Ion Prioteasa: „O zi fericită în istoria judeţului Dolj” – Ieri s-a semnat contractul pentru Masterplanul de apă al judeţului Dolj

0
448

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat ieri, 26 septembrie 2011, alături de ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, directorul Companiei de Apă Oltenia, Doru Buruiană şi de directorul OIPOS Mediu, Denisa Buzatu, contractul de finanţare pentru proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj”, în valoare de 185.845.248 Euro. „O zi fericită în istoria judeţului Dolj. Cel mai mare proiect pe care l-am semnat până acum, 185 milioane de euro, intră în zona noastră, în mod special pentru municipiile şi oraşele din judeţul Dolj”, a spus Ion Prioteasa înainte de semnarea contractului.

Sala de conferinţă a ministerului Mediului şi Pădurilor a devenit neîncăpătoare ieri. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, Ion Prioteasa, directorul Companiei de Apă Oltenia, Doru Buruiană şi  directorul OIPOS Mediu, Denisa Buzatu, aşteptau cu nerăbdare momentul pe care îl aşteptau de cinci ani, semnarea contractului. Ministrul László Borbély le-a atras atenţia celor de la Compania de Apă Oltenia că este important să înceapă cu dreptul, caietul de sarcini să fie pus la punct pentru a nu lăsa loc de dicuţii pe mai departe. „Este important să începeţi cu dreptul. Înainte de a da drumul la licitaţii să aveţi grijă să aveţi un caiet de sarcini bine pus la punct. Este clar că vor fi şi contestaţii, dar după ce veţi primi verde să porniţi la drum cu implementare şi să nu mai aşteptaţi”, a spsu  László Borbély.

„O strategie pe următorii 30 de ani”

La Craiova investiţia, conform Masterplanului de apă, este de peste 38 milioane de euro, la Băileşti şi Calafat peste 11 milioane de euro, la Filiaşi, Segarcea, Dăbuleni şi Bechet între 8 şi 13 milioane de euro, iar în două localităţi rurale, la Călăraşi şi Poiana Mare, sunt alocate sume importante. „Este un proiect la care s-a lucrat foarte mult şi care a început în 2005 cu acel master plan de apă, adică o strategie pe următorii 30 de ani. Un judeţ cu probleme în ceea ce înseamnă apa: ştiţi că studiile care s-au făcut identifică două probleme mari ale judeţului Dolj, respectiv străzile şi apa. Din acest punct de vedere în unele localităţi mai mici nu numai că le rezolvă problemele principale, dar le rezolvă pentru o bună perioadă de timp şi apa şi canalizarea. Ne-am dorit pe tot parcursul proiectului să legăm la apă şi canalizare şi localităţile rurale prin care trec aceste conducte şi cred că este corect ca localităţi precum Piscu Vechi, Rast, Ghidici sau în altă parte să nu poată fi conectate, deşi toate conductele trec prin faţa lor, iar consiliile locale şi-au dat acordul să facă acest lucru. Ne concentrăm cu toate forţele ca în etapa următoare să legăm şi aceste localităţi la apă şi canalizare. În continuare greul acestui proiect semnat astăzi cu Ministerul Mediului şi Pădurilor îl va duce Compania de Apă. Le mulţumesc colegilor de la Direcţia Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Craiova care a pus umărul şi a transformat Regia de Apă în Companie, colegilor de la Mediu şi tuturor celor care au ajutat la împingerea acestui proiect în sus” a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.