Poeţi craioveni încununaţi în Grecia

0
357

O iniţiativă de apreciat a reprezentanţilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) a condus pe ţărmul Mării Egee, în perioada 20-25 septembrie a.c., doisprezece poeţi români care s-au confruntat prin trei runde de lecturi în cadrul Turnirului poeţilor, competiţie al cărei trofeu îl constituie Cununa de lauri de pe Muntele Olimp. La această primă ediţie s-au înfruntat echipajul Filialei Bucureşti a USR cu cel al Filialei Craiova.

Poeţii craioveni au fost reprezentaţi de Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Ioana Dinulescu, Bucur Demetrian, Paul Aretzu şi Nicolae Coande, în timp ce din Bucureşti au participat Nicolae Prelipceanu, Marian Drăghici, Horia Gârbea, Ioan Es. Pop, Daniel Bănulescu şi Varujan Vosganian. Juriul – prezidat de Nicolae Manolescu, totodată preşedinte al USR, avându-l ca membru de onoare pe Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 al municipiului Bucureşti, iar ca membri pe Gabriel Coşoveanu şi Dan Cristea – i-a selectat pentru runda a doua pe craiovenii Gabriel Chifu, Adrian Popescu şi Ioana Dinulescu. În cea de-a treia rundă s-au confruntat Gabriel Chifu, încununat cu lauri, şi Nicolae Prelipceanu, care a împărţit ex aequo Premiul al II-lea cu Horia Gârbea. În consecinţă, echipa câştigătoare a fost desemnată cea a craiovenilor, care, anul viitor, vor provoca la ediţia a II-a a Turnirului poeţilor o altă filială a Uniunii Scriitorilor din România.

«Programul manifestării a cuprins şi o lectură publică împreună cu tineri poeţi greci la Primăria oraşului Thessaloniki, unde a fost gazdă din partea autorităţilor eseistul Victor Ivanovici, o excursie la Muntele Meteora, alta la extraordinara Mănăstire Dionissos şi o vizită vesperală în orăşelul Dion, unde poeţii s-au înfruptat din mâncăruri specifice Greciei la o masă festivă oferită de doamna Ioana Deligiorgis şi de domnul Neculai Onţanu», a mărturisit poeta Ioana Dinulescu. Pe lângă cele cinci zile la Leptokaria, staţiune turistică situată între Atena şi  Thessaloniki, loc de naştere al anticului Orfeu, poeţii au avut frumoasa surpriză să primească în dar câte o casetă ilustrată de graficiana Mihaela Şchipu, în timp ce trofeele câştigătorilor poartă semnătura sculptorului craiovean Marcel Voinea.

Costurile deplasării în Grecia, în cadrul acestui proiect cultural, au fost suportate de Primăria Sectorului 2 Bucureşti şi de Institutul Cultural Român. Cheltuielile cu transportul delegaţiei Filialei Craiova a USR s-au făcut din bugetul municipalităţii craiovene şi s-au ridicat la aproximativ 12.000 de lei. Decizia de finanţare a fost luată în cadrul unei şedinţe din august a.c. a Consiliului Local Municipal, aleşii craioveni fiind convinşi că acest proiect „poate reprezenta o bună oportunitate de promovare a valorilor literare craiovene actuale, dar şi pentru stabilirea unor contacte interacademice cu cadre didactice din străinătate”.