Benfica (0-0 şi 1-1), în semifinale. După ce a falimentat, clubul a fost refondat, păstrându-şi locul în categorie, iar acum se întoarce în Europa după mulţi ani.

Despre Devis Mangia:

Stilul actualei Universitatea Craiova este italian, fiindcă echipa este pregătită de compatriotul nostru Devis Mangia (din Cernusco sul Naviglio), fostul antrenor lansat la 30 de ani de Sean Sogliano la Varese (cu două promovări din categoria Eccellenza în Serie C2, plus o salvare de la retrogradare) şi propulsat în fotbalul important de Zamparini, la Palermo, în Serie A, la doar 37 de ani, demis ulterior. Apoi a ocupat o poziţie importantă, de selecţioner under 21 al Italiei, conducând echipa până la acea finală pierdută cu 2-4 în Israel, în 2013. A fost la mai multe echipe din Serie B (Ascoli, Bari, Spezia), unde a trăit dezamăgiri, dar a şi etalat un fotbal de calitate. Aşezarea sa preferată: 4-4-2, bazată pe posesie şi circulaţia rapidă a mingii. Mangia îşi relansează cariera în România, unde are ca obiectiv titlul. Îl are alături pe Andrea Tedesco, fost antrenor la Casertana, în ProLeague.

Despre jucătorii Craiovei:

fiorentina“Fără vreun pianist, dar cu mai mulţi destoinici cărători de pian, Craiova a început campionatul cu o victorie, urmată de o remiză. Calancea este în poartă, linia de 4 apărători este compusă din: Dimitrov, Kelic, Spahija şi Briceag, la mijloc evoluează în dreapta brazilianul Gustavo, lângă Screciu, Zlatinski şi Bancu, în atac sunt Băluţă şi Roman. Este vorba de un vârf de 25 de ani adus din Olanda, de la NEC Nijmegen, pentru a-l înlocui pe talentatul jucător autohton Andrei Ivan, vândut în Rusia, la Krasnodar. Deocamdată, Fausto Rossi nu poate juca un meci întreg, ofensivul globe-trotter (Vicenza, Brescia, Real Valladolid, Cordoba, Pro Vercelli), fiind un alt jucător al naţionalei under 21 care încearcă să-şi relanseze cariera”.

Despre sezonul trecut al Universităţii:

„În stagiunea precedentă, echipa era antrenată de Gheorghe Mulţescu şi s-a clasat pe locul 5 în a play-off, a doua fază a campionatului Ligii I, la care participă primele 6 echipe din sezonul regulat. În semifinalele Cupei României, Craiova a fost eliminată de Voluntari, care avea să câştige competiţia”

Despre stadion:

„Meciul se joacă pe stadionul Municipal din Severin, la 110 kilometri de Craiova, într-un oraş aflat la graniţa cu Serbia. În aşteptarea reconstrucţiei propriului stadion, „studenţii” s-au folosit şi în campionatul trecut de arena de 20.000 de locuri din Severin. Se evaluează încă numărul de bilete rezervat suporterilor rossoneri la meciul din deplasare”.

Despre gloriile Ştiinţei:

„Universitatea Craiova nu se poate mândri cu vreun jucător de mare clasă internaţională, dar a avut cel puţin doi mari fotbalişti. Unul este Ion Oblemenco, decedat din cauza unui infarct, când antrena la Agadâr, al cărui nume l-a purtat fostul stadion Central. Atacantul „biancoblu” a marcat 167 de goluri, singurul său rival din acele vremuri fiind dinamovistul Dudu Georgescu. Un alt jucător mare al Craiovei este Ilie Balaci, născut în 1956, alintat „Minunea Blondă” (Meraviglia bionda), mijlocaşul care, cu Universitatea Craiova şi naţionala României, a învins în mai multe rânduri reprezentante ale Italiei”

Despre confruntările Craiovei cu echipele italiene:

„Prima dată când studenţii au jucat cu o echipă din Italia a fost în primul tur al ediţiei 1973-74 şi au eliminat-o pe Fiorentina (0-0 pe Artemio Franchi şi 1-0 la Craiova), golul decisiv fiind reuşit de Oblemenco. Era vorba de Fiorentina modestă, cu un tânăr Gigi Radice pe bancă, cu De Sisti căpitan şi Antognoni rezervă, care încă era în formare, iar în  atac jucau Saltutti, Desolati şi Speggiorin.

La 7 ani distanţă, Interul lui Eugenio Bersellini şi-a încrucişat săbiile în primul tur al Cupei Campionilor cu echipa română care poseda un atac de primă mână: Balaci-Cămătaru. Campionii Italiei aveau în formulă jucători care mângâiau mingea, precum: Altobelli, Prohaszka, Becallossi sau Muraro şi au câştigat cu 2-0 pe „San Siro” (dublă Altobelli) şi au remizat la Craiova (1-1, gol Muraro). Inter avea să fie stopată doar de Real Madrid, în semifinale….

În sezonul 1982-1983 s-a petrecut cea mai importantă confruntare a „studenţilor” cu o echipă italiană. Încă o dispută cu formaţia „Viola”, cu Picchio De Sisti pe bancă, iar pe teren cu Giovanni Galli în poartă, Antognoni – coordonator şi Bertoni – vârf. Pe Central a fost 3-1 pentru Craiova (dechide scorul Bertoni, apoi marchează: Ungureanu, Cârţu şi Balaci). Returul se încheie cu 1-0 pentru Fiorentina, cu gol marcat din penalty de Antognoni (n.r., Corriere della Sera prezintă în facsimil cronica meciului de acum 35 de ani).