Protest al medicilor rezidenţi la Spitalul Judeţean din Craiova

0
407

Protestele se ţin lanţ la Spitalul Judeţean din Craiova. După ce în urmă cu o săptămână, medicii urgentişti au cerut plata drepturilor salariale chiar la uşa managerului, ieri dimineaţă a venit rândul rezidenţilor să-şi strige nemulţumirile vizavi de reducerea sporurilor şi neacordarea tichetelor de masă. Profitând de ocazie, cadrele medicale nu au ezitat să vorbească şi despre lipsurile de tot felul cu care unitatea sanitară se confruntă de mai mult timp.

Aproximativ 50 de medici rezidenţi şi-au dat întâlnire ieri dimineaţă în faţa Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru a protesta împotriva diminuării sporurilor salariale cu 25 de procente. Cadrele medicale au mărturisit că se descurcă tot mai greu din cauza veniturile mici, iar noile măsurile de austeritate nu fac decât să le accentueze starea de nemulţumire. În plus, aceştia s-au plâns că decizia nu este justificată din moment ce Spitalul Judeţean din Craiova ar fi singurul din ţară unde s-au aplicat astfel de reduceri salariale pentru medicii rezidenţi. „Eu sunt rezidentă pe boli infecţioase. La Timişoara se dau sporuri 100%, iar la Craiova 25% şi nici pe aştia nu îi mai primim. Asta, deşi sunt aceleaşi examene pe care le dăm. Rezidenţii sunt finanţaţi de Ministerul Sănătăţii, nu de spital. Nu suntem angajaţi permanenţi ai spitalului. Suntem cu contract de 4-5 ani. În ianuarie toate centrele universitare luau bonuri, în timp ce la Craiova s-au dat doar după ce s-a făcut tam-tam. Dar, nicăieri în România nu se mai merită să faci această meserie. Nu numai din punct de vedere financiar, ci şi al felului în care eşti tratat. Mă gândesc serios să părăsesc ţara şi să merg la un spital din străinătate. Chiar am făcut demersuri pentru Germania”, a mărturisit Alina Lungu, rezident la Spitalul Judeţean din Craiova.

„Ne descurcăm cu greu”

Rezidenţii nu au uitat nici de condiţiile grele în care sunt nevoiţi să lucreze. Medicii au explicat că în fiecare lună trebuie să ducă la bun sfârşit opt gărzi, fără ca acestea să fie plătite. O problemă o reprezintă şi materialele sanitare ori medicamentele, a căror lipsă se resimte tot mai mult, indiferent că este vorba de mănuşi de unică folosinţă, seringi sau perfuzoare. Ba chiar au fost şi perioade în care la Spitalul Judeţean nu s-au putut face radiografii. „Colegi de-ai noştri, din alte centre universitare, primesc tichete de masă. Asta, deşi, şi la noi volumul de muncă este foarte mare. Facem şi gărzi care sunt neplătite. Iar în gardă trebuie să mănânci. Trebuie să rezişti pentru că e vorba de 24 de ore de muncă. Ne descurcăm cu greu. Şi bonurile nu erau o valoare mare. Dar, se foloseau strict pentru anumite cumpărături curente. Acum nu ne mai ajung şi trebuie să luăm din salariu care şi aşa e mic”, a precizat Ciprian Voicu, rezident de anul II la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Cheltuielile de personal, piedică pentru rezidenţi

Pentru a primi lămuriri rezidenţii s-au deplasat, apoi, la biroul managerului de la Spitalul Judeţean, conf. univ. dr. Florin Petrescu. Explicaţia dată de conducerea unităţii sanitare s-a bazat în primul rând pe faptul că spitalul nu se încadrează în procentul de 70% cheltuieli de personal din bugetul total, stabilit prin lege. În plus, finanţarea este deficitară şi nu permite susţinerea unui astfel de efort. Cel mai mare spital din Oltenia are încadraţi 700 de medici rezidenţi pentru care cheltuielile salariale ajung, în total, la un milion de lei. „Luna trecută nu s-au acordat tichetele de masă la medicii rezidenţi din cauza faptului că direcţia financiar-contabilă a spitalului a întocmit bugetul pe ultimele două luni. Iar în buget nu a fost posibilă programarea fondurilor pentru tichetele de masă. De altfel, este insuficient şi pentru acordarea salariilor. Este o decizie temporară. În cursul acestei săptămâni se fac demersuri pentru a lămuri clar ce înseamnă acordarea acestor tichete. Este vorba de un fond global din care trebuie să se încadreze în cheltuieli de personal de maximum 70% din bugetul total. Salariile se vor acorda, dar finanţarea este deficitară. La noi cheltuielile de personal se iau la global. Dacă nu s-ar depăşi acel procent de 70% am putea chiar în acest moment să acordăm tichetele”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

În urma negocierilor purtate cu conducerea unităţii sanitare, reprezentanţii medicilor rezidenţi au anunţat că vor înainta o adresă şi către Ministerul Sănătăţii pentru a clarifica situaţia.