Exerciţiu al ISU Dolj: „A luat foc” pădurea la Tălpaş

0
617

Un incendiu de proporţii, care a cuprins aproximativ 4 hectare de pădure, pe raza comunei doljene Tălpaş, a pus „pe jar” autorităţile, ieri, în jurul prânzului. Zeci de pompieri, voluntari din zonă, dar şi angajaţi ai Direcţiei Silvice Dolj au fost implicaţi în activităţi de stingere a incendiului şi de gestionare a situaţiilor neprevăzute ivite pe parcursul intervenţiei. Din fericire, a fost vorba despre un exerciţiu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj pentru dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul instituţiilor ce trebuie să intervină într-o astfel de situaţie.

isu (1)Pentru verificarea viabilităţii Planului de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj, ieri, pompierii ISU Dolj au organizat un exerciţiu de amploare în localitatea Tălpaş, unde „a luat foc pădurea”. Astfel, în jurul orei 12.00, ISU Dolj a fost anunţat prin 112 despre producerea unui incendiu la fondul forestier din localitatea Tălpaş, Ocolul Silvic Amaradia, existând pericolul de propagare la întreaga suprafaţă împădurită. La nivelul Direcţiei Silvice Dolj a fost activată celula de urgenţă care a hotărât punerea în aplicare a Planul de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj şi suplimentarea forţelor în zonă. Echipele specializate din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova au fost alertate şi s-au deplasat la locul evenimentului, parcurgând o distanţă de 47 km. Ajungând la locul intervenţiei, şeful gărzii de intervenţie şi stingere din cadrul Secţiei de Pompieri Craiova a constatat că personalul de intervenţie al Direcţiei Silvice este expus la arsuri şi intoxicaţii cu fum, iar incendiul se manifesta violent pe o suprafaţă de 4 ha cu posibilităţi de propagare la întreaga pădure.

Se activează planul de apărare împotriva incendiilor

isu (2)Operaţiunea de localizare şi lichidare a incendiului era în plină desfăşurare, în jur de 20 de angajaţi ai Ocolului Silvic Amaradia acţionând cu mijloacele de primă intervenţie (mături, bătătoare, găleţi, cazmale, lopeţi şi sticle cu apă), sprijiniţi de un tractor cu plug şi trei motoferestraie, precum şi de personalul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tălpaş şi Fărcaş cu 2 tractoare cu plug şi 20 voluntari. Din cauza fumului dens şi înecăcios şi a condiţiilor meteo nefavorabile (vânt moderat), 2 persoane prezintă arsuri la nivelul membrelor superioare şi 4 au fost intoxicate cu fum. Se dispune balizarea zonei pentru evitarea pătrunderii persoanelor neautorizate în perimetru afectat şi, având în vedere amploarea evenimentului, prefectul judeţului Dolj, Dan-Narcis Purcărescu este informat de inspectorul şef al ISU Dolj, col. Constantin Florea despre situaţia creată, solicitând activarea Planului de apărare împotriva incediilor la fondul forestier al judeţului Dolj, precum şi deplasarea la faţa locului a grupei operative şi a unor forţe suplimentare de intervenţie de la Detaşamentul 1 şi 2 Pompieri Craiova.

isuÎn timp ce forţele de intervenţie ale Ocolului Silvic acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului prin defrişarea arborilor, comandantul acţiunii a fost informat că din cauza neglijenţei, doi lucrători au fost surprinşi şi imobilizaţi de căderea unui  trunchi de copac, astfel că este nevoie să fie scoşi de acolo cu targa. Mai mult decât atât, comandantul intervenţiei este anunţat că, în timp ce se ara terenul din apropiere, plugul unui tractor a scos din pământ un proiectil calibrul 120 mm, astfel că este necesară şi intervenţia echipajului pirotehnic din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova. În timp ce forţele de intervenţie acţionau pentru localizarea şi lichidarea incendiului, comandantul acţiunii află că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD PORTOCALIU de vânt puternic, cu intensificări ce pot atinge la rafală 80km/h, astfel că trebuie grăbită stingerea focului, pericolul fiind foarte mare. Cu toate aceste situaţii neprevăzute, la ora 14.00 acţiunile de intervenţie sunt oprite, întrucât incendiul a fost lichidat şi urmează acum ca specialiştii să stabilească, în urma cercetărilor, cauza producerii acestuia. „Obiectivele acestui exerciţiu au fost verificarea viabilităţii Planului de apărare împotriva incendiilor la fondul forestier al judeţului Dolj, verificarea interoperabilităţii forţelor angrenate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un incendiu la fondul forestier şi dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de intervenţie. Totul a decurs bine şi consider că şi într-o situaţie reală toţi cei implicaţi şi-ar face datoria corespunzător”, a declarat col. Constantin Florea, comandantul ISU Dolj.