Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, pe lângă toate premiile naţionale şi internaţionale obţinute de elevii instituţiei de învăţământ, de-a lungul anilor, la diverse concursuri şi olimpiade şcolare, pregăteşte acum o nouă performanţă. De data asta în domeniul roboticii. Ieri, am stat de vorbă cu cei 13 tineri (unul dintre ei fiind „rezervă”) care vor să ducă învăţământul craiovean pe trepte mari de dezvoltare. S-a alăturat discuţiei noastre şi managerul instituţiei de învăţământ preuniversitar, prof. Carmen Ştefănescu.
Elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova sunt în plină desfăşurare a unui proiect amplu de dezvoltare. Un echipaj („Soft Hoarders”) format din 13 copii (cu o rezervă) – din clasele IX-XI – vor reprezenta Craiova la un concurs naţional, câştigătorii urmând să participe la Campionatul Mondial de Robotică din St.Louis (SUA), în aprilie acest an.
„Suntem foarte mândri de acest demers, cu atât mai mult cu cât suntem singurii selectaţi din Dolj, şi ne vom confrunta cu alte 55 de echipe din 33 de oraşe. Au fost selectaţi tineri cu performanţe individuale la diversele concursuri naţionale de informatică-matematică, care au beneficiat de resursele puse la dispoziţie de „BV Mc.Cann Erickson”, Asociaţia „Natie prin Educaţie”. Dar, nu putem să trecem peste concursul dat de „HELLA”, principalul nostru sponsor, care va asigura toate costurile deplasării la Bucureşti, între 23 – 26 martie, unde va avea loc finala. De asemenea, colaborarea cu Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, din cadrul Universităţii din Craiova, este desăvârşită, şi, ca o completare, prof. Mihaela Grindeanu şi Mihaela Iancu au lucrat zi de zi cu aceşti copii. Aş mai dori să adaug ceva: tinerii au fost învăţaţi, în acest proiect, să fie în echipă, să treacă peste individualisme, inerente la vârsta lor, şi cred că am reuşit. Nu ne putem dori decât să ne aducă premii ”, a precizat prof. Carmen Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.
O echipă pentru speranţă
Este foarte clar că acest concept – „lucrul în echipă” – a fost bine receptat de către tineri, iar numele acestora este demn de menţionat: Andrei Dragomir, Adrian Ştefănescu , Laura Nadu, Corina Grindeanu, Alin Buzatu, Andrei Tabacu, Răzvan Drăghici, Bogdan Cîrceanu, Mircea Radu, Ştefania Joiţa, Bogdan Zanfir, Codruţ Lemeni şi, ca rezervă, Mihnea Duican. Toţi aceşti copii, pe care rezultatele obţinute la toate concursurile de informatică-matematică îi recomandă , nu au lucrat, până în urmă cu câtea luni de zile la punerea în practică a unui robot. Ei bine, s-au unit, şi-au pus în comun toate cunoştiinţele şi au realizat o „maşinărie”, fără sens peiorativ, care culege mingi şi le aruncă la coş, ceva asemănător baschetului. Sigur, mai sunt de retuşat unele aspecte, dar există speranţe mari şi, dacă este permisă o glumă, în cazul participării la faza mondială, proiectul ar putea fi pus şi la dispoziţia baschetbaliştilor craioveni, măcar pentru intrarea în play-off. Însă, cel mai bine ne pot explica unii dintre copii.
Viitorul se pune la punct alături de istorie
Conducerea Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” a avut o idee extraordinară: spaţiul pus la dispoziţie pregătirii acestor copii este în Muzeul Colegiului. „Am vrut să arătăm că iubim istoria, trăim prezentul şi, mai mult, ne gândim la viitor. De aceea , le-am asigurat acestor tineri şi profesorilor lor cadrul de desfăşurare” , a menţionat Carmen Ştefănescu. Întrega echipă a făcut şi o demonstraţie de funcţionare a robotului şi ne-am dat seama că aceşti tineri ştiue despre ce vorbesc. Redăm câteva declaraţii ale lor. „A fost dificil, la început, deoarece niciunul dintre noi nu lucrase pe un asemenea proiect. Încet-încet, ne-am unit, am lucrat împreună şi am scos acest roboţel, cu care sperăm să câştigăm” – Codruţ Lemeni; „Sigur, în prima etapă, a fost oarecum o dificultate, dar, cu timpul, ne-am obişnuit şi să ştiţi că nu este aşa de dificil cum se vede din afară . Am încercat ceva nou, aici am avut şi sprijinul materialelor venite de la organizatori, dar sunt convinsă că ne-am descurcat ” – Ştefania Joiţa; „Este o experienţă care ne va ajuta în viaţă, chiar dacă unii dintre noi nu vom merge pe o asemenea carieră. Am învăţat ce înseamnă lucrul în echipă. Cu toţii am avut rezultate individuale, dar o echipă înseamnă cu totul altceva şi nu este uşor de explicat” – Bogdan Zanfir.
Ca o concluzie, cu greu de combătut, se poate spune că avem tineri foarte inteligenţi, dar depinde de noi, cei maturi, cum ştim să-i păstrăm.