New Strategy Center aduce la aceeaşi masă actorii importanţi din industria de apărare

0
447

nsc 1     Ieri, la Cercul Militar Naţional, New Strategy Center a organizat dezbaterea cu titlul “Primul program de amploare pentru Armata României şi industria naţională: transportorul blindat 8X8”. Moderarea evenimentului şi totodată deschiderea dezbaterii şi introducerea în tematică au aparţinut Dlui. Ionel Niţu, preşedintele New Strategy Center.

Ulterior, mai mulţi specialişti în domeniul înzestrării cu tehnică militară au luat cuvântul şi au prezentat cu argumente solide necesitatea dotării forţelor armate române în următorii ani cu transportorul blindat 8×8. Astfel, Dl. General maior Cătălin Moraru, locţiitorul Șefului Departamentului pentru Armamente, MApN a susşinut prelegerea cu titlul “Transportorul blindat 8X8. Nevoi şi aşteptări pentru Armată”. Despre consecinţele pozitive asupra industriei interne de apărare a vorbit Dl. Constantin Croitoru, Director General ROMARM: „Transportorul blindat 8X8: primul program de amploare pentru Armata României şi industria naţională”. Dl Thorsten Heinzen, Rheinmetall Defence Estern Europe, Director General, prin expozeul cu titlul: “Rheinmetall Defence în România. Viitoarea dimensiune a cooperării”a relevat importanţa proiectului suspus dezbaterilor şi din perspective cooperării cu unul dintre cei mai perfomanţi producători de armament din lume. În anul fiscal 2015, Rheinmetall Defence’s prin cei 10.500 de angajaţi ai săi la nivel global a generat vânzări anuale de peste 2,6 miliarde de euro. Spre finalul prelegerilor, Dl. Viorel Manole, director executiv PATROMIL a prezentat un sumar privind “Aşteptările companiilor din industria de apărare din România în cooperarea pentru programul transportorului 8X8”. Încheierea a aparţinut Dl. Ulrich Zulauf, Rheinmetall Military Vehicles, Director Proiect TBT 8X8, titlul informării sale fiind: “Programul transportorului blindat 8X8 şi cooperarea industrială cu firmele din România”.

Parteneriat la Moreni, între ROMARM şi Rheinmetall Defence

“Programul transportorului blindat 8×8 reprezintă un obiectiv major pentru forţele armate române în următorii ani. În cadrul planului de transformare, dezvoltare şi modernizare propus de Armata României pentru următorul deceniu, realizarea unui transportor modern reprezintă atât o cerinţă pentru creşterea mobilităţii şi capacităţii de luptă a trupelor noastre, dar şi un produs cu un potenţial de export. Este nevoie ca acest program să fie aprobat de Parlament, prin Comisiile reunite de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor, iar Guvernul să emită o Hotărâre sau să iniţieze chiar o lege. Rămâne de văzut ce instrumente legislative vor folosi MApN , Ministerul Economiei şi Guvernul în ansamblul său, pentru ca proiectul transportorului blindat 8X8 să aibă baza juridică necesară şi să poată începe efectiv. În noiembrie 2016 ROMARM şi compania germană Rheinmetall Defence au semnat un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte, în cadrul căreia să se facă cercetarea, dezvoltarea şi producerea unui nou model de transportor blindat 8X8. Producţia este estimată a începe în 2019, la întreprinderea Moreni, parte a CN ROMARM. Armata intenţionează achiziţionarea unui prim lot de 272 de bucăţi, semnarea contractului fiind planificată în vara acestui an. Se estimează că, implicarea companiilor româneşti la debutul acestui proiect multianual se va cifra la 40% , ceea ce va reprezenta o importantă gură de oxigen atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele private din România, urmând ca implicarea firmelor naţionale să crească până la 60%. În planificarea multianuală a acestei achiziţii, aprobată la nivelul CSAT, se estimează o valore totală de 2 miliarde euro pentru acest program, necesarul total estimat cifrându-se la 600 de transportoare. Programul transportorului blindat 8×8 poate fi o oportunitate pentru industria naţională de apărare, care va participa astfel la producţia primul produs cu o valoare tehnologică ridicată realizat în România în ultimii 27 de ani. Declaraţiile anterioare ale responsabilor din Ministerul Economiei implicaţi în acest proiect, făcute în cadrul unor alte evenimente ale New Strategy Center, au arătat că se doreşte ca transportorul să deţină o serie importantă de calităţi care să îi determine competitivitatea pe piaţa mondială de armament: flotabilitate, protecţia balistică, cost redus, modularitate, ergonomie. New Strategy Center doreşte ca prin această dezbatere factorii de decizie români, dar şi reprezentanţii companiei Rheinmetall Defence să poată veni cu noi amănunte privind desfăşurarea proiectului, dinamica de dezvoltarea a acestuia, cooperarea industrială. Acest eveniment se înscrie în seria de dezbateri iniţiate de New Strategy Center „Programele de înzestrare pentru Armata României. Oportunităţi de cooperare pentru industria naţională”, se precizeză în comunicatul New Strategy Center.