Se va lucra fără zile libere! Fermierii doljeni, aşteptaţi la sediile APIA

0
499

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Dolj reaminteşte că, termenul limită de depunere a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2017 este data de 15 mai 2017. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, în weekend-urile următoare, respectiv 06 – 07 mai şi 13 – 14 mai, sediile APIA Centrul judeţen Dolj şi Centrele locale din subordine vor funcţiona după programul de lucru normal. În ce priveşte situaţia depunerii Cererilor unice de plată, până la data de 03 mai la nivelul judeţului Dolj, avem înregistrate în baza de date un număr de 27.600 de cereri însumând de 70% din totalul estimat.

          Au rămas mai puţin de două săptămâni până când fermierii doljeni pot depune cererea unică de plată aferentă anului în curs. Din acest motiv, conducerea APIA Dolj face încă o dată un apel către toţi cei care nu şi-au înaintat cererile să nu lase totul pe ultima sută de metri şi să dea dovadă de cât mai multă promptitudine.

Termen limită, 15 mai!

apiaFermierii care nu vor depune cererile până la data de 15 mai a.c. nu vor putea beneficia de subvenţii. Programul prelungit vine ca o măsură de sprijin pentru evitarea aglomeraţiei şi a întârzierilor în depunerea cererilor şi conduce la diminuarea timpului necesar fiecărui fermier la completarea şi depunerea cererii unice de plată.

          „Adresăm, pe această cale, rugămintea ca potenţialii beneficiari ai sprijinului financiar să respecte programarea la care au fost invitaţi să depună Cererea unică de plată, iar cei care nu au reuşit să se prezinte la data programată să contacteze de urgenţă Centrul judeţean sau centrele locale APIA Dolj de care aparţin” a precizat Sorin Răducan, director executiv al APIA Dolj.

Următoarele două weekend-uri, program normal la APIA

          La nivel naţional s-a stabilit de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca până la data de 15 mai 2017 să se lucreze în fiecare zi. Inclusiv în zilele celor două weekend-uri care vor urma. Mai mult decât atât, conducerea APIA Dolj dă asigurări că solicitările fermierilor care vor veni să-şi depună cererea unică de plată vor fi onorate, până la ultima persoană prezentă în sediile APIA Dolj.

          „Până ieri, 03 mai 2017, la nivelul judeţului Dolj, avem înregistrate în baza de date un număr de 27.600 de cereri însumând 70% din totalul estimat” a mai declarat Sorin Răducan.

Tinerii fermieri sau… când efectivele sunt trecute pe numele copiilor

sorin raducan
Sorin Răducan

         Una dintre soluţiile pentru a primi fonduri a fost şi aceea de a trece efectivele de animale – capre, oi – pe numele membrilor mai tineri din familiile ce le deţineau. Aşa s-a născut o nouă categorie de agricultori: tinerii fermieri! La cap. IV, pct. 4 «Plata pentru tinerii fermieri» conform art. 50 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, plata se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani de la instalare. Aici, se vor solicita documente doveditoare privind vârsta (cel mult 40 ani) la care solicitantul de plăţi s-a stabilit pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef de exploataţie, dar şi documente doveditoare privind controlul exercitat de tânărul fermier din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare pentru fermierii persoane fizice.

          Mai există şi o schemă simplificată pentru micii fermieri, în care plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fei allocate fermierului în fiecare an, care includ SAPS, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat. Pe durata participării la schemă, micii fermieri sunt scutiţi de la utilizarea practicior agricole pentru climă şi mediu, nu primesc sancţiuni administrative pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii, dar trebuie să păstreze cel puţin numărul de hectare eligibile declarate în anul 2015 şi-sau dobândite ulterior prin moştenire, în baza documentelor doveditoare.

Cine va beneficia de subvenţii

          Conform art. 7 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare beneficiarii plăţilor prevăzute la art. 1 alin. (2) şi la art. 33 alin. (2) lit. b) şi c) sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

Care este mărimea exploataţiei pentru a beneficia de subvenţii

          Fermierii trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha şi/sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. Pentru  legume cultivate în sere şi solare, pentru care se acordă sprijinul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e), suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha.

          Să mai precizăm că se acordă bani şi pentru cei care efectuează practici benefice pentru climă şi mediu. Fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică, în mod obligatoriu, pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu: diversificarea culturilor; menţinerea pajiştilor permanente existente; prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, se acordă fermierilor care aplică practicile prevăzute mai sus, în funcţie de specificul exploataţiei şi/sau structura culturilor.