Zilnic, mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ne gândim să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situaţie limită. De fapt, nevoia de sânge este una constantă. Produsele sanguine pot fi stocate un număr limitat de zile şi, mai mult, bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută (cei cu leucemie, copiii) au nevoie de sânge de la donatori fideli (cei care donează de cel puţin 2 ori pe an).
Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova organizează timp de aproape două săptămâni, până la finele acestei luni, o amplă campanie de donare de sânge, dar şi de promovare şi conştiientizare a importanţei acestui “medicament”. Autocarul şi personalul medical se va afla în toată această perioadă pe esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi va încerca să sensibilizeze cât mai multă lume în vederea donării de sânge.
“Am dorit neapărat să facem această campanie pentru a explica oamenilor cât este de important să donăm sânge atât pentru aproapele nostru aflat în nevoie, dar şi pentru propria sănătate. Donarea de sânge este benefică şi pentru donator. Dacă donezi îţi împrospătezi sângele şi îţi creşti imunitatea. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa ta la traumatisme creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Acţiunea propriu-zisă de donare de sânge va avea loc doar pe parcursul a două zile. Mâine, joi, 20 iulie şi într-o altă zi, pe care o vom a anunţa-o din timp, săptămâna viitoare. În restul perioadei angajaţii Centrului vor face o amplă campanie de promovare şi conştiientizare. Populaţia trebuie să ştie ce înseamnă donarea de sânge, unde poţi să donezi şi cât este ea de vitală donarea de sânge. În cadrul campaniilor noastre promovăm donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, care contribuie la creşterea siguranţei sistemului transfuzional.”, a subliniat prof.univ.dr Adriana Turculeanu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.