Doljul primeşte 812.922.588 lei pentru investiţii prin PNDL 2

0
416

Numărul total al obiectivelor de investiţii, pentru care Doljul va primi fonduri prin PNDL 2 (2017-2020), este de 141. Extinderi şi modernizări de spaţii de învăţământ, înfiinţarea de noi sisteme de alimentare cu apă, asfaltare drumuri comunale şi construire pod peste Amaradia sunt doar câteva dintre obiectivele care vor fi realizate prin această sursă de finanţare. Multe din satele doljene vor fi începând de acum încolo branşate, la propriu, la condiţii minimale de civilizaţie: apă şi canalizare. Iar în alte localităţi vor fi finalizate lucrările de canalizare. Doljul, raportat la alocarea bugetară sus-menţionată, se situează pe locul 11 la nivel naţional.

fonduriOrganizaţia judeţeană a PSD Dolj informează că suma totală a finanţării obiectivelor şi proiectelor aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în judeţul Dolj se ridică la 813.000.000 de lei, locul 11 ca alocare bugetară. „În acest sens, sute de mii de locuitori ai judeţului nostru vor beneficia de condiţii mai bune de educaţie şi de viaţă cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităţilor privind construcţia-modernizarea de creşe şi şcoli,  alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor. Din acest moment revine primarilor fiecărei localităţi responsabilitatea de a întocmi ori completa documentaţia legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei”, se arată într-un comunicat al PSD Dolj.

La nivel naţional, PNDL 2 înseamnă un efort de 30 de miliarde lei, angajat până în 2020.

  fonduri 1Au fost depuse peste 13.000 de proiecte, cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu comparativ cu suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate ştiinţific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autorităţile locale în funcţie de necesităţile reale ale comunităţilor.

  La nivel naţional a rezultat următoarea repartizare a fondurilor: 9 miliarde lei pentru reţele de alimentare cu apă şi canalizare; 16 miliarde lei pentru drumuri şi poduri (judeţene, comunale sau orăşeneşti); 4 miliarde lei pentru unităţi de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli, colegii); 1 miliard lei pentru unităţi medicale. Pentru prima dată, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe judeţe şi, apoi, repartizarea  în interiorul judeţelor.

  În formula alocării fondurilor pe judeţe sunt patru indicatori luaţi în calcul: numărul de localităţi din judeţ, populaţia judeţului, suprafaţa judeţului şi impozitul pe venit încasat pe judeţ. Ca urmare, indiferent de culoarea politică a preşedinţilor de consilii judeţene sau de bazinul electoral, judeţele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică şi administrativă şi capacitatea financiară a acestora. Astfel, în PNDL II, raportul dintre judeţul care primeşte cei mai mulţi bani şi judeţul care primeşte cel mai puţin este de 2,4, realitate care demonstrează asigurarea unei finanţări echilibrate la nivelul întregii ţări, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Localităţi şi cu 3-4 proiecte de investiţii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U.A.T. Amărăştii de Sus va primi fonduri pentru trei mari investiţii: extindere şi modernizare reţea de alimentare cu apă în comună, reabilitare şi modernizare Grădiniţă şi Şcoală Gimnazială. U.A.T. Cetate va putea să execute sistemul de alimentare cu apă în satul Moreni, sistemul de canalizare şi epurare ape uzate în satul Moreni şi reţeaua de canalizare etapa a II-a, în satul Cetate; construcţia unei Grădiniţe, dar şi un pod peste râul Drincea. Gighera figurează tot cu patru proiecte investiţionale centrate pe extinderea alimentării cu apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare. Nu au fost uitate nici comunele mai puţin dezvoltate din Dolj. Este cazul locuitorilor din Gogoşu. Aici, edilul poate folosi cele 5,2 milioane de lei pentru a moderniza reţeaua de drumuri de interes local din comună.

Municipiul Craiova poate conta pe cele peste 8 milioane de lei pentru reabilitarea străzii „Henry Ford”, modernizarea străzii „Eliza Opran” şi a străzii „Razelm”. La rândul său, Consiliul Judeţean Dolj va beneficia de circa 135 de milioane de lei, suma fiind necesară pentru modernizarea drumurilor DJ 643 A, DJ 542, DJ 606 C şi DJ 643D.

Banii, alocaţi fără parti-pris-uri

fonduri 3Într-adevăr, fondurile alocate de actualul Guvern sunt echilibrate şi nu ţin cont de culoarea politică. Comuna Apele Vii, unde primarul Augustin Stanciu este membru PNL, va folosi 1,14 milioane de lei pentru a reabilita şi moderniza o Grădiniţă cu program normal. La fel şi în comuna Rojişte. Aici, primarul Ionel Nedelcu a ieşit învingător la alegerile locale sub steagul de luptă al PNL. El va trebui acum să grăbească accesarea celor 6 milioane de lei pentru înfiinţarea reţelei de apă potabilă în satul Rojişte şi a încă 574.893 lei pentru reabilitarea şi modernizarea unei Grădiniţe.

  Şi pentru Bucovăţ, localitate condusă de Tuţă Marius Cristian (ALDE), se alocă fonduri pentru două proiecte de investiţii. Cele peste 1,6 milioane de lei vor fi cheltuite pentru construirea a două dispensare comunale, unul în satul Palilula, altul în satul Bucovăţ. Sumă consistentă şi pentru Dioşti, localitate condusă de Dumitru Iliescu (PNŢCD). Pentru modernizarea străzilor săteşti de aici se pot cheltui 17,8 milioane de lei.

  Oraşele Bechet, Filiaşi şi Segarcea primesc circa 25 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere, cea mai mare parte fiind acordată Filiaşului: 11,5 milioane de lei.

  Echilibru în alocarea fondurilor PNDL 2 găsim şi la nivel naţional. Judeţul Gorj poate folosi cele 685 milioane de lei; Mehedinţi 868 mil.; Oltul 834 mil.; Argeş 727 milioane; Braşov 600 milioane lei; Timiş 763 mil; Constanţa 710 mil.; Sibiu 568 mil; Călăraşi 779 mil. lei; Teleorman 877 milioane de lei, Alba 662 milioane de lei.