Peste 40 de monede antice şi două brăţări, recuperate de poliţiştii craioveni

0
394

Picture6Poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale din cadrul IPJ Dolj au reuşit, în cursul zilei de luni, să recupereze şi să ridice în, vederea cercetărilor, 49 monede antice şi două brăţări alcătuite din monede antice. O parte din monede, mai exact 25 dintre ele, fuseseră scoase la vânzare de un craiovean de 27 de ani pe Internet, cu 1.200 de lei, iar poliţiştii, după ce le-au recuperat, au descins şi la locuinţa acestuia. Acum toate bunurile urmează să fie expertizate, iar tânărul este cercetat penal.

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, luni, 6 februarie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Biroul Patrimoniu au desfăşurat o acţiune pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, dar şi pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de furt şi trafic cu bunuri culturale. În cadrul activităţilor desfăşurate, a fost depistat un craiovean în vârstă de 27 de ani, care oferea spre vânzare, pe Internet, contra sumei de 1.200 lei, un lot de 25 de monede romane, despre care se deţin date că sunt produsul unor infracţiuni de furt şi detecţii ilegale în situri arheologice clasate în patrimoniul cultural naţional.

Picture5Oamenii legii transformaţi în „cumpărători” au negociat cu tânărul, au convenit asupra tranzacţiei, numai că, în momentul când s-au întâlnit şi-au declinat calitatea oficială. În aceeaşi zi, în baza unui mandat de percheziţie emis magistraţii Judecătoriei Craiova, poliţiştii au descins la locuinţa tânărului, de unde au mai fost ridicate două brăţări alcătuite din monede antice, precum şi un alt lot de 24 de monede antice (6 tetradrahme thasiene, o drahmă Histria şi 17 monede din perioada creştină).

„Poliţiştii doljeni au întocmit în cauză un dosar de cercetare penală în care continuă cercetările, cu tânărul în stare de libertate, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare, conform prevederilor Ordonanţei 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic. Obiectele de patrimoniu găsite de poliţiştii craioveni au fost ridicate în vederea cercetării şi expertizării”, ne-a declarat agent-şef adjunct Amelia Barbu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj.