Presa internaţională despre condamnarea Elenei Udrea

0
374

FILE PHOTO: Romania's Tourism Minister Elena Udrea speaks in front of a parliamentary commission at Romania's Parliament palace in Bucharest, Romania, August 20, 2009.  REUTERS/Bogdan Cristel/File Photo

Jurnaliştii străini scriu despre cazul fostului ministru şi nu uită să amintească de problemele cu corupţia din România, care se află în continuare sub monitorizarea Comisiei Europene.

New York Times notează că Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a primit şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Infracţiunile, scrie publicaţia americană, au fost săvârşite în legătură cu gală de box din 2011, ce includea meciul pentru titlul mondial dintre Lucian Bute şi Jean-Paul Mendy. La finalul ştirii se precizează că Udrea a câştigat notoritatea datorită relaţiei sale apropiate cu Traian Băsescu, preşedinte în perioada 2004-2014.

Fox News precizează că fostul ministru din perioada 2008-2012 a sponsorizat ilegal gala, cu fonduri guvernamentale, şi că lua un comision de 10% din fiecare contract. De asemenea, postul TV menţionează că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a primit 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Titlul folosit de Fox News este: “Romania: ex-minister sentenced to 6 years for bribes”.

Reuters aminteşte că Elena Udrea a fost o apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din UE, cu justiţia aflată încă sub supraveghere specială din partea Comisiei Europene.

Sputnik, prin filiala sa din Republica Moldova, titrează. “Victorie – în drum spre puşcărie sigură”.

Agenţia rusă comentează astfel evenimentul: “O victorie aparentă, nici măcar vremelnică, fiindcă acum putea să-şi demonstreze nevinovăţia; condamnată la o pedeapsă atât de grea, a pierdut, de fapt, orice şansă. După nu mai puţin de şase de la începerea Gala Bute, au fost date primele sentinţe. Reamintim că este vorba de instanţa de fond, chiar dacă, fiind vorba de un fost ministru, instanţa aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În aceste context, sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Dar, aceste prime sentinţe au o importanţă deosebită, în general completul (de cinci judecători) de la apel păstrând sentinţele sau agravându-le, în cazul în care şi procurorii au contestat cu apel. Ceea ce, cu siguranţă, se va întâmpla şi în cazul de faţă”.