Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, raportor pe programele spaţiale EGNOS şi Galileo, responsabil cu programul spaţial european, ne-a vorbit despre cât de important este spaţiul şi cum ar trebui încurajaţi elevii de mici către Astronomie şi Astrofizică. Cum privesc acest domeniu europenii, cât de căutaţi sunt studenţii români şi de apreciaţi în mediile universitare occidentale şi cât de superficiali suntem noi, în ceea ce priveşte acest domeniu.
Marian Jean Marinescu ne-a spus că Bruxelles-ul alocă foarte multe fonduri europene către cercetare, inovare şi competitivitate, iar în timp ce pentru mulţi spaţiul cosmic a devenit extrem de important, la noi, lucrurile sunt privite cu superficialitate. „Pasiunea către acest domeniu o descoperi de mic. Dacă elevii nu sunt încurajaţi să meargă către acest domeniu din timpul învăţământului gimnazial, dacă tot sunt puşi să aleagă între materiile de examen şi astrofizică, mai târziu, la liceu, deja este foarte greu să mai fie interesaţi. Şi îi pierdem pe traseu. Cine se face vinovat ? Păi sistemul de educaţie… Mie mi-au plăcut atât avioanele, cât şi navele spaţiale. Am făcut o pasiune de mic. Am absolvit Facultatea de Aeronautică pentru că, la momentul respectiv nu aveam posibilitatea să studiez la o universitate din străinătate, cum ar fi cea de la Haga sau de la Strasbourg sau bineînţeles din SUA, unde sunt secţii speciale de Astronomie şi Astrofizică. Am fost olimpic la Matematică şi la Fizică. Cine spune că poţi să înveţi fizică şi astronomie fără matematică, înseamnă că habar nu are despre ce vorbeşte. Mă întristează când aud, că tocmai în Craiova, oraşul de unde am plecat eu la Bruxelles, astrofizica este cenuşăreasa materiilor şcolare, de fapt, nu este în programa şcolară şi se face doar din pasiune…. Asta arată, bineînţeles, nivelul de cunoaştere şi înţelegere din această zonă… pentru că am înţeles că decât aici, se pune în acest fel problema. Iar când aud că elevi de gimnaziu sunt puşi să aleagă între două discipline doar pentru un moft al unui profesor mi se pare deja prea mult…”, ne-a explicat Marian Jean Marinescu.
Agenţia Română pentru Spaţiu este destul de implicată şi activă în cadrul Agenţiei Europene de Spaţiu
Dacă la nivel local putem să vorbim de o mediocritate, nu acelaşi lucru se poate vorbi de încercările noastre, în acest domeniu – spaţiul cosmic – la Bucureşti. Deputatul european ne spune că pe măsură ce ne îndepărtăm de Craiova, lucrurile încep să se vadă altfel. „Să ştiţi că Agenţia Română pentru Spaţiu este destul de implicată şi activă în cadrul Agenţiei Europene de Spaţiu. Dacă analizăm prezentul putem să spunem că spaţiul este deja foarte important. Dacă ne uităm spre viitor, putem să spunem că spaţiul va fi un domeniu vital. Normal că sunt două aspecte: spaţiul cosmic, dacă te gândeşti la el ca efect economic – sistemele de sateliţi pentru comunicare, pentru imagini, pentru poziţionare, pentru apărare şi securitate şi restul exploatarea spaţiului, care este la fel de importantă pentru că putem să ne dăm seama unde suntem şi ce ni se întâmplă. Cele două componente au o legătură foarte mare…
Copiii trebuie încurajaţi să viseze…
Cei mai mulţi studenţi de la Facultatea de Construcţii Aero-Spaţiale din cadrul Universităţii Bucureşti sunt olimpici naţionali şi internaţionali la Astronomie şi Astrofizică. Ca să treci la partea economică, normal că trebuie să cochetezi cu spaţiul observaţional. „Partea economică este extrem de importantă pentru că 7% din produsul brut se bazează pe tehnologia din spaţiu. Dacă sistemele de satelit ar avea nişte probleme, efectele jos ar fi devastatoare, efecte cu consecinţe directe în economie. Eu m-am ocupat iniţial de proiectul pe aviaţie şi îmi dau seama de importanţa spaţiului şi în viitor tehnologia spaţială va avea un impact extraordinar. Este adevărat că eu am depus eforturi foarte mari şi am reuşit să introduc şi acest aspect al aplicaţiilor, pentru că nu este totul să ai doar sisteme de sateliţii, trebuie să le şi utilizezi. O să fac interpelări şi în Parlamentul European pe acest subiect. Vă aduc aminte că eu am adus şi expoziţia aero-spaţială la Craiova. Din păcate, constat că nu s-a înţeles nimic. Nu vreau să acuz tot sistemul de educaţie românesc pentru că sunt judeţe care au o altă abordare, dar la Craiova, din câte ştiu nici observator astronomic nu avem, aici la Craiova, lucrurile stau destul de ciudat…ca să nu spun altfel. Copiii trebuiesc încurajaţi să viseze…”, a completat deputatul european Marian Jean Marinescu.